japan-elninjo

Ik geloof dat een van de doelstellingen van klimaatprofeten als Al Gore is om door een grote gemeenschappelijke uitdaging alle mensen te verbinden. Dat gaat ook wel lukken denk ik tegen de tijd dat een grote komeet op een een ongelukkige koers zich aandient of dat buitenaards leven ons planeetje gaat bedreigen. Tot die tijd zullen we wel blijven bakkeleien. Maar Kerstmis is dan toch altijd het moment dat we allemaal even stilstaan bij het feit dat we eigenlijk allemaal broeders zijn. Tijdens de eerste wereldoorlog vielen de vijandige partijen elkaar met Kerst in de armen. Welnu: deze winter is de grote El Ninjo absoluut een verbroederende factor. Want hierboven zie je een skigebied in Japan. Nieuwskop: East Japan ski resorts at the mercy of El Nino.

oostkust

En dan de Amerikaanse oostkust. Mijn god wat krijgen die een warmtegolf weer over zich heen. Daar redden ze het niet eens met kunstsneeuw. Deze warmte is wel in staat om de koude plek op de oceaan te eroderen die puntje bij paaltje zo ongunstig voor de Europese winter uitpakt. Even de short facts over deze El Ninjo…

 • De ENSO meetreeks houden we pas strak bij sinds 1950
 • De huidige El Ninjo is precies even sterk als 1982/1983 en 1997/1998
 • Een El Ninjo ongeveer anderhalf jaar
 • De huidige El Ninjo eindigt komende zomer
 • Na een El Ninjo volgt vrijwel altijd een La Ninja
 • Effecten in Amerika en rond de Stille Oceaan zijn voorspelbaar
 • Effecten in Europa zijn (nog) onvoorspelbaar
 • In de theorie van man made global warming neemt het aantal El Ninjo’s geleidelijk toe
 • In de theorie van natuurlijke klimaatvariatie is een El Ninjo een manier van de aarde om warmte te lozen
 • In een warme PDO fase zijn er meer El Ninjo’s en minder La Ninja’s
 • In een koude PDO fase omgekeerd
 • We zitten momenteel in een koude PDO fase

Hierrrr een webpagina met alle El Ninjo / La Ninja (ENSO) statistieken strak bij elkaar. Dat het KNMI hierrr zegt: “Europa ligt buiten de belangrijkste banen met invloeden van El Niño. De effecten zijn hier dan ook zeer klein.” Lijkt me aan revisie toe.

gliffec1912

Het is absoluut niet uit te sluiten dat we in januari een mooie overgang naar koud weer in Europa gaan zien. Zelf geloof ik meer in een herhaling van 2012 met de kou vooral in februari. Laat het eerst maar weer lekker sneeuwen in de Alpen. Hierboven de cliffhanger van het Europese model vanochtend. Nog niet echt een Scandihoog maar wel al duidelijk een meer winterse situatie. Met ook mooie sneeuw in de oostelijke Alpen. Zeker ook weer kouder allemaal en geschikt voor kunstsneeuw. Serieuze zuidkantsneeuw? Ver te zoeken! Maar dit is allemaal meteofiction natuurlijk en overmorgen kunnen de kaarten er weer heel anders uitzien.

grossglockner1912

De Grossglockner vanochtend!

blizzard svalbardOur partners Severe Weather Scandinavia sends this fine snow blizzard video impressions from Longyear City (Longyearbyen), Svalbard this evening. Thank you!Source: Instagram-user @yanatravis

Posted by Severe Weather Europe on vrijdag 18 december 2015

En heftig winterweer op Spitsbergen! Fijne vakantie allemaal. Vanavond neemt Ronaldo waar!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

25 reacties

Gesloten voor reacties.