Ik heb mooi praten vanuit mijn permanent bemande weerstation in Kaprun tegenover de Burg bij een actuele temperatuur van -7,1ºC. Zo wit als je het ook in Nederland de hele winter zou willen zien. Meer hoeft zeker niet. Minder ook niet. Maar in Nederland komt het dus even niet en vrijdag meer dan 10cm in Brabant en Limburg gaat hem niet worden. Ik had gisterochtend enkel tijd voor een haastbericht, spotte een opmerkelijke berekening van het Europese model en slingerde hem in de ruimte. Nu dus mijn welgemeende mea culpa. Daar hebben we hier zelfs een categorie voor om het smijten van handdoeken in de ring bij te kunnen houden. Dat zouden meer weermannen en -vrouwen moeten doen. De grootste mea culpa van een hele riedel mensen gaat nog komen in de komende 10 jaar…. het begint met een k.

Dit is wat er over is van de sneeuw vrijdagmiddag en -avond. Enkel Limburg doet nog een beetje mee maar het wordt hooguit een flinterdun laagje. De Ardennen gaan wel voor 20cm of meer!

De pluim…. we zwaaien helemaal van de winter af. En dan in het midden van de maand een duidelijke bifurcatie met een mooie aftakking omlaag richting eerste vorstperiode nog voor kerst. En het gemiddelde … komt overeen met het gemiddelde december klimaat in ons kikkerlandje.

De laatste run van het Amerikaans model met een mooi winters slot in Nederland kwam gistermiddag binnen. Zie hierboven. Wat eerste signaaltjes voor een witte kerst. Zeg nooit nooit. Snel zwerven we uit over de hele wereld waar van alles aan de hand is.

https://twitter.com/ThierryGooseBC/status/1468336482075103233

In Siberië hebben we nog net de -60ºC niet gehaald. Het scheelt een haar. Aiaiaiai die permafrost daar….

https://twitter.com/Olysibley/status/1467864801842024454

St. Petersburg verbrak eergisteren een dagrecord uit 1893: -20,9ºC versus -20,5ºC in 1893.

https://twitter.com/kairokiitsak/status/1468152487744086016

In Estland moeten we 60 jaar terug voor vergelijkbare koude begin december.

https://twitter.com/ThierryGooseBC/status/1467884567298252800

In Zweden moeten we terug naar 1945 om vergelijkbare kou begin december te zien… dus geloof me nu maar dat Nederland ook gewoon anytime nu of volgende winter of de winter erna de achtervolging op 1963 kan gaan inzetten.

https://twitter.com/ThierryGooseBC/status/1468270529710735364

En kijk eens naar Canada! Global warming praten we over tienden van graden en tussen het oosten en westen van Canada was er maar liefst 62ºC verschil. De kleuren op de kaart zijn de afwijking op 7 december ten opzichte van de normaal maar de twee sterren zijn gemeten temperaturen op 2m. Dat is dus ook typisch voor het Amerikaanse continent… met de noord-zuid ligging van de gebergten…. kijk maar eens in Patagonië op dit moment.

https://twitter.com/EKMeteo/status/1468260665043398663

De Andes ook noord-zuid en hoppa je schiet zo maar naar grote warmte… is laat in het voorjaar natuurlijk.

Terug naar het noordelijk halfrond. Opvallend is dus dat het enerzijds flink koud is maar anderzijds loopt de hele aardbol op lagere breedten wat achter qua sneeuwdek. Oost-Europa heeft nu een voorsprong. En het gebied rond de Himalaya.

Qua sneeuwmassa lopen we net als vorig jaar ruim voor…. ook weer niet overdrijven. Je volgt natuurlijk heel mooi de jaarlijkse curve… zoals eb en vloed met kleine variaties. In het algemeen niet overdrijven dit soort dingen.

En het is dus ook niet zo dat we nu grote kou in het Arctisch gebied boven 80NB hebben. De temperatuurschaal hier is Kelvin. Weet je het nog van school? 0K is -273ºC. Dus 250 K = -23ºC. Iets van 5 graden boven gemiddeld.

Afgezien van de La Ninja (korte termijn golf) is er maar één echt opmerkelijke golf en dat is de omkering van de afname van de massabalans op Groenland. Sneeuw en ijs op Groenland bereikten rond 2013 hun dieptepunt en klimmen nu weer gestaag.

Nog een mooi actueel dingetje: een sneeuwstorm op Hawaii.

Beneden in Honolulu werd op een haar na de laagste maximumtemperatuur ooit gemist. In januari 1979 werd het er een keer 20ºC ’s middags (68F) en dat is sindsdien nooit meer gehaald. Mmmm januari 1979… wat was er toen ook al weer? Beetje verwarring heb ik nog omdat er gezegd wordt “maandrecord”… maar hoe kun je dan december en januari vergelijken? Wie lost de puzzel op?

Australië had een vet koude maand november! In het hart van de dictatuur was het meer dan 3 graden kouder dan gemiddeld.

Laatste: op IJsland staat nu ook weer een vulkaan op springen: de Grimsvotn…. rest de vraag: waardeer je een dergelijk overzicht van bijzondere actuele weergebeurtenissen zeker als het thuis ff niet wil met de winter? Overweeg dan een donatie.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

kirsten_dl · 8 december 2021 op 18:10

Mooi bericht weer @Hajo en ja hoor, ik waardeer iedere bijdrage, of die nu over WC of extreme hitte gaat… Laat maar komen.
Ik had paar daagjes terug donatie willen doen maar lukte niet helemaal.
Ik doe straks of morgen een nieuwe poging.

Enne… Moet ik weer naar de Ardennen om sneeuw te zien… Pfff… 😆 😆 😉

Tjeerd · 8 december 2021 op 19:05

Oostenrijk gaat weer open vanaf 12 december! Heerlijk nieuws!
Vanaf 29 december zitten wij in Mittersill. Hajo, we komen een bakkie doen in Kaprun!

    EKlop · 8 december 2021 op 20:03

    Juist dat is pas nieuws!

Gesloten voor reacties.