Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Met 1050hPa schrijven we de winter af op 0,1 Hellmann of toch niet?

check ook eens

92 Reacties

 1. Matroe schreef:

  Jo Hajo,
  Is het mogelijk om ook eens een stukje van de (oostelijke) Pyreneeën mee te nemen in je bespreking. Daar staat het een en het ander te gebeuren komende dagen met erg veel neerslag. Wat goed zou zijn want de skigebieden met o.a. Grandvalira kunnen dit zeer goed gebruiken.

  Verder, altijd leuk om je updates te lezen!

  • Tsfo schreef:

   Pas de la Casa ben ik ook een 2x geweest. Is ook een mooi gebied met mooie pistes en leuke apre-ski al zijn er wel veel Engelsen.
   Weet nog toen wij zouden betalen de barkeeper zei; in de Alpen betalen de Hollanders hier in Pyreneeën betalen de Engelsen.
   Is alweer 20jr geleden wordt weer eens tijd om daar te skiën.

  • Hajo schreef:

   Ok. Gaan we doen!!

 2. danisnow schreef:

  Huiskamervraag: 4 dikke Rolls Royce motoren die eronder hangen 🙂

  • Koning Winter schreef:

   Dat sowieso, die drukverschillen moeten worden opgebouwd en dat gaat alleen maar als de vleugel door de luchtlagen heen wordt geduwd (Thrust van de straalmotor).
   Als de snelheid hoog genoeg is krijgt de vleugel voldoende lift (de onderdruk boven de vleugel zuigt als het ware de vleugel naar boven) om dat gigantische gewicht te kunnen dragen. Bij Hajo hangt zijn scherm relatief stil en is de lift dus veel lager. Omgekeerd als de 747 onvoldoende snel vliegt lazert deze met een noodgang naar beneden. Wanneer de motoren van een toestel uitvallen zal de lift dus verminderen waardoor het toestel automatisch zal dalen. Om ervoor te zorgen dat het toestel dan niet stilvalt en er dus helemaal geen lift meer is wordt de neus van het vliegtuig naar beneden geduwd zodat de luchtverplaatsing over de vleugel in snelheid weer kan toenemen waardoor het toestel toch bestuurbaar blijft. In deze situatie wordt er wel snel hoogte verloren en dient men de landing in te zetten. Even off topic zo en nu weer verder met het weer.

 3. Hjs schreef:

  Blijft toch heel raar, voor mijn gevoel slaan we gewoon een heel seizoen over. Zat gister aan de zuidkant al gewoon in het zonnetje in de korte broek en T shirt na sporten.

  Onze tuin is heraangelegd, alles groeit al, het gras is alweer groen.

  Amsterdamse Bos was ook druk, niet alleen wandelaars maar ook mensen in het zonnetje.
  Zag trouwens zaterdag wel hagel/natte sneeuw gedurende een bui. Eerste x ver in janne…

  Gaat dit de nieuwe normaal worden? Qua hellmannen is nu 58 nog de normaal, uitgaande van de periode 1980/2010. Na deze winter, zal dat opschuiven naar 1990/2020, de laatste decade gaf natuurlijk veel minder vorst dan de 80/90 periode. Ik geloof 33 Hellmannen ongeveer.
  De nieuwe “normaal” zal dus een stap terug doen.

  Zal na feb wel een beter kijken. Deze winter is de 8e op rij die onder het gemiddelde blijft. Dat is 8 x gooien met een munt, met 8x warm als uitkomst…..

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Deze winter is gewoon bar slecht voor de ll hjs.Ben dat 100% met je eens.Muggen hebben we hier ook al in overvloed,is toch een voorbeeld van deze zeer slechte winter

   • Hjs schreef:

    Zeker, heb het idee dat dit x wel erg bar is, er is nog geen kou in de buurt geweest, nergens in het Europeese laagland sneeuw, tot ver in Rusland en scandinavie gewoon niks. Das echt bijzonder, andere zachte winters hadden nog wel koude in de buurt. Zelfs wel eens met bv groningen een weekje in de kou en de rest van het land niet.
    Zie ook dat sneeuwkaartje, echt heel erg afwijkend van de normale winters, ver weg van het gemiddelde.

 4. Robin schreef:

  Net op de Weather Undergground app gezien dat het bij mijn ouders op de camping bij Altea vanaf middernacht al aardig geregend heeft; 45 milimeter binnen tien uur tijd……en gister was er al ongeveer 20mm gevallen. De wind(vlagen) daar vallen mee met uitschieters tot ongeveer 40 km/u.
  Maar lekker overwinter-weer hebben ze daar nu dus niet.

