We knallen erin met een van de meest sneeuwrijke plekken vandaag: Madessimo. Op onderstaande video zie je hoe de sneeuw op de webcam hierboven is gevallen… in 24 uur bijna 2 strepen van die vreemde meetstok die bewust voor de cam lijkt neergezet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=bYqL0krq9Bs
De video gaat van 18.30 tot 18.30. De twaalf uur daarvoor sneeuwde het al 15cm en dus is hier in 36 uur een meter gevallen. En op dit moment sneeuwt het weer stevig door… dus er gaat nog wel een streep vanaf. Volg het hierrr.

feldberg2512gif

De Feldberg waar het vanochtend nog zo dramatisch was…. was vanmiddag ineens weer een winterwonderland. Een van de weinige gebieden waar het aan de noordkant al spectaculair winterde…. (H/T Finn).

accu2712

Uit verschillende gebieden klinkt wat vertwijfeling door of het nog wel echt gaat sneeuwen. En dat is niet alleen in Oostenrijk. Ook in delen van de Franse Alpen is nog weinig tot niets gevallen. En het heeft er geregend! Vele tientallen millimeters in luttele uren. Maar heus: het komt nog! Hierboven wat er vanaf de namiddag nog bijkomt overal. In Oostenrijk is dat vooral morgen overdag. 10 tot 30cm boven 600 tot 1300m. Daar moeten we het mee doen. We zien het morgen op de cams. Ik neem aan dat de laatste sneeuwbuien in de nacht op vrijdag zijn zodat als wij in Piesendorf bij Chalet Sonnentanz aankomen dat het dan ook fris wit is op 750m. Maar het zal vrijdag en zaterdag heus weer wegdooien offpiste. In de Franse Alpen begint de sneeuwval op dit moment en sneeuwt het een flink deel van de nacht al.

[metaslider id=33827]

Vrijdag en zaterdag zijn weer licht Föhnig aan de noordkant en aan de zuidkant ook zonnig… en dan krijgen we in het weekeinde een herhaling van zetten met bovenstaande verwachte sneeuwhoeveelheden bij een vergelijkbare ontwikkeling van de sneeuwgrens. Het begint pas aan het begin van de avond in de Franse Alpen. Zondagochtend is het al gedaan als de neerslag in Oost-Oostenrijk verdwijnt.

sneeuw_weg

Vervolgens zijn de modellen het nu oneens over de jaarwisseling… het Amerikaanse model geeft wel nog een derde sneeuwmoment. Het Europese model houdt het droog in de Alpen… het laat tot twee keer toe (ook op 2 januari) de neerslag als door een ontsnappingsventiel ontsnappen naar de Middellandse Zee (zie rode pijl). Laat dat nu precies zijn wat het model ook verzon in de twee dagen na mijn dramatische aankondiging van de kerstregen op 18 december. En uiteindelijk won het nattere en ook sneeuwende Amerikaanse scenario. Als dat nu weer gebeurt krijgen we 3 keer sneeuw in de tweede vakantieweek. Wij zijn ter plekke dus je zult het niet missen.

pluim2512_12

De winterverwachtingen voor de Lage Landen worden door de avondruns weer even de bodem in geslagen. De GFS blijft stabiel hoog en in bovenstaande ECMWF pluim heeft met een beetje fantasie een neergaande lijn. Ja er is een clustertje lijnen dat ijsdagen oplevert vanaf 7 januari.

httpv://www.youtube.com/watch?v=aWsMLpij0y4
Toegift van Jeroen: timelapse van de Föhnstorm in Brixen


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.