Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Les menuires
Lees verder >

Vakantiepret voor jong en oud!

Meer kou en moeder van alle polar lows in metofiction Amerikaanse model

check ook eens

89 Reacties

 1. paco37 schreef:

  Het jammere is, is dat het nog zo ver weg is helaas.
  Anderzijds moeten we ergens beginnen en zie ik dit als virtuele voorpret.
  Dromen mag en ach wie weet is dit jaar alles anders toch!
  Eens zal dit uitkomen, dus waarom nu niet?

 2. Robin schreef:

  Dit scenario staat vanaf nu bovenaan mijn verlanglijstje……

 3. Ronski schreef:

  Een echte Blizzard op de kaarten, kom maar op!

 4. MierenN--ker schreef:

  Van zo een serie kaarten begint het winterhart wel goed te kloppen. Met zo’n polar low zou er ook nog wat sneeuw bij onze oosterburen gebracht worden dat zou fijn zijn. Hopelijk koelen de sloten vooral af maar bevriezen ze nog niet met deze blizzard. Dan heb je met een goede sneeuwlaag kans op serieuze afkoeling met een droge wind uit het Oosten. Dan kunnen we een mooie ijsvloer hebben later in December of begin van Januari.

 5. Marcel www.weerstationluyksgestel.nl schreef:

  Inderaad jammer dat het nog zo ver weg is helaas.
  1 december zitten wij lekker in de sauna, kom maar op met die kou.

  Actueel in het bourgondische Brabant verre van winter, 11.2C en zonnig.

  gr
  Marcel
  http://weerstationluyksgestel.nl/weather28/index.php

 6. Joalie schreef:

  Wat is eigenlijk de kans dat een dergelijk scenario uitkomt? Voordat ik begin met dromen weet ik graag hoeveel kans eventueel de warme scenario’s ook nog hebben. Gewoon koud of heel koud is allebei prima natuurlijk. Maar stel dat een warme variant toch weer de overhand krijgt, ben ik heel teleurgesteld als ik me teveel verheug op die heerlijke wintervariant, vandaar dat ik me graag indek. Dus… percentages graag 🙂

  • Hjs schreef:

   0,000 😉 kernwoord is het stukje is “nihil”

   Berichten als deze zijn de reden dat sommige weermannen ermee opgehouden zijn. Natuurlijk prachtige fantasie maar heeft niets met een weerbericht te maken.
   Maar tis H. site, hij mag posten wat ie wil natuurlijk.

   • Paul A Club 1989 schreef:

    zuurpruim. En de link tussen dit bericht leggen en het feit dat er weermannen mee op zijn gehouden: bullshit. Dit soort berichten zijn al vanaf dag 1 op wswm.

    • david schreef:

     niet op reageren, gewoon negeren

    • rick schreef:

     ‘Zuurpruim’ ? iemand ie een kritische kanttekening maakt, dat mag hoor. en inderdaad ‘NIHIL’ kans dat het uit komt. dit soort berichten vindt niet iedereen top, al was het alleen maar om dat velen zich ‘bedrogen’voelen als het toch weer de zachte kant op gaat. Terwijl de teleurstelling makkelijk te vermijden was door een beetje minder op hol geslagen verhaal. Maar ja: als je graag fantasieverhaaltjes wilt geloven moet je dat natuurlijk gewoon doen.

     • Geert schreef:

      NIHIL kans…dat weet jij dus. Jij bent pas een voorspeller!

     • Roland Bodegraven schreef:

      Mensen moeten gewoon begrijpen dat het een kansje is. Niets meer en niets minder. Daarover vallen is onzin.

     • Hjs schreef:

      Je mag hier alleen juichen, omdat er in de verre toekomst een iets wordt voorgeschoteld. Dat gebeurt iedere winter 10/15x en komt nooit uit. O wee als je daar iets over zegt.
      Ik weer dat andere weermannen hier ook niet dol op waren, mag je ook niet zeggen.
      Verder is hier erg bon ton geworden om mij uit te schelden, en ach das ook best hoor. Tis tenslotte internet waar iedereen zich “veilig waant” en denkt dat normale omgangnormen niet meer tellen. Het nieuwe normaal.

