Königsleiten 1

Marco, die hier ook af en toe berichten plaatst, zit in Königsleiten, Zillertal Arena, momenteel. En dat hebben we geweten. Overladen worden we met jaloersmakende foto’s en films. Haha. Nee hoor, mopje. Zoveel zijn het er niet. Maar jaloersmakend is het dan weer wel. Ziet er heerlijk uit allemaal. Eigenlijk is het net alsof je nog een keer adem haalt voor je in het water gaat duiken. Nog een keer lekker veel zon pakken voor de sneeuw van de komende dagen. Geniet ervan kerel.

En genoten heeft hij zeker. Kijk maar naar deze film die hij er vandaag samen met zijn broer Remco maakte. Heerlijk. Op zich gek dat ze volle bak kunstsneeuw spuiten als je weet hoeveel sneeuw er de komende dagen gaat vallen in de Alpen. Alhoewel, elke centimeter is gewonnen natuurlijk. En hoe meer er ligt, hoe langer ze het seizoen kunnen rekken. En dat duurt nog wel even hoor.

actueel

Snel over naar de kaarten van de avondruns. Nu ja, op de heel korte termijn hoeven we zelfs niet naar de kaarten te kijken. Want sneeuwfront Martin sluipt nu al de Alpen binnen vanuit het noordwesten. Je kent hem wel. Het is het regenfront dat vandaag voor die grijze soep zorgde in onze Lage Landen. En aangezien de depressiekern van Martin ondertussen al bijna tot in Polen is doorgeschoven, wordt het vooral een item voor de Oostenrijkse en Zwitserse Noordkant. Frankrijk gaat minder van Martin merken. Maar daar is het al van deze namiddag licht aan het sneeuwen..

neerslag GFS Martin

Hier de berekende hoeveelheden volgens het Amerikaanse GFS. Ja, Martin zou wel eens een verrassing kunnen worden. In positieve zin dan. Tot woensdagochtend zou er op verschillende plaatsen in Tirol en Salzburgerland meer dan een halve meter kunnen vallen. En over de sneeuwgrens hoeven we het helemaal niet te hebben. Die is laag genoeg momenteel …

gfs-0-72

… maar was nochtans een hot item in mijn laatste bericht vorige vrijdag. Toen zag het er nog flink naar uit dat sneeuwfase Iris wel eens een bak regen aan boord zou kunnen hebben. Niets daarvan dus. Nu ja, de eerste neerslag op donderdag zou in de westelijke Alpenhelft onder de 1300 meter nog wel eens tijdelijk in vloeibare vorm kunnen vallen. Maar de sneeuwgrens daalt snel. En de Oostelijke Alpen zullen amper iets merken van die warme zone. Hajo vroeg zich deze ochtend nog af waarom die warmtepuls er niet gekomen is. Antwoord? Het niet doorkomen van een tweede depressie achter de enorme koudeput (paarse kleuren) die de komende dagen Europa inpalmt. Had die er wel gekomen dan had die een boel subtropische warmte in het systeem gejaagd. Met dan een enorme neerslaghoeveelheid, maar ook een deel als regen.

neerslag acc Iris EC

Geen warmte dus, maar dus ook wat mindere accumulaties. Hoewel die in de Noordwest-Alpen tot zaterdagochtend (eerste fase van Iris) nog steeds de halve meter ruim gaan overschrijden. GFS berekent een pak meer, maar die durft de zaken wel eens te rooskleurig voor te stellen. We kijken het nog even aan. Eerst kijken of die halve meter uit Martin gehaald gaat worden.

ens Les Menuires

Hier nog een paar ensembles die het verhaal wat ondersteunen. In Les Menuires gaat het vanaf donderdag misschien wel vijf dagen lang sneeuwen. Dus ook uit de tweede fase van Iris kan nog eens een halve meter vallen.

ens Kleinwalsertal

Minder sneeuw uit Iris in Kleinwalsertal. Maar des te meer uit Martin.

ens St Martin

En nog wat minder Iris voor de oostenlijke Alpen zoals St. Martin am Tennengebirge.

rart_15012912_15012612

Nog even naar de Lage Landen kijken. Het verhaal is bekend. Ook hier stuurt Iris ons weer de winter in. Vanaf woensdagnacht worden de buien terug winters. Sowieso droge sneeuw in de Ardennen. En er komen veel buien aan. Heel veel zelfs. Een buiencarroussel die dagenlang kan aanhouden. Soms passeren er zeer intense buienlijnen, en vooral dan, of in de nacht en ochtend, kan het dan wit worden. Vooral in de kustregio’s kan de intensiteit omwille van het relatief warme zeewater soms groot worden, maar daar is het dan waarschijnlijk weer net iets te warm.

rart_15013100_15012612

Verder moeten we vooral de moeilijk voorspelbare kleine depressiekernen in het oog houden. In een reactie op Erwin noemde ik enkele dagen geleden volgende zondag als grote kanshebber om grote delen van de Lage Landen te laten verwitten. Deze avond zou vrijdagnacht wel eens een kanshebber kunnen zijn. Dan passeert er zo eentje Je ziet het. Het gaat weer allemaal van de details afhangen. Er valt veel in het oog te houden, dus deel alles wat je maar kan vinden in de reacties.

ens Vl Brab

Verder is er nog redelijk goed nieuws van de ensembles. Hier zie je het GFS-ensemble voor mijn woonplaats (oosten van Vlaams-Brabant). Straks post ik nog snel de nieuwe EC-pluim. Volgende week zou de relatieve koude wel eens kunnen gaan verscherpen. Ja, zo gek is je Laagland-BV eigenlijk niet hoor Hajo. Ik zie je nog wel op het ijs staan voor 18 februari.

eps_pluim_tt_06380

Al zal het dan eerder in Limburg zijn.

eps_pluim_tt_06235

Noord-Holland heeft te veel last van het relatief warme Noordzeewater. Ach, we zien wel wat het wordt. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

58 reacties

Gesloten voor reacties.