Sinds enige tijd een wedstrijdje in de reacties tussen Mark (Breda) en Roland (Bodegraven) ; wie krijgt de meeste zware onweersbuien (wat is eigenlijk het criterium?). Als ik het goed heb ontstaan uit de discussie waarom de buien vaak om de plaatsen heen lijken te trekken. Hoe dan ook: Bodegraven scoorde! In ongeveer 6 uur tijd 84 mm inclusief stevig onweer; daar kun je mee thuis komen. Roland deelde in de loop van de middag deze fraaie plaat; dank je wel!

Het cumulatieve radarbeeld laat het ook mooi zien: in een vrij omvangrijk gebied lieten de zeer traag trekkende buien meer dan 50 en lokaal meer dan 75 mm achter. Mooi voor het Groene Hart!

En op de kaart van hetweeractueel.nl ook duidelijk welk gebied het betrof. Waar het gisteren  tegenviel ten opzichte van de verwachtingen ging het vanmorgen ineens helemaal los. Ontstaan rond een uur of zeven aan de noordrand van Rotterdam, hevig intensiverend, heel langzaam noordwaarts trekkend.

In de driehoek Bodegraven-Nieuwkoop (station Zuidhoek)-Woerden een dikke 90 mm met Woerden als topper. De 130 mm van Nieuwkoop is niet onmogelijk maar niet zeker; zie de legenda..

Bij toeval viel het me op dat onder andere Weeronline die 130 mm (in het onderliggende bericht) wel claimde. Lees meer daarover in het draadje onder de tweet! Zelf heb ik er overigens niets van meegekregen; juist op het moment van ontstaan op weg naar mijn werk in het zonnige zuiden (Brabant) ; 0.0 mm. Sowieso was de begrenzing scherp: Berkel en Rodenrijs en Zoetermeer zo’n 60 mm; enkele kilometers zuidelijker kregen Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel slechts een relatief luttele 13 tot 17 mm.

Het zal op diverse plaatsen -zoals hier in Woerden- absoluut tot veel overlast geleid hebben. Ook de noordkant van Rotterdam liep even onder. Grappig overigens: hierboven lag Woerden in de Randstad; in dit bericht is Utrecht een kustprovincie geworden. Nee; zo erg is het gelukkig nog niet met de klimaatsverandering.

En ja: de kids weten van de nood toch altijd weer een deugd te maken!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

7 reacties

Gesloten voor reacties.