     • Floris schreef:

      De categorie heet zelfs meteofictie en in het artikel wordt gezegd de kans nihil is 😉 Sinds Hjs hier op de website actief is wordt berichten lezen een stuk minder leuk. Ik stel voor dat Hjs gewoon niet meer reageert op berichten in de categorie meteofictie.

     • Frank schreef:

      Volgens mij is voor sommigen hier de essentie van deze site niet helemaal duidelijk. Het gaat hier over wintersport en winterweer. Maar ook de weersvoorspelling omtrent winterweer op korte realistische termijn en meteofictie. Hoopvolle voorspelling op lange termijn, puur om je er op te verheerlijken, met een zou het dan toch. Deze voorspellingen zijn dus niet te vergelijken met sites die niet verder kijken dan 7 dagen. Om dan deze berichten te bekritiseren als teleurstellend betekend eigenlijk dat je hier niet op de goede site zit of je eigen perceptie hiervan moet bijstellen

   • Hans schreef:

    Verzoek om MODERATIE. Post hjs is niet conform spelregels!

   • Jeroen amsterdam schreef:

    De kans is niet nul. Als jij dat vindt dan kan je dus stoppen met het kijken naar weermodellen. Het is berekent dus het is in theorie mogelijk. De kans is nog klein, omdat het ver vooruit is. Vaak krijgen we minder extreme variant voorgeschoteld. De sneeuw zou dus ook gewoon helaas regen kunnen zijn. Hang allemaal af van hoeveel warme en koude lucht er aangezien wordt. De Noordzee is in ieder geval al lekker aan het afkoelen deze maand.

   • Matthijs schreef:

    Ik snap alleen niet waarom jij deze site dan toch zo graag wil lezen Hjs.. Laat mensen die voorpret leuk vinden in hun waan. Ik hoop steeds stellig dat tijden als 2010-2013 weer gaan herleven. De tijden dat boude voorspellingen gedaan werden en zowaar uitkwamen (aan de koude kant) Bij elke meteofictie kaart is er kans dat dat de eerste aanzet gaat zijn. Dus stap uit het azijn bad of zoek een ander platform waar je negatieve zieltjes kan proberen te winnen.

  • Hans schreef:

   Joalie, % doe ik niet aan, die zit bij mij altijd in de fles 😉
   Er is altijd een kans aanwezig, dat heeft meteofictie wel bewezen afgelopen jaren. Zelfs 1e indicatie bij GFS op 384h hebben we meegemaakt! Dus het kan wel.
   Elke boerenl.. die zegt 0,0% is helemáál niet geloofwaardig. Nu is “het” helaas weer van de kaart bij GFS 06h. Gewoon blijven volgen, kan zo weer terugkomen op de kaart.

 7. Wat een mooie berichten passeren hier weer de revue ! Om van te smullen en alvast keihard duimen dat de meteofictie kaarten ook werkelijkheid worden. Zou wat zijn mocht het allemaal willen uitkomen.
  Heb de voorbije dagen zo hard genoten van het winterprikje en dat smaakt alvast naar meer. Er lag al een héél dun ijslaagje op grachten en plassen en ook het gevoel van winter kwam weer eventjes naar boven.
  En uiteraard zou het ook leuk zijn dat het uitkomt al is het maar om alle klimaatdrammers een keer goed op hun plaats te zetten. 🙂

  • Jeroen schreef:

   ‘op hun plaats zetten?’ net zoals de ontkenners op ‘hun plaats zijn gezet’ bij het breken vh hitterecord afgelopen juli?
   die stemmingmakerij, zooooo vermoeiend steeds

   • hitterecord was een toevallige samenloop van omstandigheden, enkele hogedrukgebiedjes hier en wind vanuit de juiste hoek en BAM meteen alle vorige records gesneuveld.
    Heeft dus helemaal niks met klimaat te maken maar met de weersomstandigheden.
    Uiteraard hebben sommige mensen hiervan wederom handig gebruik gemaakt om hun wat-ik-jullie-verkondig-is-juist visie te misbruiken en mensen te misleiden met hun opwarming doemverhaaltjes.

