Leo tikte me gisteren op de vingers dat ik wat al te makkelijk riep dat er geen onweer op de regen gisteravond, vannacht en vandaag zou zitten. Zit er dus wel. Vannacht nog vooral op de Noordzee. Hier in Krommenie begon het rond 3 uur enorm te plenzen. Nu overdag zit het onweer in het binnenland. Graag je ervaringen delen in de reacties. Wateroverlast? Windstoten?

[metaslider id=24412]

In het GFS model gebeurt van alles ineens. Twee hele dikke koude-uitbraken naar Oost-Europa staan op de radar. Wel als koude uitbijters in het ensemble hoor. Reken nergens op. Kijken we eerst naar het ensemble van de Franse Alpen zien we daar neerslaghoeveelheden waar gemakkelijk overstromingen en aardverschuivingen uit ontstaan. In de gaten houden dus. Naar het oosten speurend pikken we in Oostenrijk voor het eerst een signaal van de eerste koude-uitbraak op. Heel klein beetje neerslag er maar bij en dus geen dump in zicht. Gaan we naar Slowakije zien we twee koude klappen naar -5°C op 1500m. Pas in Helsinki wordt het spannend: daar wordt al -10°C op 1500m gescoord en dat betekent dat we de eerste berekening van een hoofdrun hebben met winterweer ver buiten de poolcirkel van winter 2013-2014. Zou de trend met koude-uitbraken over Polen doorzetten kan het tussen 11 en 22 november nog leuk worden: daar is dan de volgende grote klimaatconferentie en dat gaat meestal samen met een stevig Al Gore effect. Herinner je je Kopenhagen nog?

montafonlogo

Ik heb vanochtend amper tijd dus wordt het een beetje een doe-het-zelf-weerbericht draadje hieronder. Er is trouwens iets opgelost op de site: klik je rechts in de sidebar op iemands reactie dan ga je linea recta naar die plek toe. Hoop dat dat handig is voor jullie. En let allemaal op de wallpaper diashow op de achtergrond. Als het goed is zie je de foto’s veel helderder nu omdat we een laag met waas eraf hebben gehaald. Er zijn enkele browserversies nog waar iets mis gaat. Dan zie je een zwarte achtergrond. Kijk dan eens of onderaan de site de wallpapers onder elkaar staan? Meldt in de reacties welke browser en welk browserversienummer je hebt. Dan lossen we het zsm op. Ook kun je nu klikken op de wallpaper om ineens naar de site van het desbetreffende partnerskigebied te gaan.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

39 reacties

Gesloten voor reacties.