motiv-oxygene_morzine-avoriaz2101

Morzine – Portes du Soleil

De beste periode om een reis of short ski te boeken naar de Franse bergen is nu! De sneeuw is er. De zon heeft de overhand gekregen. De temperaturen worden zeer aangenaam. Een mooi moment om samen eens een rondreisje te maken langs de Franse skigebieden. We openen in het noorden van de Franse Alpen vanochtend als we eens gaan kijken hoe mooi het nu is in dit belangrijke wintersportland. Even ten zuiden van het Meer van Genève vinden we Morzine in de Portes du Soleil. Het meer zorgt voor nevel maar boven in het uitgestrekte skigebied met 650km pistes heb je er geen last van.

rijp-gevaar-morzine

Morzine rijpvorming

Op de foto bovenaan zie je links in beeld hele sterke rijpvorming. Hier zie je dat nog eens ingezoomd. Die rijp is gevormd in de afgelopen fase van een hele week met temperaturen van ruim onder -10ºC. Samen met de vele momenten met sneeuwval en soms harde wind is het lawinegevaar aanzienlijk momenteel. Gelukkig hoef je daar op de perfect geprepareerde pistes in de skigebieden geen rekening mee te houden. Wil je toch offpiste? Ga dan juist de komende periode eens langs bij een Bureau des Guides om een berggids te boeken voor je avontuur.

laclusaz2101b

La Clusaz – Massif des Aravis – Savoie Mont Blanc

Even naar het zuiden komen we in La Clusaz in het Massif des Arravis. Je ziet dat in de Franse bergen ook het op de piste skiën vaak al iets heel spectaculairs is. In de meeste skigebieden ga je ver boven de boomgrens uit en ski je tussen de rotsen. Je ziet ook dat januari een iets rustiger tijd is! Profiteer ervan!

laplagne2101b

La Plagne – Paradiski

Paradiski is een tweede megaskigebied dat we doorkruisen op deze zonnige vogelvlucht door de Franse bergen. La Plagne is een uitgestrekt gebied met verschillende sympathieke skidorpen met alle accommodatie pal aan de piste. Zeker een gebied om eens met een berggids op stap te gaan. Maar met 425km piste vermaak je je ook zonder wel!

lesarcs2101b

Les Arcs – Paradiski

lesarcs2101

Les Arcs – Paradiski

les-arcs-1950_clocher2101

Les Arcs 1950 – Paradiski

In hetzelfde skigebied is Les Arcs de andere plek waar je hele sympathieke accommodatie vindt en waar ook na het skiën altijd iets te beleven is. Hoe heerlijk ligt het dorp erbij momenteel! Wist je dat je in Les Arcs tegenwoordig  zelfs een zwembad hebt op de piste?

valloire2101

Valloire – Galibier Thabor – Maurienne

Komen we verder naar het zuiden in de Maurienne dat beroemd is van de vele wielercols, dan zien we hoe mooi gelijkmatig de sneeuw is gevallen de afgelopen periode. Nergens is een sneeuwgebrek momenteel. Hier zijn we in Valloire dat zijn skigebied Galibier Thabor deelt met Valmeinier. Valloire is zo’n typisch gezellig Frans bergdorp hoog en sneeuwzeker in een groot skigebied. Lekker shoppen en terrasjes pakken en genieten van de zon!

alpedhuez2101

Alpe d’Huez

Nu zitten we al in de Isère en zien we in Alpe d’Huez dat ook daar ruim voldoende sneeuw ligt. In de tijd van perfecte preparering van pistes is een sneeuwhoogte amper meer een maat voor de kwaliteit van de pistes. Als het plaatje zo mooi is als hier en het is niet te warm zit je goed!

serreche2101b

Serre Chevalier

In hetzelfde departement vlakbij de middeleeuwse stad Briançon vinden we Serre Chevalier! Het grootste skigebied van de Zuidelijke Franse Alpen met vele kleine boerendorpjes onder aan de dalafdalingen waar je accommodatie vindt.

orcieres2101

Orcieres-Merlette 1850

Ook in het zuiden en dus bijna altijd zonnig is Orcieres-Merlette 1850. Naar de hoogte van het dorp hoef je niet te vragen. Perfecte condities!

montgenevre2101b

Montgenèvre

montgenevre_thibaud2101

Montgenèvre

Ook Montgenèvre laat zien hoe mooi de sneeuw is gevallen in de zuidelijke Franse Alpen. 110km pistes in Frankrijk en Italië tussen 1860m en 2700m. Je ziet dat zijn typische hoogtes voor Franse skigebieden. We komen nu in een fase van een vorstgrens die opkruipt naar 1500m. Dan blijven de condities hier dus gewoon uitstekend.

peyragudes2101

Peyragudes – Pyreneeën

peyragudeds2101

Peyragudes – Pyreneeën

Last but not least kijken we naar Peyragudes in het midden van de Pyreneeën. 60km pistes in een zonnig klimaat! Schitterend gewoon! Niets te klagen.

fraalpzo

Zondag de Franse Alpen strak blauw oftewel Grand beau

Hoe gaat het verder? In het weekeinde trekt wat bewolking over de Franse Alpen maar er valt amper sneeuw uit. Het wordt duidelijk zachter en dat is na vele nachten tot -20ºC aan toe eigenlijk wel zo aangenaam. Dinsdag passeert nog eens een bandje met bewolking met hooguit wat sneeuwvlokjes maar verder is het echt grand beau momenteel.

donderdagavondsneeuw

Komende donderdag arriveert een neerslagzone die rechtstreeks afkomstig is van de sneeuwstorm Jonas die dit weekeinde in Amerika woedt. Daarbij kan het nog eens tot in de lagere dalen sneeuwen. De sneeuwgrens zal rond 800m liggen. Veel meer dan 5 of 10cm zal er niet vallen en dan is de zon meteen weer terug. Droomcondities op de pistes dus. Aanhoudend lawinegevaar daarbuiten.

31jan

Verder vooruit laat het zich aanzien dat het kwik een fase lang wat hoger komt te liggen en dat is werkelijk ideaal voor de Franse skigebieden. Als we nu zien dat er op zondag 31 januari veel sneeuw wordt berekend met een sneeuwgrens van rond 1500m dan weet je dat juist de Franse skigebieden hiervan profiteren. En ook dan geldt: de tendens is een snelle terugkeer van het mooie weer. Laten we afsluitend eens kijken hoe de verschillende Franse bergketens nu in sneeuw zijn gehuld…

arravis2101

Sneeuwbedekking Savoie Mont-Blanc

tarentaise2101

Sneeuwbedekking Haute-Tarentaise

alpessud

Sneeuwbedekking Alpes du Sud

pyrenees2101

Sneeuwbedekking Pyreneeën

Als het inderdaad een hele fase zonnig blijft nu dan gaat het verschil tussen noord- en zuidhellingen voorzichtig toenemen. Voor de afzwakking van het lawinegevaar is een fase met wat hogere temperaturen ’s middags en koude nachten erg welkom! De bult sneeuw die is gevallen raken we voorlopig niet kwijt. Het is al met al weer een topseizoen in de skigebieden!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.