  • Patrick schreef:

   Kirsten, we weten het nu ondertussen stilaan dat je bij de groep ontkenners hoort . Je moet het niet telkens opnieuw bij bijna elk bericht dat je post vermelden .
   Ik hoop ook dat de meteofictie eens uitkomt maar om hiermee jouw zogenaamde klimaatdrammers op hun plaats te zetten ? ?? Dat wil absoluut niets zeggen . Klimaatdiscussie mag gerust op deze site maar toch liefst niet TE veel . Is ook één van de redenen waarom er toch een aantal mensen zijn afgehaakt hier en zijn overgestapt naar een concurerende website waar dan weer wel meer volgers zijn .

   • Snap jij nou echt de fun er niet van? Is een opmerking maken al niet meer toegestaan?
    En ja, ik herhaal het net zo vaak als ik wil. Tot vervelens toe desnoods.
    Dat mensen opstappen omwille van het feit dat ze bepaalde zaken niet graag lezen zegt genoeg volgens mij. Maar daar ga ik maar niet dieper op in.

  • rick schreef:

   de moeder aller drammers geeft weer eens gas…..

 8. maarten schreef:

  Zucht en Bah,
  Toch jammer al dat ge drammer, He dat rijmt.
  Maar ik lees daar gewon door heen.
  Ik vind die plaatjes toch echt wel mooi.
  En dan die roze kleur boven nederland laat maar komen.
  Ik zie het wel gebeuren lees voortaan hajo’s verhaal en dan niet meer zeuren.

 9. Spyfromthesky schreef:

  Als twee weercomputers op 240 uur vooruit weer eens goed afstemmen, dan mag je toch hopen dat het een keer goed zal vallen. We weten allemaal hoe elke run anders kan zijn. Laatste run is 240 uur van GFS al niet meer te vergelijken dan het Europese systeem. GFS produceert 180 graden een groot monsterlijk Azorenhoog. Hebben we nog niet eerder zo (erg) gezien. Dus voor ons te hopen, zeker ongeloofwaardig.

  Vanavond weer nieuwe kansen. Blijft de run van het Europese systeem hetzelfde of niet?! Vinden GFS en het Europese systeem vanavond zich wederom gelijk op 240 uur vooruit?

  Ik geef niet zo erg om de kleur roze, maar roze op de weerkaarten als begin van een winterinval, dat kan mij wel bekoren.

  Spyfromthesky

 10. Bart schreef:

  Na jaren hier meelezer te zijn geweest, ben ik sinds enkele weken overgestapt naar alpenweerman.nl. De tenenkrommende reacties die ik toch (ook al hoeft dit niet) altijd lees zijn hierin doorslaggevend. In het verleden waren de reacties juist een mooie/interessante aanvulling op de berichten en misschien zelfs wel de motor van deze site. Ik ben zoals vrijwel iedereen een klimaatleek en laat me graag informeren door iedereen die daadwerkelijk een goed onderbouwde kritische invalshoek heeft, van welke kant dan ook. Met beperkte informatie die ons door de media, klimaatactivisten en klimaatontkenners voorgeschoteld worden, kan ik met geen mogelijkheid een goede opinie vormen. In onwetendheid verblijf ik…

 11. Flex schreef:

  Afkoeling allang begonnen.
  De opwarming van de aarde is inderdaad gestopt en de afkoeling is begonnen.
  >Geen enkel klimaatmodel heeft deze afkoeling voorspeld, integendeel. Het klimaat van de toekomst kan niet voorspeld worden want we weten niet hoe de zon zich gedraagt. Dat is kort samengevat de visie van professor Henrik Svensmark, beroemd klimaatonderzoeker uit Kopenhagen.

