Luister en huiver. Als je het allemaal zeker wilt weten verhuis dan naar de Alpen, naar Lapland of naar Siberië. Hou je van een gokje doe dan Nederland… of Sauerland bijvoorbeeld. Goed: laten we dus kijken naar hoe de kaarten liggen momenteel. We zoomen even in op de pluim van het Europese model van gisteravond….

De vorst is nu bijna weg. Vannacht nog een graadje en dan is het voor een paar dagen voorbij. Eerst vanaf zaterdagochtend wat motregen over de ijsvloer. En dan komt het maandag met sneeuw terug. Hoe precies en hoe lang? Weten we nog niet. Hoe liggen de kansen? ff kleuren dan maar….

OK. Dit is waar we het mee moeten doen of naar de Weissensee komen. Kijk maar…

Beetje dooi overdag maar lage dauwpunten en ’s nachts bloedkoud. Wordt een perfecte ijsvloer. Waarom gaat het wellicht bij ons niet echt in de diepvries? Kijk naar Amerika en dan speciaal New York…

Krankzinnige winterstorm morgen en dan gaat het daar toch vriezen. Voor een heel tijdje. Nog gekker is het in het binnenland…. in Chicago bijvoorbeeld….

Brutaal koud daar. Morgen sneeuw en dan naar de min dertig. En geen einde in zicht. Ice age!

Komt de dubbelklapper toch? Of moeten wij laaglanders achteraan aansluiten en komen wij pas na Amerika aan de beurt? De meeste schaatsperiodes en elfstedentochten waren in februari tenslotte. En het is de Weissensee van harte gegund het rijk ff alleen te hebben. Klagen helpt sowieso niet. Het is allemaal goed. Zie Joe Rogan.

PS Dank voor de mooie donaties weer!

PPS Enne o ja: hier kun je de KNMI expertpluim 2x per dag vers vinden!

Titelafbeelding: Pedro Vit on Unsplash

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Aart · 14 januari 2024 op 12:32

De grafiek van Chicago deed mij terugdenken aan de winter van 2020-2021, toen familie daar tijdelijk woonde. Even gezocht op meteociel.fr of er een database met historische weergegevens te vinden is. Yep en wat voor eentje! https://www.meteociel.fr/temps-reel/obs_villes.php?code2=72530&jour2=14&mois2=1&annee2=2021. Wel in het Frans dus Amerika = Etats-Unis.
Tussen 5 en 21 februari ’21 kwam de dag- en nachttemperatuur in Chicago niet boven 0 °C met als laagste -21,7 °C op 7 februari.
Ook metingen van alle weerstations in Nederland zijn terug te vinden (Nederland = Pays-Bas) vanaf 1973. Niet alleen dagwaarden maar ook klimatologische en de bijbehorende meteorologische kaarten.

Terugkijkend naar de 11-stedentochten van ’85, ’86 en ’97 valt me op dat het niet gaat om extreem koude nachten om de tocht door te laten gaan. Met een flinke periode van matige vorst lukt het ook. Uiteraard helpen een paar nachten met strenge vorst wel 😉 .

Smullen! Voor je het weet ben je een uurtje verder met het bekijken van historische weerdata :-).

Gesloten voor reacties.