Al zit ik in Oostenrijk krijg je toch de goede tips van lezers en volgers: marathon natuurijs Noord-Laren. Gisteravond gereden. Prachtig. Uitslag mannen hierrr, dames hierrr. Grappig dat in de video Sportchalet Viehhofen als teamsponsor wordt genoemd. Initiatief van oud-schaatser Joost Smit die met zijn gezin daar is neergestreken. Goed, we weten dat het helemaal gedaan is met natuurijs voor een lange periode. Maar er is een beetje hoop …

What goes up, must come down. Dus tippen we met de jaarwisseling +15ºC aan ga je heus ook wel weer richting. de eerste nachtvorst. Maar de omgekeerde Postma doctrine geldt ook: heb je een zacht patroon van WC dan zet je dat niet zo maar op zijn kop. Dus je ziet à la beurshandel van die steunlijnen en dat de doorbraak op 7 januari eerder niet gaat lukken. Eigenlijk moeten we al naar de tweede helft van januari kijken.

En het Amerikaanse model doet dan wel wat leuks hoor. Een grappig Scandihoog verbonden met Azorenhoog. Met overal een beetje sneeuw. Zeker niet aan vastklampen. Wel waarnemen.

https://twitter.com/JohonanG/status/1475121229883445251

Ondertussen in Canada de eerste -50ºC gemeten. -51,1ºC op het laatste punt en dat is op de kop af -60ºF. Het zet ook een beetje door naar de Verenigde Staten met een koudegolf maar ook weer niet super spectaculair… Hoewel?

Deze kaart is wel spectaculair. Goed laten we afspreken dat wij dan daarna aan de beurt komen. Gewoon zeg van 15 januari tot 15 februari schaatsen. Wordt je blij van deze gedachte? Denk hem dan!

Zeker nog een blik op de Alpen. We beginnen met home sweet home Zell am See Kaprun. Dat is dus waterballet woensdag en donderdag maar op de gletsjer goe poeier!

In de Franse Alpen is het in de hogere skigebieden zoals Val d’Isère en Tignes morgen en woensdag al raak. Zelfs daar regen in de hoge dorpen. Maar hoog in het skigebied een bak sneeuw. Laten we het “nieuwsjaarsdooiweer” dopen als illustratie dat al die boerenregels knudde zijn. Het weer doet wat het wil. Het is niet te controleren. Wat wel te controleren is: een kleine donatie maar graag pas op mijn verjaardag vrijdag!

https://twitter.com/NJSnowPatriot/status/1475269914546130948

Wat ook niet te controleren is, is het klimaat. Maar het is wel een stuk beter te voorspellen dan het weer. Als je de knoppen kent: zonne-activiteit, plus oceaancycli plus vulkanisme. En dan weet je dat we tot we allemaal onze laatste adem uitblazen in een neergaande lijn zullen zitten. Sterven in 2056 met de volgende 1947 winter. Zou dat niet sjiek zijn? Doen we de volgende 1979 volgende winter en de volgende 1963 ergens rond 2028. Geduld wordt beloond. En juist zo’n klimaatcyclus is super relativerend over de kleinheid van een mensenleven. In een paar uurtjes aan het strand zie je het getij. Voor klimaat heb je een heel mensenleven nodig. Man wat gaan onze kleinkinderen in de kracht van hun leven zich over ons verbazen met onze klimaatwaan. Die komen echt niet meer bij. En die klimaatwaan is echt gebeurd. In tegenstelling tot de de tulpenmanie die grotendeels op vroege anti-kapitalistische propaganda berust.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Tim · 27 december 2021 op 14:23

Nog geen opwarming van de Pool . Wervel. Of is tie aan het ontstaan. Tot die tijd geen echte winter . Enkel een paraat daagjes. . Haha

  Hajo · 27 december 2021 op 18:50

  Is zeer interessant deze winter te kijken of we inderdaad een bevestiging zien van de theorie dat SSW nodig is voor pittige winterinval.

  Robbie · 27 december 2021 op 20:48

  Onverbeterlijke domme man!

Jaap verlaan · 27 december 2021 op 18:14

Booster prik

  Kirsten_dl · 27 december 2021 op 19:57

  De hoeveelste reeds ? 😆 😆

Gesloten voor reacties.