  De ster die ons in leven houdt heeft over de laatste jaren nauwelijks zonnevlekken laten zien – de gebruikelijke signalen van de magnetische activiteit van de zon.

  Vorige week berichtte het wetenschappelijke team achter de Sohosatellieten (Solar and Heliospheric Observatory) dat het aantal zonnevlekken op weg is naar het laagste niveau in 100 jaar.
  Alles wijst er op dat de zon in een soort van winterslaap aan het raken is, en de voor de hand liggende vraag is wat wij daar op aarde van zullen merken.

  De zonneactiviteit heeft altijd gevarieerd. Rond het jaar 1000 was er een periode van hoge zonneactiviteit en die viel samen met de warme periode van de middeleeuwen. Maar na het jaar 1300 werd de aarde kouder en begon het tijdperk dat we nu de Kleine IJstijd noemen.

  In deze koude waren er aanhoudende misoogsten die een ondervoede bevolking tot gevolg hadden. Als gevolg van ziektes en honger kromp de Europese bevolking met 30%.
  De Kleine IJstijd had de hele aarde in zijn greep.
  Hij eindigde in de tweede helft van de 19e eeuw en werd gevolgd door een >toename van zonneactiviteit. In de afgelopen 50 jaar was de zonneactiviteit op een hoogtepunt sinds de middeleeuwse warme periode 1000 jaar geleden. En nu lijkt het er op alsof de zon op weg is naar een Groot Minimum – net als in de Kleine IJstijd.

  Het samenvallen van zonneactiviteit en het klimaat wordt wel weg-verklaard als toeval. Maar het verband is er, ongeacht welke tijdsperiode je bestudeert, niet alleen in de afgelopen 1000 jaar.
  In de afgelopen 10.000 jaar heeft de zonneactiviteit gefluctueerd tussen hoog en laag, en 17% van die tijd bracht de zon door in een soort van winterslaap met een daaropvolgende afkoeling.

  Het IPCC accepteert niet dat zonneactiviteit een effect heeft op het klimaat, men kijkt alleen naar de veranderingen in zonnestraling. Daarbij wordt er simpelweg gekeken of de zon meer of minder licht afgeeft.
  Satelliet metingen van de zonnestraling hebben laten zien dat de veranderingen daarin te klein zijn om klimaatverandering te bewerkstelligen en na die constatering werd het boek gesloten en was er geen aandacht meer voor een veel krachtiger wijze waarop de zon het aardse klimaat kan beïnvloeden.

  Als de zon actief is dan houdt het magnetische veld deze kosmische straling tegen zodat minder van deze deeltjes uit de diepe ruimte de aarde kunnen bereiken. Dit heeft een effect op de wolkenvorming op onze planeet en dat beïnvloedt weer de temperatuur.
  Bij hoge zonneactiviteit kan dan dus de aarde warmer worden. Weinig zonneactiviteit betekent dat er meer kosmische straling de aarde bereikt die de wolkenvorming stimuleert – met een afkoeling tot gevolg. De magnetische kracht van de zon is >verdubbeld< in de 20e eeuw, en dit fenomeen kan wellicht de opwarming voor een groot deel verklaren.

  Dit is ook de verklaring waarom de meeste klimaatwetenschappers dit trachten te negeren. Men gaat er van uit dat de temperatuursstijging van de 20e eeuw vooral door de menselijke uitstoot van CO2 is veroorzaakt. Als de zon nu een belangrijke rol blijkt te hebben wordt de menselijke bijdrage vanzelf minder belangrijk.
  Op een wetenschappelijke bijeenkomst in Kiruna (Zweden) twee jaar geleden was al geopperd dat de zon in slaap zou kunnen vallen. Kortom geniet van de opwarming nu het nog kan’.

