People walk on a road after heavy snowfall between Las Machorras and the ski resort of Lunada, near Espinosa de los Monteros, in the northern province of Burgos on March 13, 2016. / AFP / CESAR MANSO

Van het uiterste westen in het Catabrische gebergte tot de meest oostelijke Pyreneeën ligt vooral aan de noordkant enorm veel sneeuw. Net als op de openingsplaat zijn langs de weg van Las Machorras naar het skigebied van Lunada sneeuwmuren tot 5 meter hoog te aanschouwen. De wandelaars hierboven bevinden zich op 1200 meter hoogte.

Sneeuw Spanje 1700 meter

Het dal van Alto Campoo in het centrale deel van Cantabrië op 1700 meter; dat blijft nog even doorwerken. Want we zijn nog niet van de winter af hoor. Grote kans dat er de komende week nog enkele decimeters zullen volgen, hoewel de details onzeker zijn. De foto’s komen overigens uit deze serie op wetteronline.de.


In de Languedoc en de Ardèche viel het sneeuwdek in de laaggelegen gebieden gisteren en vandaag wel mee maar toch was er enige overlast. Op de toppen (tussen de 1000 en 1500 meter) viel toch  zo’n 30 centimeter vers. Op het account van boubou nog een aantal fraaie platen en in Le Dauphine ook een representatieve serie. Niet uitzonderlijk dat het daar sneeuwt want zo draait het skigebied Prat Peyrot vaak tot eind maart.  De verrassing en de vreugde zit hem meer in de late dump na een niet zo heel best seizoen. Zo valt ook op te maken uit de berichten op facebook: komend weekend én met de Pasen weer geopend!

ScreenHunter_792 Mar. 17 18.27

In de Pyreneeën nog niet mooi opgeklaard maar de Alpen aan het eind van de middag wel. Dus dat levert fraaie satelliet beelden op, inclusief de Apennijnen!


Deze mogen er ook zijn hoor. En als we wat beter naar het rechter beeld kijken (2x doorklikken voor groot) ontwaren we als ik het goed heb ook nog de Harz, het Boheemse Woud en het Reuzengebergte. De bewolking uiterst rechtsboven hangt boven het noordoosten van Polen en behoort bij een omvangrijk lagedrukgebied waaruit het in Finland, Oekraïne en Rusland tot morgenavond zal sneeuwen.

ScreenHunter_793 Mar. 17 20.09

En ja, met het kantelen van de stroming naar het noorden nadert vochtigere lucht: lage bewolking en zijn er mistkansen.

tmin_16031806_16031712EC

Dan vind ik het weer spannend of De Bilt de 14e vorstdag van maart aantikt. Vanmorgen lukte het net niet: 0.0 graden precies. Komende nacht zal het er opnieuw om hangen. HIRLAM is net iets kouder dan de bovenstaande ECMWF verwachting maar lijkt te traag met het binnenlopen van de bewolking.

rsum_16032312_16031712

Nogmaals moet ik mijn slecht weer waarschuwing voor de lage landen verder afbouwen. Nu ja, nog zeker geen voorjaar maar dramatisch wordt het allemaal niet de komende dagen. Pas maandag en dinsdag is er kans op wat neerslag maar ook dan het niet veel zijn, met overigens de meeste kans daarop in het noordoosten. Wel vrij veel bewolking en met 7 of 8 graden als maxima zal het op de meeste dagen wel gedaan zijn maar met weinig wind zal het niet eens zo heel koud aanvoelen. De Wintersport-Arena Sauerland gaat wisselend wat regen en sneeuw zien vanaf begin volgende week; het wordt spannend of de condities met Pasen daar nog goed genoeg zullen zijn.

tcdc_16031815_16031712

Voor de Alpen weinig aan de hand tot half volgende week. Of van alles eigenlijk: droomcondities. Veel zon en over het algemeen weinig wind.

uv70_16031912_16031712

Met uitzondering van zeker het noordoosten: daar op zaterdag en wellicht een deel van de zondag meer bewolking en vrij veel wind. Daarna op dinsdag lokaal aan de noordkant mogelijk wat lichte sneeuw bij lage temperaturen; de stroming is dan immers om naar noord tot noordwest.

rart_16032612_16031700EC0

En tja, daarna dan? Ik weet het niet meer na vandaag 4 compleet verschillende runs voorbij te hebben zien gekomen. In het ECMWF gaat het hogedrukgebied op de oceaan vanaf volgende week woensdag ineens in vrij hoog tempo terug naar de eigenlijke thuisbasis: de Azoren. Met na op woensdag toch een mooie vijf tot tien centimeter vers bij lage temperaturen komt er tijdelijk een min of meer westelijke stroming op gang. Om dan in het paasweeekend toch weer meer een noordcomponent te tonen met meer sneeuw maar bij een spannende sneeuwgrens. De run van vanmorgen (plaatje hierboven) was mooier: aanhoudend koud met vanaf volgende week (witte; goed gezien al afgelopen maandag door Frederic) donderdag aanhoudend sneeuw. Vooralsnog wel het meest voorkomende scenario dus daar gok ik vanavond even op.

rart_16032512_16031700

In diezelfde run ook weer volop sneeuwkansen voor de Lage Landen trouwens.

rsum_16032500_16031712

Het GFS is 180 graden gedraaid ten opzichte van zijn ochtendrun en maakt het vanavond wel heel bont. De weer oostwaarts terugkerende koudebel met dito neerslag (opnieuw goed gezien door Frederic) zou wat verder zuidoostwaarts over de Middellandse zee trekken. Aanhoudend wisselvalligheid troef in die contreien maar nu nauwelijks invloed op de Alpen uitoefenend. Sterker: in combinatie hiermee blijft het oceaan-hoog op zijn plaats en wordt de oriëntatie nog meer noord-zuid. Gevolg: een vanaf woensdag naar pal noord draaiende stroming met veel sneeuw op woensdag en donderdag. Full-hit voor Noord-Tirol en het Salzburger land? Afwachten maar.

tmin_16032506_16031712

Oh, en mocht het daarna op gaan klaren.. kan het best wel eens koud worden. Let wel: gezien de grote onzekerheid een pure meteo-fictie kaart!

Clubtempo Zauchensee

Afsluitend nog enkele redactionele lezersbijdragen. Clubtempo vanuit Zauchensee: zomer!

Clubtempo Zauchensee_2

Wel nog maar één dan. Genieten hoor, veel plezier nog!

Het werd ook weer tijd voor verslag vanuit La Rosière. Dank je wel Roy!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

13 reacties

Gesloten voor reacties.