medicane kkNfp645Ykcdf

Vanavond eens een andere avond update. Nu de vooraanstaande weermodellen een beetje afscheid nemen van een vroege winterinval (de sneeuw voor zondag en de sneeuw voor dinsdag met oplopende sneeuwgrens staan er nog mooi op) is het wellicht leuk om eens te kijken naar een zeldzaam weerverschijnsel niet hier ver vandaan. Reageerder Suus wilde er wel iets meer over een Medicane weten dus klimmen we graag in de pen om ook zulke weersverschijnselen te belichten. Onder de hak van Italië ontwikkelt zich een zogenaamde Medicane. Het klinkt als een afwijking waarvoor je naar de plaatselijke polikliniek wordt gestuurd om het te laten onderzoeken maar het is niet meer dan een een prachtige depressie boven de Middellandse Zee. Bij WSWM hebben we er niet eerder over geschreven volgens mij omdat het niet heel vaak voorkomt. Slecht 1 a 2 keer in de 2 jaar.

Een Medicane is een samentrekking van namen. Mediterannee en Hurricane wordt verbasterd tot Medicane. Maar een Medicane is geen hurricane. Verre van dat. Het is niet meer dan een zware stormdepressie zonder tropische kenmerken maar met een, op het eerste gezicht, tropisch oog. Een relatief warm oog, zoals je vaak bij orkanen ziet. Vandaar de naam Medicane. De temperatuur in het centrum van de depressie, daar waar het oog zich bevindt, is warmer dan de omgeving op 5 kilometer hoogte. Het relatief warme water van de Middellandse zee is op dit moment nog zo’n 22°C. Door deze temperatuur kan een Medicane nooit een Hurricane zijn of worden. Daarbij heeft de watertemperatuur niet veel invloed op de ontwikkeling. Het zijn veel meer de omliggende elementen, zoals de koude luchtstroming in het noorden en de warmte die aangezogen wordt vanuit de Sahara.

2017-11-17_1914

Tropische stormen ontwikkelen zich bij water temperaturen van 26°C en hoger en ontstaan boven open zee ver van landoppervlakten. Doordat de lucht opstijgt nemen ze warmte mee. Die warmte wordt naar hogere luchlagen getilt en zo ontstaan hevige onweersbuien. De convectiebanden zijn duidelijk te zien op de bovenstaande foto. Het water is echter een paar graden koeler dus zijn er geen tropische kenmerken aanwezig. Het meest duidelijk wordt het als je kijkt naar het complete systeem. Een Hurricane heeft een gesloten systeem zonder fronten. Een Medicane heeft dat niet (altijd).

2_uur_later_2017-11-17_1935

Toch zie je een paar uur later dat er zich wel een oog vormt, maar nog steeds is er geen sprake van een gesloten systeem. Doordat de warmte door de kern omhoog gezogen wordt en een deel daarvan als outflow weer weggeslingerd wordt, zal restantwarmte boven het centrum plaatsnemen. Dat is het warme oog. Check!

aperge pslv_17111718_17111706

Zelfs de diverse modellen hebben het nu nog steeds moeilijk met de voorspelling of het een Medicane is of wordt. Als het de komende uren niet tot een helder centrum komt dan schat ik de kansen slecht in. Arpege geeft in z’n berekening nu al een Medicane aan. Aperge zit er naast want de kern is op dit moment niet zo diep uitgehold als de berekening van het Franse Model. Dat is ook duidelijk te zien op de satellietbeelden.

hirlam pslv_17111718_17111706

Het andere fijnmazige model, Hirlam, is al veel pessimistiser met de ontwikkeling van Numa. Wel een stevige depressie met veel wind maar geen storm.

numa emtbkna

En het model van de Duitse Wetterdienst is al helemaal niet overtuigd dat Numa een Medicane gaat worden. Deze systemen zijn zo kleinschalig dat de modellen er enorm veel moeite mee hebben.

boe z500_17111809_17111712

 

Toch is het wel grappig dat het Europese model de ECMWF met een warme kern komt. GFS gaat daar dus helemaal niet in mee. Bij de GFS komt er al helemaal geen Medicane van de grond. De ECMWF doet de wind wel aanwakkeren maar niet meer dan een windkracht 8. Arpege doet het met een windkrach 11 maar laat Numa landen in Albanië. Arpege staat daarin alleen want de overige modellen laten Numa richting Griekenland koersen. Het Hilrlam model komt met windkracht 9 dus wel een storm. Het is dus een comme si comme sa tussen de modellen of het tot een Medicane komt.

2017-11-17_1907

Dit is een van de laatste in licht zichtbare foto’s van Numa. Mooie convectiebanden zoals een Hurricane. Check! Een oog in ontwikkeling. Check! Geen gesloten systeem, geen tropische kenmerken dus geen hurricane. De sterkste windbanden zitten aan de westkant van het systeem.

graphe7_1000___18.5849056604_38.6639676113_

Als laatste de windsnelheden zoals GFS die berekent. Ook dit is fleuwekul want de GFS slaat de plank volledig mis in deze. Ik denk dat Hirlam er nog het dichst bij zit. Wil niet zeggen dat de arme Grieken er geen ellende van gaan ondervinden met wederom stortregens en een vlagerige wind. Als het ook tot een flinke storm komt is Numa een Medicane.

De avondkaarten vanavond maar even in de reacties bespreken. Morgen weer een dag.

Fijn weekend!

Categorieën: Extreem weer

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

9 reacties

Gesloten voor reacties.