 5. Wilco schreef:

  Antwoord op de huiskamervraag: een 747 gaat pas de lucht in bij >300 km/h, denk dat je paraglider “iets” minder snelheid nodig heeft…

 6. Martijn sonnenberg schreef:

  Blijft bijzonder deze ‘winter’. Heel europa slaat hem over, terwijl elders het wel gewoon wintert… Merkwaardig. Gelukkig is het maar een seizoen. Zou pas echt wat zijn als we ook een voorjaar en een zomer met ditzelfde belabberde weertype hebben
  Slecht is deze winter voor de wintersport natuurlijk niet. De pistes boven 12-1300 mtr zijn volgens mij (webcam, allerlei fora) gewoon top). Buiten de piste regeert schraalhans. Slecht is dit seizoen ook voor de gletsjers, hopelijk komt daar nog een koud voorjaar met veel neerslag voorbij
  Op korte termijn zijn er nog allerlei variaties mogelijk. dit weekend geeft GEM bijv een frontje wat nog wat sneeuw deponeert, waar het ICON de bel koude lucht naar de middellandse zee stuurt. En volgende week wellicht toch een glijbaan?

 7. Floris schreef:

  Vraagje: over 1,5 week wil ik in het zwarte woud/feldberg gaan skiën. Er ligt momenteel wel wat, maar relatief weinig (is mijn indruk). Gewoon gaan of is dit vragen om problemen (bijv neerslag in de vorm van regen i.p.v. sneeuw)?

 8. Robin schreef:

  Die windvlagen blijken niet te kloppen in de app; op de camping voelde het volgens mijn vader eerder als 100 km/u; de caravan schudde en diverse voortenten zijn gesneuveld. De combinatie met enorme neerslag is natuurlijk ook niet fijn. Afgelopen nacht was het dus niet rustig op de camping, al was er waarschijnlijk niemand buiten….

 9. KarinS schreef:

  Hajo betekent dit nu helemaal ruk de week van 25 januari tot 1 februari in Oostenrijk? Ik haal dat nu uit je bericht.

  • Ronski schreef:

   Ik kan niet veel met zo’n beknopt bericht en dat is al veel langer zo. begrijp wel dat het niet anders kan vanwege Hajo’s werk als skileraar en dus weinig tijd kaarten te analyseren. Hopelijk pikt iemand anders dat op. Soms Jorne of Erwin met wat meer uitleg.

   • Joyce schreef:

    Beste Ronski, ik geef je gelijk. Heel jammer vond het altijd super leuk hier de berichten te lezen. Blij dat Jorne nog reageert. De enige tip die ik kan geven is kijk bij Alpenweerman super leuk om die weerberichten te lezen.

   • Max schreef:

    Ik begrijp dat ook Ron, maar dan moet Hajo niet roepen dat er ‘binnenkort’ meerdere berichten per dag geplaatst gaan worden. Als ik de weerberichten hier vergelijk met Sneeuwhoogte, Alpenweerman en Fantastisch Oostenrijk is er hier nog wel wat werk aan de winkel.

    • Rob schreef:

     Toevallig hier weer eens gekeken, maar helaas lijkt het niveau van het Wintersportweer nog steeds hetzelfde als de reden om eens verder te kijken voor informatie eerder al was.
     Jammer want ik heb er goede herinneringen aan.

 10. Skiwi schreef:

  Holy crap, wat een shitrun is die GFS06 zeg…

  Warme ZWC met voor de Franse Alpen op donderdag de 30e zelfs regen tot boven 2500m !

  Gelukkig nog veraf, maar aangezien ook GFS00 iets vergelijkbaar produceerde toch stilletjesaan een beetje zorgwekkend…

 11. Michel Verhoeven schreef:

  huiskamervraag: De snelheid van een 747 is veel hoger formule lift L= 1/2ro x Snelheide kwadraat x vleugeloppervlak x liftcoefficient vleugel

 12. Raymond schreef:

  huiskamer vraag: door de winglets aan de uiteinden van de vleugels

 13. Raymond schreef:

  Dus meer lift

  • MierenN--ker schreef:

   Wellicht krijg je een klein beetje meer lift door winglets omdat je de drukverdeling over de vleugel wat beïnvloedt maar het voornaamste is dat de winglets de “tip vortex” reduceren. De tip vortex is de hoofdreden waarom er lift geïnduceerde weerstand is, je brengt namelijk lucht aan het draaien en die energie die daarvoor nodig is leidt tot weerstand in de vliegrichting.