  En de opwarming is inderdaad gestopt en het afkoelen is begonnen. Vorige week stelde Mojib Latif van de Universiteit van Kiel op de VN Wereld Klimaat Conferentie in Geneve dat de afkoeling nog wel 10 tot 20 jaar zou kunnen aanhouden. Hij verklaarde dat uit natuurlijke veranderingen in de Noord Atlantische oceaanstromingen en niet met de zonneactiviteit. Maar hoe dan ook krijgen de natuurlijke veranderingen in het klimaat de overhand.

  De zon stelt de theorieën over de opwarming van de aarde op proef. Er is geen klimaatmodel dat deze afkoeling heeft voorspeld, integendeel.
  Dit betekent dat toekomstvoorspellingen voor het klimaat onbetrouwbaar zijn. Een verwachting die zegt dat het warmer of kouder wordt in de komende 50 jaar is niet erg nuttig want we kunnen de activiteit van de zon niet voorspellen.

  In veel opzichten staan we op een kruispunt. De nabije toekomst wordt zeer interessant en ik denk dat het belangrijk is te erkennen dat de natuur zich niet laat beïnvloeden door wat mensen denken.

  Zal de broeikastheorie een significante afkoeling van de aarde overleven? Niet in zijn huidige dominante vorm.
  De klimaatproblemen van de toekomst zullen heel anders zijn dan de broeikastheorie voorspelt – en misschien wordt het weer populair om de invloed van de zon op het klimaat te gaan bestuderen.
  Bovendien zijn koudere periode s vele malen langer qua tijd(85%) dan de warme periode s op aarde eigenlijk moeten we dus "blij" zijn in zo"n warme periode te leven (zoals warmofoob of fiel? Hjs dan ook dagelijks predikt) Want nog nooit in het bestaan van de aarde bleef het (lang)warm kwestie van tijd dus en best jammer dat heeft de mens met zijn korte bestaan nou eenmaal niet.

  • Leo H schreef:

   Interessant verhaal

  • Aart schreef:

   Zo Flex! Nog wat bronvermeldingen er bij en de discussie is klaar 🙂 .
   Het komt bij mij logisch over. Toch eens kijken naar een alternatieve warmtebron om mijn huis warm te houden nu we van het gas moeten.

  • paco37 schreef:

   mooi geschreven!

  • Ron schreef:

   Nou, dat is dus helemaal niet zo leuk zo’n afkoeling. Misschien moet de mensheid dan opzoek gaan naar middelen om die zon wat minder lang winterslaap te laten houden. Of zijn we daar nog niet toe in staan..?

  • Asten (Harmelen) schreef:

   De mate van activiteit van de zon (in de zin van wel of geen zonnevlekken) heeft een bijna verwaarloosbaar effect op de temperatuur op aarde.
   De varierende afstand tot de zon en de hoek van de aardas tot de zon (waardoor soms een relatief groter deel van het minder opwarmende water van onze planeet wordt beschenen) heeft een veel grotere invloed.
   In die zin zitten we momenteel in een ongunstige situatie (ongunstige hoek tov de aardas) en relatief dicht bij de zon…. zo heb ik me laten vertellen…
   Eigenlijk is het best bijzonder dat we onder de gegeven omstandigheden op onze aarde nog zo veel sneeuw en ijs hebben…. we zijn gewoon lucky bastards…
   😉

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Mijn excuses dat dit weer een off topic gerelateerd bericht is…
    En over de reacties die menigeen hier niet pruimt van sommigen (waaronder ikzelf: ik ben dan ook ‘uitgeschreven’ zodat men mij niet meer met ‘leuke’ berichtjes kan benaderen ): op mijn werk zitten toch collega’s die je niet pruimt ? Zoek je dan ander werk of maak je het gezellig met de talloze fijne collega’s ?

  • René schreef:

   Een blogartikel van meer dan 10 jaar oud gebruiken en dat dan doen lijken alsof het echt en actueel is? Meen je het?
   https://klimaatverandering.blogspot.com/2009/09/professor-svensmark-de-afkoeling-is.html
   Artikel staat vol veralgemeningen en fouten. Zo ontstaat bewuste desinformatie dus.

