moelltalergletsjer0711

Het blijft heerlijk: bladeren door de spiegelreflex-webcambeelden van foto-webcam.eu. De Mölltaler Gletscher in Kärnten krijgt natuurlijk veel sneeuw maar daar in het oosten is het niet koud en dat zie je nu al terug aan lawines zoals rechts op deze foto.

sulden0611

Nog eentje van de zuidkant. Sulden in Zuid-Tirol. Sinds 4 november is die camera ingesneeuwd. Niets meer te zien. Vlak voor de sneeuwval begon deze schitterende plaat van de sterrenhemel rond middernacht. Blader zelf maar eens wat hierr.

buien0711

Dit is de momentopname van 21 uur vanavond. Beetje nat aan de kust en in België ook dik onweer. Over de Alpen een occlusiefront over Zwitserland. Dit is het front dat mij op het spoor zette van een tweede dump in de Franse Alpen op 8 november. Je ziet: de modellen hadden het goed berekend. Maar waarschijnlijk door wat hogere luchtdruk over de Franse Alpen pakt de neerslag dramatisch lager uit. Het oostelijk ALpengebied nog dik in de neerslag met de grootste hoeveelheden aan de zuidkant.

MEDI_HRV

Ronaldo was er natuurlijk als de kippen bij om de semi-tropische storm op de Middellandse Zee te beschrijven. Onze wandelende encyclopedie op het gebied van tropisch geweld wist zelfs te melden dat men dit een “Medicane” noemt – de samentrekking van Mediterraan en Hurricane.

accu0711

Wat mij betreft blijft de zuidkant van de Alpen het meest zorgelijke gebied. Er komen daar nog een paar heftige neerslagmomenten. Het is nog niet klaar zoals bovenstaande kaart demonstreert.

usa0711

Over de avondruns kan ik kort zijn: ze bevestigen mijn stelling dat er nog lang geen winter komt. Ja er is een hoog over West-Rusland en ja het is soms even heel koud in Lapland, maar een arctische of Siberische uitbraak tot over de Lage Landen is heeeeeeeeeel ver te zoeken. En zelfs de Alpen mogen blij zijn als het kwik af en toe voldoende zakt. Vooral het oostelijk Alpengebied lijkt nog lang te warm te blijven. Voor Amerika poepen de weermodellen tot het gaatje op 23 november dit soort wintergeweld uit. Jeroen Wielens meldt op Facebook live vanuit de USA dat dit nog best wel normaal zou zijn wat er nu gebeurt. Ik spreek hem daar graag over 2 weken nog eens over. 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.