Vijfenzestig lopers, waaronder sporters uit de Verenigde Arabische Emiraten, Amerika en Wit-Rusland, stonden afgelopen zaterdag bij een extreem lage temperatuur van -53ºC in Oymyakon, ’s werelds koudepool in Yakutia, aan de start van marathon, halve marathon en ook 10 km en 5 km. De winnaar op de volle afstand was Vasily Lukin, leraar aan het Churapcha Instituut voor Lichamelijke Cultuur en Sport. Dit is zijn tweede overwinning in de extreme race. Dit jaar bereikte hij de finish bij Tomtor in drie uur tweeëntwintig minuten.

‘Dank aan de organisatoren die erin geslaagd zijn om alle complicaties veroorzaakt door de pandemie te overwinnen!’, zei Vasily. ‘Ik zou graag meer lopers uit de hele republiek, Rusland en het buitenland zien in toekomstige marathons.’

Het beste resultaat bij de vrouwen was met de lokale Marina Sedalischeva, die 42 kilometer aflegde in vier uur en negen minuten. Winnaar van de halve marathon waren Vasily Spiridonov (1 uur 36 minuten) en Ulyana Barashkova (2 uur 5 minuten). Alle winnaars ontvingen financiële prijzen vanaf 100.000 roebel (plusmin 1100 euro). Er was een speciale prijs voor deelnemers ouder dan zeventig jaar!

Deelnemer Akhmed Hussain Al Kaziri uit de United Arab Emirates

Er waren verschillende internationale sporters, zoals Achmed Hussain Al Kaziri uit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij streed mee in de categorie 40 tot 49 jaar. Andere internationale lopers kwamen uit de VS en Wit-Rusland. Warm geklede inwoners van Oymyakon en Tomtor stonden langs de baan om de lopers aan te moedigen. Dit is de derde marathon bij ijzige temperaturen die in Yakutia wordt georganiseerd.

Dit jaar was de wedstrijd gewijd aan de 100e verjaardag van Yakutia als een autonome republiek binnen de voormalige Sovjet-Unie en ook de 80e verjaardag van de ALSIB-luchtweg. Destijds in de Tweede Wereldoorlog werden oorlogsvliegtuigen gemaakt in de Verenigde Staten vanuit Fairbanks in Alaska over gevlogen naar Krasnoyarsk in Siberië, en dan verder naar het westen om te vechten aan het oostfront.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Erik · 24 januari 2022 op 23:15

De maandagmiddag run (Europees model) geeft weer wat hoop voor Nederland.

    Frans V · 25 januari 2022 op 08:55

    Noordkant is perfect om te skieen momenteel. Hopelijk gooien ze snel alle maatregelen eraf, dan kunnen we er alsnog massaal heen. Biden op oorlogspad met de russen, beter hadden we Trump nog gehad. Mag toch hopen dat ze eruit komen zonder geweld. Lage landen nog geen vorstperiode te bekennen.

Gesloten voor reacties.