 14. Remko schreef:

  Leuk feitje.bij de wintertelling Ooievaars zijn er ruim 900 geteld die hier overwinteren.reden: meer mensen telden, ze zijn goed te zien en de vele muizen, dus voedsel. Zachte winters laten meet trekvogels achter. Volgens de deskundige op de radio, Oost, blijven er al decennia lang Ooievaars hier. Meestal tussen de 400-600.dus mocht iemand suggereren dat dit een klimaatfeitje is, niet dus.

  • Hjs schreef:

   Er is een heel andere reden, er zijn nu veel meer ooievaars, tot 25 jaar geleden dicht tegen uitsterven, nu weer redelijk algemeen, zag ze vroeger zelden, nu achter ons huis in het weiland af en toe, weer ook meerdere nesten binnen een straal van 10km.
   Ook lepelaars doen het veel beter. De laatste 10 jaar ook de zilverreiger, die was vroeger zeldzaam, zie er nu echt veel, in de polders niet zelden honderden.
   Ook de aalscholver was vroeger zeldzaam, nu algemeen.
   Zachte winters zijn voor veel vogels natuurlijk wel heel prettig. Volop voedsel het heke jaar door.

  • Robin schreef:

   Vorig jaar viel het aantal getelde overwinterende ooievaars in Flevoland juist tegen; toen weet men dat aan het slechte weer van de tel-dag, waardoor waarschijnlijk minder mensen op pad gingen; https://onsalmere.nl/artikel/2019/01/14/veel-minder-overwinterende-ooievaars-geteld

   • Jeroen schreef:

    Kortom het zegt helemaal niks eigenlijk, in ieder geval kun je met de aantallen geen fatsoenlijke conclusie trekken.

    • Hjs schreef:

     Idd, nesten tellen zegt het meest, ieder nest is bekend want van een km afstand te zien.
     Tis meer hobby dat tellen, net als vlinders, bijen etc. Heel moeilijk im de factor weer uit te sluiten.

 15. Spyfromthesky schreef:

  Laatste run GFS. Kansloos tot in de verste puntjes. Ook zelf geen enkele alternatieve P-run kan je virtueel opmonteren qua koud weer.

  Het heeft niets met de 3e maandag van het jaar te maken. Nee, ik schreef eerder dat 19 januari voor mij altijd een cruciale dag is qua mogelijk kansen voor de L.L.

  Ik heb het op het gebied van schaatskansen het dus volledig opgegeven. Ik sluit niet uit dat om ons te pesten nog eens een dun laagje ijs in de sloten kan komen, maar het hoofdstuk van schaatstochten is om af te sluiten.

  Genietende van een paar dragen droog weer, hoop ik eigenlijk dat dit maar voor de L.L. gewoon door mag blijven gaan.

  Probleem is ook wanneer moet je je appelboom snoeien. Normaal ergens in maart, maar ik denk na het hoogtepunt van deze week met mogelijk ergens een nachtje nachtvorst dat ik dit gaat doen zodra we in de dubbele cijfers geraken.

  Dan voor de lol maar één baude voorspelling. De kans dat eind februari / begin maart even veel te koud zou zijn is groter dan 50%.

  Spyfromthesky

 16. Roland Bodegraven schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1579532750.jpeg[/img]

  New York gelukkig wel sneeuw. Dit was de staart van dat systeem dat Newfoundland plat heeft gelegd.

 17. Marcel H schreef:

  Volgens verschillende bronnen hebben we vandaag een recordhoge luchtdruk te pakken, met waardes hoger dan 1048 hPa. Ook stond er dat er in 1930 in Nederland 1050 hPa gemeten was. Ik heb vanochtend in mijn tuin 1051,8 gemeten, als ik geweten had dat dat recordhoog was, dan had ik er een foto van gemaakt 🙂 Nu is het weer 1019.8 hPa.
  Maar goed, ik heb natuurlijk geen officieel geijkt weerstation.

 18. Martijn sonnenberg schreef:

  GFS 12 komt nu toch weer met een glijbaan vanaf de 28…
  loves me… loves me not, loves me … loves me not

 19. Lars schreef:

  Mooie draai alvast van GFS12 voor de Oostenrijkse noordkant vanaf volgende week woensdag. Neerslag met een hele mooie sneeuwgrens. Nu hopen dat het ensemble hierin meewil of dat de oper een warme uitbijter is 😉

 20. Jorne schreef:

  Gfs12 inderdaad een stuk positiever en lijkt mee te gaan met het ensemble van het gfs06 dat toen al prima was, de hoofdrun zat erg hoog. Nu gelukkig dus ook in de hoofdrun weer een dumpje met snel dalende sneeuwvalgrens.

