frankrijkspanje

Terwijl heel Duitsland en de noordkant van de Alpen nog in de regen zitten vanochtend is in de Lage Landen de voorlopig mooiste fase van zomer 2015 al begonnen. Het staat er allemaal nog prachtig op vanochtend in de weermodellen. De kans dat we in De Bilt een veertigste hittegolf kunnen bijschrijven sinds 1901 is groot. En ook daarna blijft het heel mooi. De luchtdruk is aanhoudend hoog. Op één of twee momenten in de komende 10 à 14 dagen kunnen we wat verfrissende regen krijgen maar het zal niet genoeg zijn voor de landbouw!

warmgfs

Het is echt de maand juli die het gaat doen. Precies op 1 juli gaan we vrij zeker de 25ºC doorbreken en dan vanaf 2 juli is het prijs met enkele dagen van +30ºC. Het is zeker denkbaar dat De Bilt een van de benodigde vijf aaneengesloten +25ºC dagen gaat mislopen door op een 24ºC te blijven hangen en ook een van de benodigde+30ºC dagen zou op 29ºC kunnen stranden. Wat mij betreft duimen we allemaal dat het wel gaat lukken. Je moet echt even in de historie duiken. Het is zo leuk om op zoek te gaan naar (waarschijnlijk bedrieglijke) patronen! In feite hebben we in De Bilt bijna elk 3e jaar een hittegolf. Er zijn veel series waarin ze minstens elk tweede jaar optraden. Zelden heeft een jaar twee of meer hittegolven. 1947 was extreem: 4 hittegolven! En dat jaar had ook de koudste winter ooit gemeten! 1975 had de langste: 18 dagen op rij. De vorige was in 2013 en daarvoor was er een gat van 5 jaar! Nu zou het dan weer kunnen lukken.

hittegolf-gfs

Kijk maar wat het Amerikaanse model vanochtend berekent! In de verte zien we een kleine kans op een snelle tweede hittegolf. Realistischer is dat we na de eerste verder gaan met een mooie serie +25-ers. Bij deze dan ook: MEA CULPA! Ik heb herhaaldelijk geschreven dat dat er niet in zou zitten deze zomer. Het is bluf gebleken. Heb meteen maar een mea culpa categorie aangemaakt. Kan handig zijn voor komende winter haha.

pluimec2706b

De kersverse pluim van het Europese model is heel vergelijkbaar! Op maandag 6 juli ziet het eruit als een temperatuurcrash maar dat is toch nog heel goed te pruimen. Jeroen heeft al beschreven dat de ingrediënten voor hevig onweer wat hem betreft helaas niet aanwezig zijn. Hij zal dat in de gaten blijven houden en er zeker van tijd tot tijd over schrijven.

mooiekrul

De cliffhanger van het Europese model is bijzonder fraai! Wat een lieve depressiekrul over Nederland middenin een gebied met 1020hPa luchtdruk. Geen condities voor onweer inderdaad. Wel verfrissende regen op maandag 6 juli. Morgen ook nog wat regen. Het Amerikaanse model komt op 3, 4 en 6 juli met lichte regen. Dat zou denk ik toch nog roet in het eten van de hittegolf kunnen zijn. Ik schat dat we maandag pas iets kunnen zeggen met een echt hoge graad van betrouwbaarheid.

onweerpotentie

Als de warmte binnen is is de onweerspotentie hoog in Spanje, Frankrijk, Engeland en vooral aan de westkant van de Alpen. In de Alpen zijn de kansen op kort namiddagsonweer sowieso hoog met een dergelijk weerbeeld. Maar Oostenrijk blijft misschien aardig verschoond. Als we de zomervakantie naderen gaan we scherper opletten en in het belang van kampeerders en andere vakantievierders de grootste gevaren aangeven!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.