Luister en huiver. Als je het allemaal zeker wilt weten verhuis dan naar de Alpen, naar Lapland of naar Siberië. Hou je van een gokje doe dan Nederland… of Sauerland bijvoorbeeld. Goed: laten we dus kijken naar hoe de kaarten liggen momenteel. We zoomen even in op de pluim van het Europese model van gisteravond….
De vorst is nu bijna weg. Vannacht nog een graadje en dan is het voor een paar dagen voorbij. Eerst vanaf zaterdagochtend wat motregen over de ijsvloer. En dan komt het maandag met sneeuw terug. Hoe precies en hoe lang? Weten we nog niet. Hoe liggen de kansen? ff kleuren dan maar….
OK. Dit is waar we het mee moeten doen of naar de Weissensee komen. Kijk maar…
Beetje dooi overdag maar lage dauwpunten en ’s nachts bloedkoud. Wordt een perfecte ijsvloer. Waarom gaat het wellicht bij ons niet echt in de diepvries? Kijk naar Amerika en dan speciaal New York…
Krankzinnige winterstorm morgen en dan gaat het daar toch vriezen. Voor een heel tijdje. Nog gekker is het in het binnenland…. in Chicago bijvoorbeeld….
Brutaal koud daar. Morgen sneeuw en dan naar de min dertig. En geen einde in zicht. Ice age!
Komt de dubbelklapper toch? Of moeten wij laaglanders achteraan aansluiten en komen wij pas na Amerika aan de beurt? De meeste schaatsperiodes en elfstedentochten waren in februari tenslotte. En het is de Weissensee van harte gegund het rijk ff alleen te hebben. Klagen helpt sowieso niet. Het is allemaal goed. Zie Joe Rogan.
PS Dank voor de mooie donaties weer!
PPS Enne o ja: hier kun je de KNMI expertpluim 2x per dag vers vinden!
1 reactie
Aart · 14 januari 2024 op 12:32
De grafiek van Chicago deed mij terugdenken aan de winter van 2020-2021, toen familie daar tijdelijk woonde. Even gezocht op meteociel.fr of er een database met historische weergegevens te vinden is. Yep en wat voor eentje! https://www.meteociel.fr/temps-reel/obs_villes.php?code2=72530&jour2=14&mois2=1&annee2=2021. Wel in het Frans dus Amerika = Etats-Unis.
Tussen 5 en 21 februari ’21 kwam de dag- en nachttemperatuur in Chicago niet boven 0 °C met als laagste -21,7 °C op 7 februari.
Ook metingen van alle weerstations in Nederland zijn terug te vinden (Nederland = Pays-Bas) vanaf 1973. Niet alleen dagwaarden maar ook klimatologische en de bijbehorende meteorologische kaarten.
Terugkijkend naar de 11-stedentochten van ’85, ’86 en ’97 valt me op dat het niet gaat om extreem koude nachten om de tocht door te laten gaan. Met een flinke periode van matige vorst lukt het ook. Uiteraard helpen een paar nachten met strenge vorst wel 😉 .
Smullen! Voor je het weet ben je een uurtje verder met het bekijken van historische weerdata :-).
Gesloten voor reacties.