   • Aart schreef:

    Gelukkig iemand die feiten checkt. Dank voor de link René. Die blogspot kent wel geteld 8 artikelen geplaatst in september/oktober 2009. Dat is zo irritant/interessant aan/van internet. Er wordt (bijna) niets weggegooid. Niemand echter die een krant of een tijdschrift uit 2009 anno 2019 gaat lezen. Tenzij je historicus bent natuurlijk. Met internet is het een kwestie van een paar klikken en dan maar hopen dat er ergens een relevante datum staat.

  • Mark (Breda) schreef:

   Fraai betoog. Vol met plausibele verklaringen voor mij als leek.

 12. Erik schreef:

  Net als Bart ben ik ook overgestapt naar de alpenweerman veel mee up to date info en meer geloofwaardig, Ook dat getrap van bijvoorbeeld kirsten helpt niet!!!!

 13. Leo H schreef:

  Voor ‘geloofwaardige’ voorspellingen ga ik wel naar het knmi. De wintersportweermannen (driemaal daags één tablet, eh.. bezoek) helpen mij met spannende voorspellingen de slappe Hollandse winter door. Ga zo door, luitjes!

 14. Geert Berenschot schreef:

  Erg leuk zo’n weerkaart,dat houdt het spannend,de moeder van alle winters moet toch een keer komen.gaan we nog hellmann punten tellen met z’n allen in competitie verband?

 15. Logi schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574440738.png[/img]

  De GFS geeft nu rond Sinterklaas in ieder geval wel nog een Sneeuwbom aan de noordkant (prikpunt Arlberg). Allemaal fictie, maar wat een hoeveelheden in de oper zeg

 16. Mark (Breda) schreef:

  Heerlijk die diepe meteofiction. Gewoon dromen als winterliefhebber dat dit een keer uitkomt. En dat we dit zo ver vooraf als voorpret hebben. Tuurlijk komt het vaak niet uit maar 100 jaar geleden keek je naar boven en wist je pas als je een sneeuwvlok zag dat het ging sneeuwen.

  Dus geniet van de meteofictie voorpret mensen en wil je dan niet of geloof je er niet in…ga dan lekker ergens anders je beklag doen. Je hoeft dit niet te lezen. 😉

  • Hans schreef:

   Helemaal mee eens Mark. Vraag me inderdaad ook af wat deze personen hier dan ook op deze site komen doen…..

   • John schreef:

    Ja janken toch? Vind het altijd wel grappig hier. Niet te serieus en autoritair alsof je helemaal de guru des guru’s bent. Sowieso check ik hajo al sinds hajo ooit begonnen is op sneeuwhoogte.nl. 1 ding is wel duidelijk, hajo heeft misschien wel 20 na-apers. Jammer dat hij zelf nu niet meer zoveel schrijft en wel erg stil nu de weermannen weg zijn 🙁

   • Mark (Breda) schreef:

    Thanks Hans.
    Wanneer ga je naar de Dolo’s deze winter?

 17. Daniel (Heerhugowaard) schreef:

  Maargoed, benieuwd naar de nieuwe runs van vanavond en of de modellen elkaar blijven volgen……

  • John schreef:

   Ja ik ook, zelf ga ik rond kerst naar Frankrijk, valloire. Nu steeds nèt naast de pot. Dus als het in NL dumpt gaat het daar ook wel los 🙂

   @hajo dringend beroep ons te helpen…
   @moderator sorry als ik teveel post

 18. nils schreef:

  Het lijkt hier soms wel een aflevering van GTST!
  Het stuk heet meteofictie… geschreven voor mensen die van dromen over sneeuw enzo al blij worden… zoals ik!
  Hajo heeft het gewoon weer eens lekker enthousiast geschreven! Oh wat zou het heerlijk zijn als dit de winter der winters wordt. Ik heb het idee dat sommigen hier zo jong zijn dat ze geen idee hebben dat grote delen van de jaren 80 en 90 ook gewoon winterloos waren…
  ZEEKLIMAAT

 19. Marcel H schreef:

  Heerlijk bericht weer, als vanouds Hajo!
  Gisteravond lekker wezen hardlopen bij 2,5 graden. Moest even aan Wim Hof denken.

