damuels-uga1112

Ik heb nooit geskied in Damüls. Maar van die mooie oude gebiednamen zoals Uga dat vind ik machtig mysterieus. Dan denk ik aan oude Germanen die onder een boom zaten en het hadden over de geesten rond Uga. In elk geval is dit het meest spectaculaire webcambeeld dat ik zo aan het begin van de avond kon opduikelen uit een regio (de Arlberg) waar we vannacht nog wel een centimeter of 10 sneeuw kunnen verwachten.

fontanella1112

En hier het bewijs dat her in Vorarlberg echt sneeuwt vanavond. Dit is Fontanella-Faschina.

windveld1112

En geen wonder dat we de sneeuw zo zien stuiven in Damüls. Kijk eens hoe de wind op 1500m langs de Alpenhoofdkam jaagt met ruim 80km/u. Als je zo’n kaart ziet dan snap je ook pas echt weer dat lucht net joghurt is en gewoon echt te zwaar om over de hoofdkam te springen.

accu1112

Deze eindaccumulatie in het Europese model vanavond geldt boven….. 1500m. Daaronder kan het van tijd tot tijd ook regenen. Behalve dan aan het einde van de run. Want die gaat van bijvoorbeeld….

regenerbij

naar….

stuwingsneeuw

Kijk dat is netjes met een sneeuwgrens in de lagere dalen waardoor iedereen op de valreep van de kerstvakantie op een mooie laag verse sneeuw wordt getrakteerd.

15esneeuw

Ik vind deze dan wel weer mooi. Nog binnen de verloren BV-periode sneeuwt het op maandag de 15e misschien wel mooi boven 1000m aan beide kanten van de hoofdkam. Dit na een weekeinde met vooral alleen sneeuw aan de zuidkant en Föhn aan de noordkant. Maar daarna komt de verzachting uit het westen en lijkt te gebeuren waarvoor vanochtend is gewaarschuwd: regen tot zeker wel 1000m en misschien ook wel hoger. Zo’n kaart heb je hierboven al gezien. Snel eens kijken hoe dat er in het Amerikaanse model uitziet vanavond!

enskleinwalser1112b

Ach in grote lijnen hetzelfde beed als het Europese model als we naar dit prikpunt rond Montafon en Kleinwalsertal kijken. De sneeuw op de 15e staat er hier veel minder op. Dan op de 17e en 18e is het raak maar daarna begint de sneeuwgrens te stijgen. Dan is het een aantal dagen te warm terwijl de fronten blijven binnen komen. De GFS paralel produceert op 22 en 23 december een mega-dump….. met een sneeuwgrens van meevallend ruim onder 1000m. Eens een kaart daarvan opvissen!

gfspara2312

Hier zie je hoe die run zooooooo veeeeel neerslag kan berekenen. Er is namelijk zeeeeeer zachte zeeeeeer vochtige lucht over de Azoren richting IJsland gezogen en die gaat dan met de klok mee rond het hoog met de kern bij de Golf van Biskaje. Tegelijkertijd perst de depressie over Scandinavë tegen de klok in kou in de glijbaan. Op dat grensvlak met op 1500m in de Zuidelijke Franse Alpen +10ºC en in Stiermarken ( Die Tauplitz) -5ºC kan dan een dynamiek ontstaan met zeer veel regen en zeer veel sneeuw. Kortom: we moeten nederig het hoofd buigen en de weergoden maar laten begaan….

https://www.youtube.com/watch?v=fuyuO5QqNQ0

https://www.youtube.com/watch?v=st85xHnZ2dI

https://www.youtube.com/watch?v=fuyuO5QqNQ0

3 filmpjes van gisteren uit Algerije… ter illustratie van de grilligheid van het weer. Jullie weten het na het verliezen van een BV toon ik deemoed en hou ik me een tijdje gedeisd. Maar de sport om te kijken naar het actuele weer en de lijn via een betrouwbare prognose, naar scenario’s naar meteofiction blijft gewoon kicken! Hang on!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

65 reacties

Gesloten voor reacties.