De Alpen krijgen een Witte Kerst. Dat is geen boude voorspelling maar een feit. Wel gaat het sneeuwdekje in de lagere dalen zoals hierboven in Zell am See Kaprun nog even lijden vanaf zondag maar vervolgens komt ook dat weer goed…

Ensemble Oostenrijk noordkant 1000m

Ook nog eens mooi misschien dat de eerste grote reisdag zaterdag 22 december zacht is. Geen sneeuw op de weg tot je bestemming. Dat gaan we met dank aan Renault scherp in de gaten houden het hele seizoen. Kijk hoe mooi de nieuwe berekening van het Amerikaanse model. Een dikke dump vanaf 24 december aanhoudend tot 27 december. Meer Charles Dickens kan ik niet bieden. Het is echt pas vanaf diens Christmas Carol en daarmee samenvallend de ruimere beschikbaarheid van olie en steenkool dat mensen voor het eerst begonnen te genieten van winterweer. Nou wij Nederlanders wisten er ook al raad mee in de 17e eeuw trouwens getuige de schitterende schilderijen van schaatstaferelen uit onze gouden eeuw wat ook een dieptepunt van de Kleine IJstijd was.

Ik heb vanochtend een analyse gedaan als Facebook Live. Wat je daarin niet ziet is de zoom hierboven. Echt gewoon 5cm droge sneeuw lokaal op 2e kerstdag.

Hier dan de video gedaan met mobiele hotspot. Dat lijkt stabiel. Gaan we nu weer regelmatig doen. Misschien dus ook vanavond om 21u. Hou dat ff in de gaten.

Dan nog dit opmerkelijke bericht over recordkou in China momenteel. Bejing heeft het goed te pakken inderdaad. Schijnt echt uniek te zijn.

Laat nu net in die hoek een afwijking zijn van geen sneeuwdek! Is het dan omdat dit pas de kaart van de situatie van gisteren is?

Nee want 12 december was het nog kouder! Echt even Siberisch dus daar zonder sneeuw. Nou de kou komt echt nog wel naar de Lage Landen. Dat gevoel begint toch wel de overhand te krijgen. Geen horrorwinter. Maar toch minimaal weer een schaatsperiode à la 2012. Dan kunnen we samen vaststellen dat we de super El Ninjo van 2015-2016 achter ins hebben gebracht en mogen we dromen van meer mooie winters in de toekomst. Werkze allemaal en tot vanavond!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

119 reacties

Gesloten voor reacties.