ijshakker2411

De ijstijd is begonnen. Minus dertig komma negen op de Glattalp vannacht. Op deze website van het weerstation zag ik -35,2ºC vanochtend. Misschien kan Johann ons even helpen te zeggen wat de juiste waarde is. Hierboven zie je bij de Jungfraubahn iemand ijs hakken. Kijk dat zijn de leukere stoere mannen beroepen. Dat is natuurlijk in het Berner Oberland. En daar bij de westelijke Alpen was het ook het koudst vannacht. Wie vindt mooie waarden in de Franse Alpen?

hochries2411

In Oostenrijk had je het met -17,5 op de Zugspitze (ja dat is in Duitsland) wel gehad. Hierboven bij Rosenheim -10,0ºC. Heel mooi die mistige kappen die zelfs een zadeltje in een bergrug bedekken met zo veel uitstraling.

pinzgau2411

En het vriest overal. Ook waar geen sneeuw ligt. Een ideaal scenario als de natgeregende bodem daarnu hard aanvriest en dan woensdag tot en met vrijdagochtend en dan zaterdag opnieuw met een dikke laag sneeuw wordt bedekt! En die komt!

sneeuwtotvrijdag

Sneeuw uit Britt in de Hele Alpen

Je ziet hier de sneeuw tot en met vrijdag als het dus in Oostenrijk ook helemaal uitgesneeuwd is. Het zwaartepunt is echt iets naar het oosten verschoven. Berner Oberland zeg maar. En nu toch op veel plekken in Oostenrijk ook meer dan 20cm. Lage sneeuwgrens! Rechtvaardigheid! Maar het mooiste nieuws komt nog!

sneeuwtmzondag

Sneeuw tot zondag in de Alpen

En dan zaterdag komt het uit het westen weer binnen. Je ziet de sneeuwgrens daar iets klimmen. Naar het oosten toe kan de sneeuwgrens mooi laag blijven.

kleven2411

Dit is wat mij betreft de mooiste kaart vanochtend. Dat er mogelijk een rug komt met een inversie zien we nu al dagen op de kaarten. Koud in de dalen en warm op de berg. Maar vanochtend zie je ineens deze kaart die laat zien hoe goed de kou zelfs op hoogte aan de dan een vrieskist vormende Alpen blijft kleven. Het warmtefront is op deze kaart op de lijn Oslo – Griekenland. Maar je ziet een soort sleep van kou tot in de Franse Alpen hangen. In de huidige berekening wordt ook die uiteindelijk wel opgeruimd maar….

gfsuitbijter2411

Ensemble Amerikaans model ochtendrun prikpunt Oostenrijkse noordkant

In elk geval in het Amerikaanse model zien we nu al twee keer de hoofdrun als zachte uitbijter. Kan altijd uitkomen maar evengoed komen we op een scenario uit dat net een paar graden kouder blijft. En we hebben al een beetje de typische winterse “baard” of “baard van Sinterklaas” in de meteofiction met de cadeautjes van de extra koude oplossingen. Die hebben een kleine kans van slagen maar zijn wel mogelijk.

gfs2311-18oost

Ensemble Amerikaans model gisteren middernacht prikpunt Oostenrijkse noordkant

Hier zie je op het 1500m niveau ook de hoofdrun (zwarte lijn) als zachte oplossing in een ensemble dat er veel beter uitziet.

pluim2411

En wat het Europees model moeten we het doem met de pluim voor De Bilt. Ook hier toch wel weer een neergaande lijn vanaf dinsdag. Nee een echte warmtegolf hoeven we niet te vrezen. Wel is het zo dat ik al in mijn seizoensverwachting heb aangegeven dat ik inschatte dat net als in voorjaar 2013 de Alpen relatief warmer blijven komende winter dan de Lage Landen. Maar het leuke van de Alpen is dat hun gemiddelde zo laag is dat ze een paar graadjes kunnen inleveren en toch een mooie winter houden. Ook is het zo dat het voor optimale wintersport goed genoeg is als je elke 14 dagen een paar koude dagen hebt voor kunstsneeuwproductie. Vervolgens geniet iedereen toch het meest van een zonnetje op de wintersport. Ik ken geen kleine kinderen die graag met -20ºC skiën. En lees nog eens mijn interview met de eigenaar van Col Raiser in Val Gardena. Hij zegt: “De mooiste winters zijn de sneeuwarme kunstsneeuwwinters”. In zijn ogen was de sneeuwarme winter 2014-2015 (aan de zuidkant) mooier dan de zuidkantsneeeuwbommen van 2013-2014.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

44 reacties

Gesloten voor reacties.