  Dwz: tot 28 februari zo goed als overal in de Alpen rustig zonnig weer en daarna aanzienlijke sneeuwkansen, in de meest recente run tot in de diepste dalen en zelfs natte sneeuw voor LL.

  Het EC doet ook volop mee bij deze termijn, daar gaan we vanavond weer naar kijken

 21. Raymond schreef:

  28 feb.Jorne?

 22. Jorne schreef:

  Ec lijkt ook prima zo vlak voor het eibde van de run, wel minder koud dan gfs maar genoeg voor heel de Alpen. Ik zal vanavond laat wat detailkaartjes delen

 23. Dennis schreef:

  Allemachtig zeg… het gaat hier helemaal niet meer over de Alpen, Pyreneeën, sneeuw, mooie stukjes tekst vanuit wintersportgebieden, plaatjes van mensen in de sneeuw, aan een biertje in een t-shirt en hoe schitterend de mensen het hebben die er nu zijn. Ik begrijp er echt werkelijk waar niets van. (Uitgezonderd Jorne zijn berichten) en het enthousiasme wat hij nog heeft en deze site nog een beetje op de been houdt.
  Hoeveel hpa een vliegtuig kan dragen/hebben?
  Het voelt alsof de accu leeg is hier. Een goed nieuw enthousiast team zal nog wonderen kunnen doen. Anders, is dit binnen no-time leeggestroomd ben ik bang.
  C’mon. Dont let it happen guys!!

  Ik mis het echt!

  • Paul A club 1989 schreef:

   En morgen gerust weer een bericht over de Alpen etc. De voorspelling van gisteren is exact hetzelfde als vandaag. Weinig tot geen nieuws. Leuke afwisseling dit!

 24. Wessel schreef:

  Heerlijk 8km hardgelopen in het Westpark (München). “Mooi” te zien hoe de sneeuw in de stad bijna weg is en je het park inloopt en alles nog mooi besneeuwd is (3cm ongeveer). Alle paden mooi geschoven dus kon lekker doorlopen. Hier nog een plaatje van gister, toen lag er een cm of 5! Vannacht is er ook nog 1/2 bij gekomen maar gistermiddag en vandaag ook wat gesmolten. Al met al voelt het winters aan 🙂

  https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1579548769.jpeg

 25. Jorne schreef:

  EC nog wel vrij beperkt qua neerslag maar dat is zeker een mooie opfrisser tot in de dalen! [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1579552461.png[/img]

 26. Weesblij schreef:

  Wat hebben Nederlanders aan sneeuw en ijs? Het is er te vlak om iets met sneeuw te doen met downhill en met rollerskates kun je ook op de weg… En wat is er überhaupt leuk aan? Elk slootje blijft hetzelfde en water dat bevroren is ziet er een sloot verder hetzelfde uit. Dus wees blij dat er geen sneeuw en ijs is.

 27. Skiwi schreef:

  … en jawel hoor: dikke flutrun die GFS00 🙁

  Veel meer zonale stroming en dus bijna geen neerslag op het koudefront en daarna wat regen tot 2000m op het warmtefront

  • maarten schreef:

   EC ook. Hoog houdt stand en een dikke zuidwester blijft. Geen sneeuw.

  • Skiwi schreef:

   Is toch echt wel om gek van te worden…

   • maarten schreef:

    Ja, maar aan de andere kant moet je je ook niet gek laten maken. Het was nog steeds in de meteofictie. Overigens houden ICON en GEM nog wel iets positiefs voor de franse alpen.
    Maar gewoon er vanuit gaan dat er geen verandering komt lijkt me het beste. Dan kan het alleen maar meevallen. En zo slecht is het niet in de Franse alpen.

   • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

    Snap de frustratie mannen!Alle mooie kaarten in de fictie kunnen deze winter niet binnen de betrouwbare termijn worden getrokken!!!! Vrienden van mijn zitten in Flachau daar strenge vorst vannacht.en Geweldige omstandigheden op de piste

 28. Jorne schreef:

  Tikt Limburg nog even matige vorst aan zo aan het einde van de nacht?

 29. KarinS schreef:

  Komt er nog een update, ik mis ze!!!!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.