hirscher-soelden

Alle eer gaat naar Alexis Pinturault de uit Moutiers en Annecy afkomstige Franse topskiër. Hij won de eerste wereldbekerwedstrijd op de gletsjer van Sölden. Een hele bijzondere tweede is onze eigen Marcel Hirscher. Pinturault een Noorse moeder. Hirscher een Hollandse. En wat doet hij? Hij gaat in het eerste deel van de wedstrijd op zijn heup surfen. Herpakt zich. Passeert de Duitser Felix Neureuther om alleen de Fransman later nog voor zich te dulden.

https://youtu.be/SP5RtCtxrBQ?t=56m40s

In de video zie je de hele tweede run. Het moment waar het om gaat is 56min40sec en dat heb ik voor je klaargezet. Kijk dan vanavond nog eens op je dooie gemak. De val van Hirscher bewijst eens te meer wat voor een kletsverhaal het is als commentatoren blijven roepen dat een racer door innenlage een wedstrijd verliest. Als je goed kijkt, zie je dat de racers elke run ongeveer 40 procent op de buitenski skiën, 40 procent op beide ski’s en zeker 20% op de binnenski. Een racer die niet in een training de hele race links rechts afwisselend op de binnenski kan skiën, is ten eerste een kneus en ten twee kansloos. Het is al listig genoeg op een gewone piste (probeer het eens… de hele bocht carven op de binnenski), laat staan op de keiharde ijzige plaat van een wereldbekerwedstijd. Ze kunnen het. Ze doen het. En ze verliezen er amper tijd mee. En dus zelfs als ze neergaan valt het nog mee…

PS We gaan maar weer een beetje Hirscher fanclub spelen deze winter. Omdat het enthousiasme in Nederland voor dit sportgenie ver te zoeken is. Ik zou bijna zeggen C….. is d… leve Marcel Hirscher! Is dat op of over het randje?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.