magenta

We openen vandaag weer met de beste strandfotograaf van Nederland: onze Ab. Ik heb bij zo’n mooie foto maar één vraag: waar zit de donatieknop? Snel naar het weer voor de komende weken. Drie dagen geleden schreef ik: Snel afscheid nemen van sneeuw en wachten op ontsnapping Azorenhoog. Die situatie geldt nog steeds.

neerslag

Alle modellen berekenen wel 10 dagen vooruit een super hardnekkig Azorenhoog dat steeds voorang geeft aan de koufronten boven de warmtefronten in onze contreien. De Alpen krijgen daar de komende dagen mee te maken weten we. Dat gaan we natuurlijk in beeld brengen. Nu even focus op de Lage Landen en de iets langere termijn. Wat ik bij bovenstaande kaart nog even kwijt moet, is de toch wel opmerkelijke neerslag in het gebied boven 1025hPa. DIe wordt NIET veroorzaakt door een koude bovenlucht. In tegendeel: door het nog koude Atlantische water ontstaat een nauwelijks bewegend warmfront van zeg 5000km x 1000km: de groene zone in het hoog… een soort permanente soep van motregen daar… en aan de andere kant van het hoog volop buitjes… door toch wat binnendruppelende kou op hoogte… (rond het hoog draait de lucht met de klok mee parallel aan de isobaren).

lopendemaandmei2015

Ondertussen gaat mei veel meer dan april deed de koude kant op. We gaan zeer waarschijnlijk onder gemiddeld eindigen. 12,5ºC is een houdbare waarde. Dus dat valt nog net mee dan… dat is een middenmoter over de laatste 115 jaar. Met het verschil dat ons een flink stuk opwarming was beloofd. Waar blijft die nu?

kouderun

Alleen een mooi dagrecord ontbreekt nog op de palmares van mei 2015. April had een hele mooie. Tussen 25 en 29 mei zien we duidelijk kansen in de toch wel droevige pluim voor de koudbloedigen onder ons…

temps1905

Vandaag gaan veel weerstations met hun maximumtemperatuur top 10 koud eindigen. Als De Bilt op 11,0ºC blijft steken is dat top 5 koud.

gfskouderun

De hoofdrun van het Amerikaanse model tipt nog 2 keer de 20ºC aan maar dat is niet echt geloofwaardig. We zullen moeten wennen aan maxima zo rond de 15ºC en een flink windje daarbij. Morgenvroeg al weer goed om te vliegen in Wijk aan Zee en da ga ik dus misschien maar weer eens doen. In juni gaan we voor de herkansing.

denversnow

In Amerika hebben ze ook een herkansing nodig. Deze kiek is uit de bergen even buiten Denver zo juist genomen….. in het zuiden daar veel regen en flinke overstromingen. Zie weather.com. De komende dagen gaan we dus ook veel water in de Alpen zien…. stay tuned!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.