Het sneeuwt weer lekker door in Oostenrijk, maar niet voor lange tijd. Vanochtend is het een mooie opfrisser om vanmiddag weer droog te worden. Regionaal zal er toch weer 15cm bijgeschreven worden. Is vooral goed voor de oude sneeuw die nu weer onder nieuwe sneeuw verdwijnt, sneeuw wordt toch altijd een beetje oud. Hajo en ik hadden het gister in de auto nog over; hoe ruim je al die sneeuw op? Je kan het verplaatsen maar het blijft bestaan en je kan niet eindeloos gaan verplaatsen. Verbrandingsoven was onze enige oplossing.

De pluk sneeuw houdt zich zoals we al vaker zagen netjes aan de Oostenrijkse landsgrenzen. Zwitserland met net niks en de zuidkant en Frankrijk lekker in de zon.

De Furkjaloch wordt weer toegedekt al zal die vandaag niet helemaal onder gaan. Morgen verdwijnt de bekende meetlat wel. Cescia zit om de hoek in het Kleinwalsertal waar zij sterke neerslag meldt, lekker poederen daar, veel plezier! “Foto’s volgen” krijg ik net binnen op de app.

Bron: Webcam Alpe d’Huez

Frankrijk alleen wat hoge bewolking maar dat doet niks af van de mooie vergezichten. We kijken hier vanaf de top van het skigebied van Alpe d’huez. Langste zwarte piste ligt er onder. Moet je als ervaren wintersporter toch een keer gedaan hebben.

Prato Nevoso is ook weer mooi helder. De lift zit al vol met geluksvogels!

Tja de Lage Landen doen het voor het eerst sinds lange tijd zonder nachtvorst, vanuit Zwolle krijgen we melding dat de 10cm gevallen sneeuw vrijwel direct verdwenen is. Tja het dooiweekend doet ons niet goed.

Een volle week met maxima die amper boven de gemiddelde temperatuur uit kwamen. Maar of dit genoeg is voor alle winterliefhebbers? Waarschijnlijk niet, ook omdat we altijd meer willen. Maar we hebben geschaatst, zagen sneeuw in heel de Benelux, hebben auto’s gekrabt en hadden een recordspits. Ookal duurde het slechts een week, dat is toch de perfecte samenvatting van winter in de Lage Landen.

Voorlopig is de echte winter even ver weg zien we in het ensemble van De Bilt. In de laatste dagen van januari gaan we een paar keer sneeuw zien, geniet van iedere vlok! Al zal het voor sommigen voelen als mosterd na de maaltijd. Maar treur niet, na die sneeuwval gaan we de gemiddeld koudste maand in dus onze kansen zijn gemiddeld gezien hoog. En de pluim is zo slecht nog niet, een stuk beter dan gisteravond! Jetstream blijft wat lager dus LL aanhoudend in de koudere sectie. Het lijkt vooralsnog op kwakkel maar de mogelijkheden zijn er! Het is geen kansloze situatie met maxima constant boven de 5 graden, ik blijf hoopvol!

In de Alpen geen kwakkelweer maar rollercoaster winterweer. De temperatuur voor onze regio in Hopfgarten im Brixental, schommelt met af en toe neerslag. Morgen hopelijk een zonnige dag!

Maar onze regio is niet de hotspot komende dagen. Aan de westkant gaat het deze week los! 3x30cm zou lokaal die meter wel moeten opleveren. En eindelijk maakt de zuidelijke westkant ook wat meer kans. Laten we eens naar de detail kaarten gluren.

3 dumpjes dus, eerst vooral met noordwest stroming, vervolgens een intensiverend laagje bij Corsica wat een schop na geeft aan de westkant en tot slot gewoon een zuivere westelijke stroming. Typerend voor zo’n patroon dat de temperatuur zo schommelt met vaak eerst zuidwest, via west naar noordwest. Voor veel Franse gebieden is de sneeuwgrens geen probleem.

De 3 dumpjes zien er top uit op de neerslagkaarten. Zowel het EC als GFS zien een meter neerdalen, goed nieuws voor de regio’s daar!

Deze grafiek spreekt boekdelen voor de Franse Alpen, komende dagen wordt er meer duidelijk over de precieze hoeveelheden.

Met vanochtend de focus van de sneeuw iets meer op de westkant worden de modellen het ook eens over de zuidkantsneeuw. Een korte maar intense push! Dat zou superdikke sneeuwval moeten zijn, dikke dikke vlokken in grote getalen! Moet bijzonder zijn om mee te maken.

GFS is iets lager maar ik blijf bij m’n verwachting van minimaal 30cm op de zuidkant, EC gaat met me mee en doet nog meer. En bedenk je dat een groot deel daarvan in minder dan 24 uur valt, zuidkant je kan er toch alleen maar van houden?

De trend daarna leek dat er hoge druk over Europa heen zou schuiven; ookwel einde winterweer.

Echter zien we slechts een dag later dat de zuidelijke straalstroom maar niet van wijken weet. Depressie-invloed blijft zuidelijker dan gemiddeld en nog steeds hangt er hoge druk boven Lapland. Kansen op een Europese winter blijven daarmee bestaan wat mij betreft, de situatie is nog altijd kansrijk. Maar kansen zijn natuurlijk geen garantie op winterweer, want onze winter eindigt helaas zo rond half maart. Komende tijd zullen we dus zowel warme als koude runs voorbij zien komen, laat je niet te veel leiden door dat geschommel maar hou vertrouwen in de kansrijke situatie.

Inmiddels zijn de plaatjes van Cescia uit Kleinwalsertal ook binnen, mooie afsluiter, enjoy!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

38 reacties

Gesloten voor reacties.