 20. Leo schreef:

  Graag wil ik me distantiëren van de uitspraak van Hjs. Moderatie / ban waardig trouwens inderdaad; op de man spelen met onwaarheden. Nog los van die schuilnaam.

  Hoe dan ook; mogelijk heeft hij mijn post van afgelopen zondag (al dan niet bewust) wat verkeerd geïnterpreteerd. Het verschil in mening en visie tussen Hajo en mij was slechts voor een (vrij klein) deel weer-gerelateerd. En dan bovendien veel breder, welhaast filosofisch soms. Naast diverse andere complexe en elkaar versterkende factoren die ik niet ga benoemen was klimaat meer een dingetje.

  Maar al helemaal niet en nooit om een bericht zoals vandaag. Hajo doet hier helemaal niets verkeerd m.i. Prachtig bericht, ouderwets enthousiast geschreven! En sterker; ik had het zelf waarschijnlijk nauwelijks anders geschreven en niet beter kunnen doen. Dit niet benoemen zou pas een misser geweest zijn. Inclusief een lading dekkende titel. Met bovendien behoorlijk wat duiding ingebouwd waarvan ik bijna zou gaan denken dat Hajo indertijd naar me geluisterd heeft en nog wat van me geleerd heeft ook 😉 Inclusief overigens de briljante code oranje ; immers pas maximaal 24 uur van tevoren.

  • Mark (Breda) schreef:

   Hulde Leo! Mooi verwoord.

   En ben benieuwd naar de nieuwe runs. Hopelijk is die cirkelzaag op volle toeren met sneeuwkoeling weer terug op de kaarten! Ik ga in ieder geval de WSWMSHM (wintersportweermansneeuwhoogtemeter) weer opzoeken.

  • Hans schreef:

   Kijk…. nu kan iedereen lezen wat een LEUGENAAR die hjs is!
   Bedankt Leo voor deze bijdrage. Trouwens, ik had ook al gevraagd om MODERATIE.

 21. Frank schreef:

  Hjs komt wat overeen met Erwin. Onderbuikgevoel

 22. Leo schreef:

  Dan nog even over de kansen: met nihil lijkt Hajo het scenario tekort te doen maar dat is niet wat hij zegt: de kans dat het EXACT zo gebeurt is nihil. Dat is wat anders. De kans op een dergelijk scenario is niet nul. Inderdaad: dat het zo in de berekeningen zit is simpelweg een bewijs dat het kan, er enige kans is. Hoewel klein en lastig te beantwoorden is de vraag van Joalie wel interessant. Ik heb het zelf ook wel eens geprobeerd op rij te krijgen, hou ook van de percentages. Maar ben er nooit echt uitgekomen. Gaat ook niet echt volgens mij. Toch een poging en wat toelichting: in de huidige tijd van de numerieke modellen kijken we ten eerste naar de ensembles. Puur daar naar kijkend zou je op basis van de run van vanmorgen kunnen zeggen 3 van de 20 scenario’s wijzen hierop; 15% dus. Maar dan zou je er m.i. nog een factor op los moeten laten over de tijd vooruit. De betrouwbaarheid (wordt overigens vaak ingedeeld tot 2, 5, 10 en 15 dagen vooruit) neemt na dag 10 heel sterk af. Dit komt deels doordat de modellen er puur in theorie ook in de uitgangssituatie altijd al deels naast zitten. Maar is in sommige heersende luchtcirculaties (vooral in de zomer) wat groter dan in andere. Ruwweg zou je wat mij betreft misschien iets kunnen zeggen van x 0.9 voor dag 1, x 0.2 voor dag 9, x 0.1 voor dag 11 en verder. Zo komen we nu bv dus op 0.1 x 15%. Verder natuurlijk ook nog een stukje interpretatie of gevoel weerman en de andere modellen.

