Bij zo’n wilde titel moet je even compenseren met een rustig plaatje. Daarvoor de Loser in Stiermarken maar weer eens uitgekozen en wat een plaatje is dat zeg! Wat is de overtreffende trap van Kaiserwetter? Godenweer of zo? OK we noemen het “godenweer”.

https://www.facebook.com/wintersportweerman/videos/1237875756602481/?__xts__%5B0%5D=68.ARAbyKfHzfFWHOVc149P3cg9h68ALTmv67PM7483j1UX7SpSKTO-EWWz4grN3Dad4zswbvynKyUbY6NjcSAERLCnJSFOX89hwyQEwgNV3zA1U8hAeyr9Mu1GnWO5kboRBsYY2Nyv_u0iZ0IOUUUbR45Tp6EnlqOp42J6GnAXcef4Z9uLsTlO6LrGQJeYRbf84vFnkkvzBFHky85cc4QFHH3lEjeLnHSHc4ZmVuJ5FO351MSD35LlWyS1bZQfO2-IdqKaDl9JtEYDamlhxzc5myGeuTge3d18_PlouEP6d5Y-4y-8vabZEEgoQ29NW0_WFBvINvVd-Lx3tPz_3vtcfHusJuSB8CSZux0nbA&__tn__=-R

Hier het hele panorama uit dit leuke skigebied waar ik 15 februari….

… een mooie test heb voor het Poederbaas NK Freeride in maart in Kappl.

Het is koud momenteel. En dat merk je als je naar de nog open Zeller See kijkt. Wel weer mooi dat laagje sneeuw daar…

Springen we nog even naar gisteren. Toen mijn skiklantjes en ik om kwart over 10 de Schernnthanbahn in Hopfgarten uit stapten moesten we de ogen wel even uitwrijven. Wat is dat? Een hale natuurlijk…. met parhelia (bijzonnen)…. maar voor het eerst van mijn leven helemaal compleet met alle Parry en Tapes bogen erbij…

Waanzin toch?

Zie je alle bogen ook in mijn video?

Het ontstaat door complexe breking in een staafkristal zoals hierboven (mer uitleg hier). En die kristallen heb je weer pas vanaf -12ºC. Echt nog amper koud geweest in de Alpen deze winter. Vanochtend om half zes in plaats van de koude douche maar eens een kwartier buiten gelopen met enkel shorts en slippers aan. Is dat de reden dat het in de winter zo lang donker is? Dat je je dan niet hoeft te schamen voor je Wim Hof oefeningen omdat niemand je ziet?

Ook gisteren…. een koud maar zeer fijn vluchtje met een Britse kok uit Niederau in Niederau of beter gezegd boven Niederau.

De reactie van de dag gisteren was van Matroe. Hele goede suggestie…. want kijk eens wat daar loos is momenteel…

Holy moly!!! Dikke plens en sneeuw boven 1400m bij harde oostenwind vanaf de Middellandse Zee. Hoe zeldzaam is dat?

Hier het ensemble op 1000m aan de kust. Wat een bak sneeuw gaat dat worden boven 1500m zeg…. dan praat je toch minimaal over anderhalve meter!

In de Alpen daarentegen godenweer dus…. zoals hierboven berekend voor de Weissensee in Kärnten. Maar wat zien we daar op de 29e?

Beide modellen zijn het eens dat er een front gaat komen de laatste dagen van de maand. En met de huidige berekeningen hebben de toertochtrijders de 28e waaronder ook “team WSWM” enorme mazzel met het weer en krijgen de toppers flinke last van sneeuw de 29e. Het zal toch niet he? Maar mij prima. Meer heroïek om in beeld te brengen dan als ik stijf van de spierpijn langs de baan zal staan.

Hier de geprepareerde piste op het meer…. 16 rondjes dus? Tuurlijk knijp ik hem hoe me dat zal vergaan. Nooit langer gereden dan 40km!

Weissensee 2019 – Foto: Daan van Laar

Schitterende foto van vorig jaar ingestuurd door een WSWM volger die dit jaar met mij zal lijden (en vooral genieten) de 28e…

Verder krijgt Noorwegen de volle laag. Weer! En nu best wel koud….

Kijk met zo’n pluim in de Alpen weet je twee dingen zeker: droomsneeuw tot einde seizoen. En een stuk of 15 lawinedoden. Deze berekening is echter voor Noorwegen dus. Wie skiet daar dit jaar? Ik mis de fjorden wel hoor. Dutchweek Norway doen misschien maar dan? Het is van 31 maart tot 4 april. Ik zou zeggen: boeken die hap. Deze week is Dutchweek Zell am See Kaprun trouwens….  daar hoop ik vrijdag het wedstrijdje weer te winnen. Vorig jaar won ik een BBQ voor 50 personen. Maar die is nog niet gehouden. Bij deze de belofte dat die komende zomer gaat plaatsvinden…. exclusief voor WSWM volgers. Fijne dag allemaal….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

62 reacties

Gesloten voor reacties.