Kufstein Pendling West

Het is grijs in grote delen van de Alpen deze ochtend. Op enkele plaatsen aan de Zuidkant na heb je vandaag een beeld zoals je hier op dit beeld ziet. Kufstein is dit. De bomen zien weer mooi wit voor het winters plaatje, ook al is er  waarschijnlijk niet zo veel gevallen hier.

Lenggrieser Hütte Zugspitze

Meer naar het noorden hangt nog meer bewolking en sneeuwt het hier en daar nog licht. De laatste stuiptrekkingen van sneeuwfase Kiki. Hier is wel leuke sneeuw gevallen lijkt me.

En reageerder Ewald meldt dat de sneeuwpoppen in Bregenzerwald, Vorarlberg, vannacht al weer wat zijn ondergesneeuwd.

Zell am See

Enkel in de allerlaagste dalen bleef de sneeuw niet liggen. De sneeuwgrens kan je van dit beeld van Zell am See zo aflezen. Op de voorgrond zie je dus donkere plekken op de zuidhellingen. Jammer, maar we zullen het er mee moeten doen.

Femke acc

Want sneeuwfase Femke wordt voor die lagere dalen absoluut geen lachertje. Neen, bij de start van de weerkundige lente zal de sneeuw het er zelfs heel moeilijk krijgen. Dit is wat de Amerikaanse weercomputer tot maandagavond aan neerslag berekent. Leuk, maar niet als je weet dat veel ervan onder de 1600 tot 2000 meter in vloeibare vorm gaat vallen. Hoe meer naar het westen, hoe hoger die sneeuwgrens. We zeggen het hier al een hele tijd. Femke wordt een warm ding. Uiteraard berekent de Europese computer veel minder neerslag, dus het kan nog wel enigszins meevallen. Maar 10 tot 20 mm gaat er toch sowieso vallen.

gfs-1-78

Eergisteren waren de modellen nog in twijfel over wanneer het koufront een eind aan de miserie zou maken. Maandag- of dinsdagnacht. Gisteren leken ze er uit en gingen ze voor een relatief korte duur van de warme periode, maximum 36 uur. Vandaag zijn de weermodellen het ook eens, maar dan in negatieve zin. Ik ga er toch weer 24 uur moeten bijtellen voor de kou weer echt in de Alpen zit. Ik zei het verschillende dagen geleden ook al. Er hoeft maar een kleine golf te ontstaan in het oost – west georiënteerde front om de warmte langer vast te houden, en dat lijkt nu inderdaad te gebeuren. Maandagnacht begint de sneeuwgrens dus al terug te dalen, maar gaat daarna weer tijdelijk omhoog wanneer de hier omcirkelde warme golftop passeert, om pas dinsdagnacht terug verder te dalen.

gfs-0-120

Dat laatste is nog steeds zeker door drukstijgingen boven de oceaan. Er ontstaat dan even een noordelijke stuwing met woensdag en donderdag een komen en gaan van sneeuwbuien langs de hele Noordkant. Sneeuwfase Puella wordt dat. Ik pin me nog even niet vast op de hoeveelheden. Gisteren werd er even een meter berekend, vandaag weer wat minder. Dat gaat de komende dagen nog wel een paar keer op en neer stuiteren.

graphe3_1000_563_9400024414062_432_7799987792969___

En de lange termijn? Wat te verwachten was, gaat ook gebeuren, de mooie Scandihoogkaarten van de voorbije week ten spijt. Ik schreef eergisteren nog dat met het verloop van de winter tot nu toe in het achterhoofd, die noordelijke uitbreiding van het hoog er waarschijnlijk niet ging komen. En dat blijkt ook uit de ochtendruns van de modellen. Wat wordt het dan wel? Dat laat ik voorlopig nog even open. Want zoals je in dit ensemble voor de Franse Alpen kan zien, liggen er echt wel veel scenario’s op tafel. Misschien dat ik daar morgenvroeg al dieper op in kan gaan. Prettige (reis)dag iedereen! Zeker aan diegenen die nu in de file staan naar Les Menuires door gevallen rotsblokken op de toegangsweg.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

9 reacties

Gesloten voor reacties.