 23. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574462241.png[/img]
  Ondertussen zal het spoken in de zuidwestelijke Alpen!

 24. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs0h vanmorgen is voor de Alpen een mooie koude run vanaf eind november ,voor de ll is het niet veel bijzonders.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Ron@Hans
   Inderdaad… ik kijk ook naar de 850Hpa (zeg zo’n 1500 meter) temps en die duiken vanaf eind november onder nul…de warme ‘taartpunten’ worden voordat ze bij de Alpen zijn ‘gecrusht’ ook al vanwege de opbouw van hogedruk ten westen van ons.. In deze setting zullen storingen regelmatig de Alpen kunnen bereiken (maar ook de lager gelegen skigebieden zoals bijv Sauerland..) Frau Holle zal dan ook los gaan.. spannend !

 25. Hans schreef:

  Ron…. voor de Alpen sowieso mooie kaarten maar ook voor LL kansen waar het alle kanten nog op kan gaan vanaf volgend weekend.
  UKMO, ICON en ja ook GEM, GFS en EC wat nu binnenrolt laten mooie kaarten zien met veel potentie. Van een blokkade op oceaan, N/NO wind, een depressie die (bijna) onderlangs gaat……
  Ensemble Limburg:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574492218.png[/img]

 26. Arie023 schreef:

  Ik geniet van de meteofictie, weet dat het niet waarschijnlijk is dat het uitkomt, maar dat kleine percentage dat het wel zou kunnen is gewoon voorpret. Zoveel sneeuw in de LL. Zuurpruimen links laten liggen, wel lezen maar denk dan, ach, ……
  Fijn dat Leo af en toe van zich laat horen, Ab zijn bijdrage is ook een fijne. Fijn weekend iedereen!

 27. Arie023 schreef:

  Hans, ook van jouw bijdrage kan ik genieten hoor! Ook mooie foto’s. Excuses als ik een paar waardevolle bijdrage leveranciers niet meld!

 28. petervdl schreef:

  Mooi spannend bericht Hajo. Dit zijn de berichten waarom ik hier al zo lang elke dag kom. Dankjewel.

 29. Hjs schreef:

  https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/seasonal-forecast/

  Dramatisch nog altijd. Laat mij overwinterplanten voorlopig nog gewoon buiten.
  Winters in de lage landen zijn natuurlijk vaak saai, das waar, en deze eeuw nog erger. Re Alpenweerman. Kan me niet bekoren, schrijven erg saai.

  Ps, zie H al beetje glimlachen, heeft toch weer een beetje verkeer gelokt met zijn Sint fictie. Trouwens, mag er uberhaupt nog wel geschreven worden over sneeuw?, veel te wit, discriminatie… Een beetje flat earth er, zou in de hele opwarming een complot zien om de winters de nek om te draaien. Dit om het “omvolken” te stimuleren, de meeste nieuwkomers hebben het niet zo op kou. Lol

 30. Hans schreef:

  Zwitserland, Simplon gaat los…..

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574502008.jpeg[/img]

 31. Koninks schreef:

  Noord Alpen Oostenrijk midden/eind volgende week aan de beurt? Lijkt er wel op

 32. Roy schreef:

  Valthorens opent vandaag, maar de wind (heeft vorige week) en is nu ook weer flink aan het huis houden. Er is flink wat sneeuw van de bergen afgeblazen maar de pistes zien er overigens prima uit!
  [IMG]https://www.mupload.nl/img/kjsphrze7kf62.png[/IMG]

  De vooruitzichten voor de Franse Alpen zien er goed uit! Ze zijn afgelopen tijd behoorlijk buiten schot gebleven tijdens al het zuidkant geweld maar er lijkt nu toch weer serieuze sneeuwval aan te komen 🙂
  [IMG]http://images.meteociel.fr/im/9236/graphe_ens3_hzu1.gif[/IMG]

  En terugkomend op wat Hajo nihil noemde klopt. Dat het precies zo uitkomt is idd nihil maar dat het in de buurt komt is natuurlijk veeeel groter 😉

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.