matt-3009-145010w5_nl_sm

De koers van Matthew de komende dagen

Gisteren heb ik reeds geschreven over Orkaan Matthew. Om heel eerlijk te zijn vind ik het toch lastig om over te schrijven. Niet zozeer omdat de kennis er niet is, maar meer omdat wij een wintersport gerichtte webside zijn. Winter is nog even niet in zicht maar de kaarten zijn veelbelovend. Daarom straks nog een avondupdate over de Europese kaarten. Nu eerst even een update over Matthew en wat heeft Matthew gedaan op de Benedenwindse Eilanden. Toch wel het één en ander. Met name veel regen.

De link van de radar heb ik al in de reacties gezet bij het bericht van gisteren avond. De radar geeft niet heel veel signaal qua regen, maar…..

 

……er is toch wel een druppie gevallen. Curacao voor een deel onder water. En er was wat discussie over het oog van Matthew, zoals Breunis reeds opmerkte. Klopt. Ook ik tuinde er in. Maar Jonathan Erdman van The Weather Channel kwam met het antwoord.

 

 

Matthew was reeds een orkaan van de 2e categorie maar zonder zochtbaar oog. De reden? CDO! Wat? Central Dence Overcast. Met andere woorden: door de hevige convectie komt er een kap over het oog te liggen. De middelpunt vliedende kracht is vanaf het aardoppervlakte (nog) niet goed ontwikkeld. Een vochtige kap ligt over het oog en is daardoor op de satelliet niet te zien terwijl de windsnelheden wel aanzienlijk zijn. Meestal een teken dat we te maken hebben met een tropisch monster en alleen zichtbaar door middel van 85 GHZ microgolven.

cth2h8dvmaasyii

Matthew is de vervanger van Mitch

Dit is niet Matthew maar Mitch. Matthew is de vervangende naam van Mitch die in oktober 1998 Honduras bij kans bijna vernietigde met meer dan 10.000 doden. Zo’n storm wordt dan van de lijst gehaald en vervangen door een andere jongensnaam beginnend met de letter M. Matthew in dit geval. Iedere 6 jaar komt dezelfde lijst met namen langs. Matthew is echter nog nooit een orkaan geweest. Wel 2x een tropische storm. In 2004 boven de Golf van Mexico en in 2010 boven de Caribische Zee. En juist op de plek waar Matthew in 2010 ontstond, neemt hij nu een bocht naar rechts richting Cuba.

matthew-2010

Opmerkelijk!! De plek van de ontwikkeling van Matthew in 2010. Juist die plek heeft Matthew gekozen om af te buigen naar Cuba.

Bij nummer 13 op de bovenstaande kaart is Matthew in 2010 ontstaan, bij de pijl. En juist daar neemt Matthew een noordelijke route. Dit is overigens de kaart van alle orkanen en stormen in het jaar 2010.

matt-3009-145010w5_nl_sm

Eerst Jamaica en daarna Cuba en de Bahama’s

En dit is de huidige kaart. Matthew is nu reeds een Major Hurricane. De windschering is afgenomen de laatste 24 uur en daarom kom Matthew snel doorgroeien tot een MH, dus categorie 3 en hoger. Het systeem komt nu boven open water maar Matthew scheert waarschijnlijk maandag rakelings langs Jamaica maar beukt op dinsdag vol op Cuba. Door de interventie met land zal Matthew dan iets afnemen omdat land als schuurpapier werkt voor een tropisch systeem. Warm water, warmer dan 26°C, is de brandstof van een orkaan. Wordt dus zeker nog vervolgd.

Straks nog even naar de Europese kaarten kijken in een apart bericht later op de avond.

Laterrrr!!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

5 reacties

Gesloten voor reacties.