Lege pistes in de Skiwelt Wilder Kaiser – Brixental. Terwijl er echt nog genoeg lag voor een maand skiplezier. De dikke laag sneeuw en kunstsneeuw gaat door de pisteurs uit elkaar gereden worden vandaag. Zodat de zon er sneller vat op krijgt. En die zon schijnt volop!

Kaiserwetter!! We hadden het een tijdje niet en nu is het er…

… and it’s here to stay!

Hierboven de luchtdrukverwachting voor Zuid-Zweden. En de laatste berekeningen blijft de kern van het hoog daar niet…

… maar schuift het door naar Moskou. En dat zet de deur open voor oplossende fronten die over de Lage Landen kunnen schuiven.

Maar ga uit van minstens 10 dagen Kaiserwetter. En ga lekker de natuur in met je geliefden met wie je je huishouden deelt. En mijdt anderen. Behalve dan op internet zoals in de reacties op deze website. Het Corona virus verspreidt zich voor de afwisseling eens niet via internet. Dus kruip na je mooie wandeling achter de laptop of PC en doe waar wij mensen goed in zijn: elkaar vlooien en lekker keuvelen. En neem daarbij vooral dit intense artikel op HLN mee met een statement van de Gentse hoogleraar Derave. Dan weet je dat je gewoon echt even met je huisgenoten bij elkaar wilt blijven en niets dan dat. Elke 3 dagen boodschappen. En dus niet omdat er levensgevaar is voor jou, maar omdat jij met jouw gedrag bepaalt of de “frontsoldaten” in de ziekenhuizen het nog kunnen bolwerken. Die zitten met de grote aantallen zeer zwakke mensen die door het virus op het randje van de afgrond worden gebracht en die een beademing nodig hebben om er nog een paar jaartjes aan te kunnen plakken…. en er zijn niet genoeg beademings-units. Dat moet je kunnen blijven relativeren aan de hand van de vele generaties die zware oorlogen hebben mee gemaakt en die dus hebben meegemaakt dat kinderen en mensen in de kracht van hun leven werden weg gerukt plus nog eens de algehele vernietiging van infrastructuur en woonruimte. In vergelijking daarmee is zo’n virus nog steeds “onbenullig” en zou je het net zo goed uit kunnen laten woeden en de oudjes van ruim boven de 80 in gymzalen met sfeervolle muziek en lekkere sapjes liefdevol kunnen begeleiden op hun laatste reis (zie ook dit kritische artikel over de Corona-hype). Maar het is vanuit ons perspectief dan ook praktisch ondenkbaar meer wat eerdere generaties aan offers hebben gebracht in situaties als D-Day en Stalingrad. Over oorlog gesproken: een best bizar bericht dat het Amerikaanse leger gewoon doorgaat met voorbereidingen voor grote legeroefeningen in Europa met verplaatsing van 30.000 troepen. Natuurlijk noem ik het virus intussen niet meer onbenullig al was het omdat het gewoon op een gegeven moment moet in een crisis om eendrachtig aan het zelfde plan te werken. Het is niet het moment om te stechelen…. er zijn dus grote voordelen:

  • een massieve test en update van alle responssystemen om voorbereid te zijn op nieuwe hevige virusuitbraken nu we als mensheid op weg gaan naar peak humanity aan het einde van de eeuw;
  • een in onze atheïstische tijd toch wel bijzonder gemeenschapsgevoel nu we allemaal in hetzelfde schuitje zitten… een religieus sentiment dat klimaatalarmisten ook vaak als voordeel noemen zelfs als de hele klimaatwetenschap foutief zou zijn;
  • toch ook eens de handrem op de hedonistische gekte van ik ga op reis en neem mee… het automatisme waarmee iedereen maar over de planeet krioelt voor de volgende wellicht onnodige kick…. zoals ik wel eens betoogde: evenwichtsoefeningen met ogen dicht op één been benaderen het gevoel van een piste af suizen vrijwel volledig…. probeer het eens….  waarom moeten we steeds maar weg…. terwijl we ook de kamasutra kunnen lezen en thuis nog eens samen een feestje kunnen bouwen…. of een meer intellectueel goed boek… wat dus allemaal niets te maken heeft met de planeet redden omdat vliegen slecht zou zijn voor “het klimaat” maar gewoon vanwege het meditatief bij jezelf zijn. “Ken uzelf” wisten de oude grieken al en internet biedt ons eindeloos studiemateriaal daartoe. Doe bijvoorbeeld eens de persoonlijkheidstest op understandmyself.com zodat je weet waar jij zit in de Big5 en je je kunt bezinnen op een goede toekomststrategie;
  • het overduidelijk laten zien wat een echte ramp is versus een nepramp als de klimaatcrisis. Bij een echte ramp zoals nu of de nadering van een komeet komt meteen alles in het geweer en reiken de noodpotjes met tientallen of honderden miljarden ook toe. Ook bij milieuproblemen. De rivieren zijn zo snel schoon gemaakt. En auto’s hebben katalysatoren gekregen. En de CFK’s zijn uitgebannen. Met snelle internationaal gecoördineerde actie. Maar de klimaatcrisis bestaat gewoon niet en is een massapsychose waar tal van individuen en groepen hun financiële slaatje uit slaan. Die juist maar door ettert … omdat het voor hen een business model is en voor hoogleraren een carrière ….. die dus vooral door moet gaan: “meer onderzoek is nodig….”

En zo ziet er weer een onderzoeksschip naar de smelt van de noordpool vast in het noordpoolijs en moeten diverse ijsbrekers toesnellen.

Tegelijk schrijdt de echte klimaatwetenschap met rasse schreden voort en weten we nu bijvoorbeeld dat er in Lapland 12% meer kosmische straling nu is dan 3 jaar geleden. Lees zelf wat dat voor het klimaat zou kunnen betekenen.

In Amerika is de hele komende twee weken veel kou en sneeuw voorspeld met op diverse plekken gigantische groei van het sneeuwdek. Hierboven de cliffhanger op 25 maart.

Hier de sneeuw die tot dan valt….

En de sneeuwhoogte waar je dan zit. Dat zal zeker bijdragen aan een verder uitlopen van het enorme sneeuwoverschot op het noordelijkhalfrond. En we weten dat als het albedoeffect erbij komt – dat in het voorjaar en een deel van de zomer veel zonlicht wordt gereflecteerd – dat we ons klimatologisch dan in een bepaalde richting bewegen. We’ll see. Nooit voorspellingen doen en zeker niet over de toekomst!

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.