magenta

We openen vandaag weer met de beste strandfotograaf van Nederland: onze Ab. Ik heb bij zo’n mooie foto maar één vraag: waar zit de donatieknop? Snel naar het weer voor de komende weken. Drie dagen geleden schreef ik: Snel afscheid nemen van sneeuw en wachten op ontsnapping Azorenhoog. Die situatie geldt nog steeds.

neerslag

Alle modellen berekenen wel 10 dagen vooruit een super hardnekkig Azorenhoog dat steeds voorang geeft aan de koufronten boven de warmtefronten in onze contreien. De Alpen krijgen daar de komende dagen mee te maken weten we. Dat gaan we natuurlijk in beeld brengen. Nu even focus op de Lage Landen en de iets langere termijn. Wat ik bij bovenstaande kaart nog even kwijt moet, is de toch wel opmerkelijke neerslag in het gebied boven 1025hPa. DIe wordt NIET veroorzaakt door een koude bovenlucht. In tegendeel: door het nog koude Atlantische water ontstaat een nauwelijks bewegend warmfront van zeg 5000km x 1000km: de groene zone in het hoog… een soort permanente soep van motregen daar… en aan de andere kant van het hoog volop buitjes… door toch wat binnendruppelende kou op hoogte… (rond het hoog draait de lucht met de klok mee parallel aan de isobaren).

lopendemaandmei2015

Ondertussen gaat mei veel meer dan april deed de koude kant op. We gaan zeer waarschijnlijk onder gemiddeld eindigen. 12,5ºC is een houdbare waarde. Dus dat valt nog net mee dan… dat is een middenmoter over de laatste 115 jaar. Met het verschil dat ons een flink stuk opwarming was beloofd. Waar blijft die nu?

kouderun

Alleen een mooi dagrecord ontbreekt nog op de palmares van mei 2015. April had een hele mooie. Tussen 25 en 29 mei zien we duidelijk kansen in de toch wel droevige pluim voor de koudbloedigen onder ons…

temps1905

Vandaag gaan veel weerstations met hun maximumtemperatuur top 10 koud eindigen. Als De Bilt op 11,0ºC blijft steken is dat top 5 koud.

gfskouderun

De hoofdrun van het Amerikaanse model tipt nog 2 keer de 20ºC aan maar dat is niet echt geloofwaardig. We zullen moeten wennen aan maxima zo rond de 15ºC en een flink windje daarbij. Morgenvroeg al weer goed om te vliegen in Wijk aan Zee en da ga ik dus misschien maar weer eens doen. In juni gaan we voor de herkansing.

denversnow

In Amerika hebben ze ook een herkansing nodig. Deze kiek is uit de bergen even buiten Denver zo juist genomen….. in het zuiden daar veel regen en flinke overstromingen. Zie weather.com. De komende dagen gaan we dus ook veel water in de Alpen zien…. stay tuned!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.