min2florida

Afgelopen nacht vroor het al in alle 50 staten van de Verenigde Staten en vannacht gaat dat weer gebeuren als California toch een beetje meedoet. In de bergen sowieso. Zie de -2ºC in subtropisch Florida en bedenk hoe gek dat is.

De bizarre tweets vliegen je om de oren met de Amerikaanse winterkoude.

pluim1811

De pluim voor Midden-Nederland. We zien vanaf de 23e een cluster lijnen afdalen naar lagere waarden schommelend om nul.Een paar lijntjes zouden zelfs het eerste ijs op de sloten kunnen brengen rond 27 november. Met een beetje fantasie zie je ook vanaf de 30e een herkansing van een afdaling naar lagere waarden. Maar we moeten onszelf geen rad voor de ogen draaien: de heersende tendens is aanhoudend een tikkie zacht weer met regelmatig neerslag vanuit het westen.  Maar de GFS06 biedt wel weer wat meer hoop! Kijken we zo naar…

noorwegen

Dit was een mooi moment met hele dikke sneeuw in Noorwegen in de Europese run vanochtend. Komend weekeinde moet dat gebeuren.

sneeuwoveral

En dit vond ik een mooie in de Amerikaanse berekening vanochtend. Hoe een voor de Lage Landen totaal onwinterse situatie toch in alle belangrijke gebieden minus de Wintersport Arena Sauerland voor sneeuw kan zorgen.

winters-gfs

Deze wilde ik nog laten zien vanwege de berekende felle sneeuw over IJsland. We komen nu in dat stadium van het seizoen dat de arctische kou echt gemeen kan uithalen. En dat achter een koufront geen regen meer te bekennen is maar alleen dikke sneeuw. Tja de Lage Landen zijn geen IJsland. Maar het kan zo maar ook onze kant op komen en tenminste biedt het ook potentie voor glijbanen naar de Alpen.

sneeuwalpen0112

Nu dan de jongste run: de GFS06u. Met precies op het begin van de maand mooie sneeuw in de Alpen. Maar nog steeds nul hoop voor winter in de Lage Landen.

hoog

Drie dagen later is die hoop er wel…. Tussen een depressie bij Italië en het Russische hoog komt transportkou in beweging.

continentaal

Met dit resultaat!

berlijn-ens

Dit is het bijbehorende ensemble voor de regio Berlijn. Je ziet het gaan vriezen aan het gaatje, maar ook dat de meeste lijnen al vanaf de 26e voor tenminste nachtvorst gaan. Terwijl de koud eindigende hoofdrun dan juist hoog in het ensemble zit. Kortom: we zitten echt in een fase van grote onzekerheid. Mede daarom: gewoon meegenieten van de “Amerikaanse toestanden”…

rutgers-amerika

BOEM! Tsjakka! Wat een sneeuw in de VS. Blauw is waar sneeuw ligt terwijl het er gemiddeld niet ligt op die datum. En ja het is een record.

snow2001

Hoe anders was dat in 2001 op dezelfde datum (klik hier zelf heen en weer). Hoe was de winter 2001-2002? Dat is de huiskamervraag… en mis ook het bericht van Ronaldo over meters sneeuw door Lake Effect Snow niet…

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

83 reacties

Gesloten voor reacties.