lawine-heli-nauders

De Tiroler Tageszeitung heeft hierrr het meest complete bericht over de lawine in Nauders afgelopen vrijdag. Het grijpt je extra aan als het slachtoffer – een 51-jarige man uit Sneek – in de buurt van je eigen leeftijd is. In de groep van twee Nederlanders en twee Duitsers met berggids was ook een 63-jarige Duitse vrouw. Zij wist de zondag in het ziekenhuis overleden Nederlander snel te vinden onder de sneeuw en de berggids paste nog reanimatie toe, maar na transport naar het ziekenhuis (zie foto)

lawinenauders

 

Het is onduidelijk hoe groot het Schneebrett was dat de groep meesleurde. Op wepowder staat een foto die volgens mij niet van deze lawine afkomstig kan zijn. Op bovenstaande ingetekende foto zien we enorme lawineslurven op een door de wind totaal afgeveegde helling waar je dus tussen de schoongeblazen (veilige) ruggen altijd levensgevaarlijke plakken sneeuw hebt. Als de lawine werkelijk op deze flank is gebeurd op een dag met zulke harde wind dat de lift in dat gebied stilstond, dan getuigt dat op zijn minst van een keuze van de berggids die nadere toelichting behoeft. Op bergrettung,at is nog geen verslag te vinden. Het is mij niet duidelijk wat devreemde zwarte figuur op de foto is. Zijn dat schaduwen van de reddingsactie? Of is het een vreemde rotsformatie? Of een vlek op de lens….

kleinkirchheim

 

Deze hadden we nog gemist. Voor pisteskiërs een heel relevant verhaal. Het toont aan hoe snel je door iets kleins in de problemen kunt komen. En ook wat miscommunicaties in een groep kunnen doen. Het herinnert mij heel sterk aan het veel slechter afgelopen verhaal vorig jaar van de Nederlandse skileraar op oudjaarsnacht in Zell am See. Lees mijn analyse op basis van een gesprek met de bergredding van destijds nog eens.

ijsbeer

Afsluitend kan ik me in deze speciale berichtgeving over Nederlanders in de sneeuw alleen maar diep en diep en diep schamen voor wat onze landgenoten in Obertauern hebben aangericht afgelopen weekeinde. Bah!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.