hirscher-soelden

Alle eer gaat naar Alexis Pinturault de uit Moutiers en Annecy afkomstige Franse topskiër. Hij won de eerste wereldbekerwedstrijd op de gletsjer van Sölden. Een hele bijzondere tweede is onze eigen Marcel Hirscher. Pinturault een Noorse moeder. Hirscher een Hollandse. En wat doet hij? Hij gaat in het eerste deel van de wedstrijd op zijn heup surfen. Herpakt zich. Passeert de Duitser Felix Neureuther om alleen de Fransman later nog voor zich te dulden.

https://youtu.be/SP5RtCtxrBQ?t=56m40s

In de video zie je de hele tweede run. Het moment waar het om gaat is 56min40sec en dat heb ik voor je klaargezet. Kijk dan vanavond nog eens op je dooie gemak. De val van Hirscher bewijst eens te meer wat voor een kletsverhaal het is als commentatoren blijven roepen dat een racer door innenlage een wedstrijd verliest. Als je goed kijkt, zie je dat de racers elke run ongeveer 40 procent op de buitenski skiën, 40 procent op beide ski’s en zeker 20% op de binnenski. Een racer die niet in een training de hele race links rechts afwisselend op de binnenski kan skiën, is ten eerste een kneus en ten twee kansloos. Het is al listig genoeg op een gewone piste (probeer het eens… de hele bocht carven op de binnenski), laat staan op de keiharde ijzige plaat van een wereldbekerwedstijd. Ze kunnen het. Ze doen het. En ze verliezen er amper tijd mee. En dus zelfs als ze neergaan valt het nog mee…

PS We gaan maar weer een beetje Hirscher fanclub spelen deze winter. Omdat het enthousiasme in Nederland voor dit sportgenie ver te zoeken is. Ik zou bijna zeggen C….. is d… leve Marcel Hirscher! Is dat op of over het randje?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.