min2florida

Afgelopen nacht vroor het al in alle 50 staten van de Verenigde Staten en vannacht gaat dat weer gebeuren als California toch een beetje meedoet. In de bergen sowieso. Zie de -2ºC in subtropisch Florida en bedenk hoe gek dat is.

De bizarre tweets vliegen je om de oren met de Amerikaanse winterkoude.

pluim1811

De pluim voor Midden-Nederland. We zien vanaf de 23e een cluster lijnen afdalen naar lagere waarden schommelend om nul.Een paar lijntjes zouden zelfs het eerste ijs op de sloten kunnen brengen rond 27 november. Met een beetje fantasie zie je ook vanaf de 30e een herkansing van een afdaling naar lagere waarden. Maar we moeten onszelf geen rad voor de ogen draaien: de heersende tendens is aanhoudend een tikkie zacht weer met regelmatig neerslag vanuit het westen.  Maar de GFS06 biedt wel weer wat meer hoop! Kijken we zo naar…

noorwegen

Dit was een mooi moment met hele dikke sneeuw in Noorwegen in de Europese run vanochtend. Komend weekeinde moet dat gebeuren.

sneeuwoveral

En dit vond ik een mooie in de Amerikaanse berekening vanochtend. Hoe een voor de Lage Landen totaal onwinterse situatie toch in alle belangrijke gebieden minus de Wintersport Arena Sauerland voor sneeuw kan zorgen.

winters-gfs

Deze wilde ik nog laten zien vanwege de berekende felle sneeuw over IJsland. We komen nu in dat stadium van het seizoen dat de arctische kou echt gemeen kan uithalen. En dat achter een koufront geen regen meer te bekennen is maar alleen dikke sneeuw. Tja de Lage Landen zijn geen IJsland. Maar het kan zo maar ook onze kant op komen en tenminste biedt het ook potentie voor glijbanen naar de Alpen.

sneeuwalpen0112

Nu dan de jongste run: de GFS06u. Met precies op het begin van de maand mooie sneeuw in de Alpen. Maar nog steeds nul hoop voor winter in de Lage Landen.

hoog

Drie dagen later is die hoop er wel…. Tussen een depressie bij Italië en het Russische hoog komt transportkou in beweging.

continentaal

Met dit resultaat!

berlijn-ens

Dit is het bijbehorende ensemble voor de regio Berlijn. Je ziet het gaan vriezen aan het gaatje, maar ook dat de meeste lijnen al vanaf de 26e voor tenminste nachtvorst gaan. Terwijl de koud eindigende hoofdrun dan juist hoog in het ensemble zit. Kortom: we zitten echt in een fase van grote onzekerheid. Mede daarom: gewoon meegenieten van de “Amerikaanse toestanden”…

rutgers-amerika

BOEM! Tsjakka! Wat een sneeuw in de VS. Blauw is waar sneeuw ligt terwijl het er gemiddeld niet ligt op die datum. En ja het is een record.

snow2001

Hoe anders was dat in 2001 op dezelfde datum (klik hier zelf heen en weer). Hoe was de winter 2001-2002? Dat is de huiskamervraag… en mis ook het bericht van Ronaldo over meters sneeuw door Lake Effect Snow niet…

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

83 reacties

Gesloten voor reacties.