Vijfenzestig lopers, waaronder sporters uit de Verenigde Arabische Emiraten, Amerika en Wit-Rusland, stonden afgelopen zaterdag bij een extreem lage temperatuur van -53ºC in Oymyakon, ’s werelds koudepool in Yakutia, aan de start van marathon, halve marathon en ook 10 km en 5 km. De winnaar op de volle afstand was Vasily Lukin, leraar aan het Churapcha Instituut voor Lichamelijke Cultuur en Sport. Dit is zijn tweede overwinning in de extreme race. Dit jaar bereikte hij de finish bij Tomtor in drie uur tweeëntwintig minuten.

‘Dank aan de organisatoren die erin geslaagd zijn om alle complicaties veroorzaakt door de pandemie te overwinnen!’, zei Vasily. ‘Ik zou graag meer lopers uit de hele republiek, Rusland en het buitenland zien in toekomstige marathons.’

Het beste resultaat bij de vrouwen was met de lokale Marina Sedalischeva, die 42 kilometer aflegde in vier uur en negen minuten. Winnaar van de halve marathon waren Vasily Spiridonov (1 uur 36 minuten) en Ulyana Barashkova (2 uur 5 minuten). Alle winnaars ontvingen financiële prijzen vanaf 100.000 roebel (plusmin 1100 euro). Er was een speciale prijs voor deelnemers ouder dan zeventig jaar!

Deelnemer Akhmed Hussain Al Kaziri uit de United Arab Emirates

Er waren verschillende internationale sporters, zoals Achmed Hussain Al Kaziri uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij streed mee in de categorie 40 tot 49 jaar. Andere internationale lopers kwamen uit de VS en Wit-Rusland. Warm geklede inwoners van Oymyakon en Tomtor stonden langs de baan om de lopers aan te moedigen. Dit is de derde marathon bij ijzige temperaturen die in Yakutia wordt georganiseerd.

Dit jaar was de wedstrijd gewijd aan de 100e verjaardag van Yakutia als een autonome republiek binnen de voormalige Sovjet-Unie en ook de 80e verjaardag van de ALSIB-luchtweg. Destijds in de Tweede Wereldoorlog werden oorlogsvliegtuigen gemaakt in de Verenigde Staten vanuit Fairbanks in Alaska over gevlogen naar Krasnoyarsk in Siberië, en dan verder naar het westen om te vechten aan het oostfront.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Erik · 24 januari 2022 op 23:15

De maandagmiddag run (Europees model) geeft weer wat hoop voor Nederland.

    Frans V · 25 januari 2022 op 08:55

    Noordkant is perfect om te skieen momenteel. Hopelijk gooien ze snel alle maatregelen eraf, dan kunnen we er alsnog massaal heen. Biden op oorlogspad met de russen, beter hadden we Trump nog gehad. Mag toch hopen dat ze eruit komen zonder geweld. Lage landen nog geen vorstperiode te bekennen.

Gesloten voor reacties.