innsbruck2011

Kijk je hebt geen plaatjes uit Amerika nodig om gewoon uit je dak te gaan over de schoonheid van het universum. Ik heb persoonlijk niks met Noord-Korea en earth hour. Nee, geef mij maar de lampjes die tot ver in het heelal tonen dat er op onze planeet tenminste iets bijzonders gebeurt. Als een stad dan ook nog aan de rand van een schitterend gebergte ligt zoals Innsbruck dan kan het niet meer stuk. Om tien over vijf was dit wat je zag als je op de Seegrube stond. En kijkend naar het zuiden zien we dat de winter nadert en dat de toppen blijvend wit zijn. Maar daaronder… aiaiai… pijnlijke herinneringen aan vorig seizoen.

foehntweede

De weermodellen afspeurend valt mij als enige echte bijzonderheid op dat er een tweede fase van wolkbreuken aan de zuidkant aan lijkt te komen. Over sneeuw heb ik het dan nog niet eens direct. Sneeuwgrens zo rond de 1600m is niet veel soeps natuurlijk te meer hij afgelopen week al op 1300 lag. Arm Italië. Here we go again. In de Bretagne verkopen ze ansichtkaarten met “In de Bretagne regent het 2 keer per week: 1 x 3 dagen en 1x 4 dagen”. Kunnen ze die kaarten spoedig ook voor Italië drukken? Als je in lineaire klimaatverandering gelooft zou je zo’n trend inderdaad extrapoleren maar ik zie de jaren al komen waarin wordt geweeklaagd over de ongekende droogte in het zuidelijk Alpengebied. Het weer is nooit gemiddeld. Altijd extreem. En daarom zo leuk.

ensNL

Wat zien we voor Nederland? Dusdanig drama in het Amerikaanse weermodel voor de winterliefhebber dat we Fréderic in deze reactie de handdoek in de ring zien gooien. Terecht ook een beetje want als het nu straks begin of medio december omslaat is dat toch een heel ander verhaal dan de door hem eerst ingeschatte omslag eind november. Dan moet je toch eerst even je verlies nemen en dan weer eens kijken als weerman. Ach maar hij scoorde al in oktober bij de overgang van onze indian summer naar een natte fase dus kan hij het hebben. De suggestie van Johann nu zonder meer gelijk krijgt met zijn inschatting van een herhaling van 2013-2014 vind ik dan weer veel te kort door de bocht. Ik denk dat we het Föhnweer nu krijgen om er straks toch voor een hele poos van verlost te zijn. Yin en yang.

pluim2011

Voor de Alpen ben ik erg optimistisch zoals nu vaak genoeg aangegeven. Hier nog de pluim voor Nederland in het Europese model vanavond. We zien de controlerun iets doen wat in het Amerikaanse model ondenkbaar is momenteel: gewoon afglijden naar echt winterweer. Er is weinig steun dus zal het wel niet. Maar geloof me: er komen berekeningen in de komende twee maanden waar ik dan een natuurijs BV tegenaan gooi dat het dan wel gaat gebeuren. We krijgen onze vorstperiode.

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

23 reacties

Gesloten voor reacties.