Hoe blauw is blauw? Elke wintersporter weet dat de ultieme blauwe kleur van de hemel – soms zelfs gentiaanblauw – alleen in de winter in contrast met de sneeuw op de grond. Hierboven de top van de Grossglockner gezien vanaf het Lucknerhaus in de gemeente Kals.

Het is een “nieuwe” cam. Afgelopen februari gemonteerd.

We zitten in een uitdrogende fase in de Alpen. Reeds gevallen sneeuw sublimeert. Enkel sneeuwkanonnen maken de hellingen wit.

Dit soort plaatjes krijg je met dit weertype. Hierboven de Bernina-pas.

Hier de Jaunpas. Dat is ook Zwitserland.

De Franse Alpen geven nu helaas ook dit beeld. Het had er mooi gesneeuwd maar man wordt het weer snel groen allemaal.

Dan lijken ze in Oostenrijk harder te gaan met de kunstsneeuw. Hierboven Zell am See Kaprun.

En Hinterglemm! Ik kan niet wachten.

Sneeuw van moeder natuur zien we in Noorwegen. Tegen de hoofdkam aan sneeuwt het best hard. Beneden regent het nog.

Achter de hoofdkam zoals hier in Hemsedal … is het eerder nog troosteloos. Nou. Gewoon thuis maar genieten. Minimaal tot komende donderdag is het droog en zonnig.

 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

16 reacties

Hajo · 22 november 2020 op 09:40

Covid laat weer eens mooi zien dat wetenschap mensenwerk is. Waarom niet GROOT PLEZIER je fout ter erkennen en nieuwe betere kennis TE OMARMEN? Waarom stug doorgaan op de ingeslagen weg waar je je ego aan hebt opgehangen. Bij klimaat en andere wetenschapsgebieden zie je precies hetzelfde. Het lijkt wel of de wetenschap er patent op heeft om aperte nonsens waar ooit wierook over is gezwenkt met hand en tand te verdedigen. Wat dat betreft zijn wij mensen gewoon groepsdieren die zichzelf programmeren (blokkeren) met Pavlov reacties. Lees: https://www.maurice.nl/2020/11/18/waarom-who-rivm-zo-koppig-zijn-volgens-prof-jimenez/

  Hajo · 22 november 2020 op 10:22

  PS En stel je voor dat griepgolven niet jaarlijks kwamen maar in het ritme van klimaat elke 30-40 jaar dan snap je hoe extra hopeloos de klimaatwetenschap is. Voor Covid is er redding: data, meer data en nog eens data. Comprehensive data.

  Hjs · 22 november 2020 op 13:00

  Vergelijk Covid en klimaat staat haaks op elkaar.
  Covid is korte termijn en geeft angstgevoelens, niet bij iedereen maar bij ouderen en erg voorzichtige mensen absoluut wel.
  Klimaat met een heel ander tijdpad, geeft op korte termijn 0,0 angst. Zeker ouderen zullen denken, die 10/20 jaar dat ik nog rondhobbel gebeurt er echt niks. Dus Covid is wel gevaarlijk en klimaat in het geheel niet.

  Trouwens Re afkoeling, ivm de Zon. Ik denk dat het goed mogelijk is dat de afkoeling waar jij al een jaar of 10 op wacht wel degelijk plaatsvind, maar gecompenseerd wordt door andere factoren. Dus per saldo geen afkoeling maar gewoon verder gaande opwarming.

  wim · 22 november 2020 op 19:50

  De reden dat veel experts initieel erg sceptisch stonden tegenover de aerosolen these was dat de reproductiefactor bij Covid-19 veel lager ligt dan bij gekende airborne virussen. Intussen werd duidelijk dat de besmettelijkheid erg ongelijk is; een klein aantal mensen is extreem besmettelijk (de superverspreiders – via aerosolen dus), terwijl de meeste mensen het erg beperkt doorgeven.
  https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/09/k-overlooked-variable-driving-pandemic/616548/
  Wetenschappers willen nieuwe theoriën dubbel en drie bewezen zien voor ze te accepteren, dat is nu eenmaal de manier hoe de wetenschap vooruit gaat, langzaam maar zeker. In een crisis situatie willen we natuurlijk rap zekerheid, en het advies rond ventilatie had zeker veel vroeger moeten komen, baat het niet dan schaadt het niet.

Hajo · 22 november 2020 op 10:15

Spyfromthesky · 22 november 2020 op 12:30

Hoewel geplaagd met een blessure, vooral hardlopen is voor mij momenteel blessuregevoelig, blijven fietsen, skeeleren over. Dan de beslissing van het E-bestuur dat het dit seizoen er met COVID-19 er niet inzit, tenzij dit plotseling zal oplossen of flink verbeteren, lijkt het bijna straks zo iets als een geluk bij een ongeluk?

Nee, toch maar niet. Dan maar schaatsen met een lichte blessure handicap, dat heeft toch mijn voorkeur. De kaarten lijken nu bij twee weersystemen van gericht op een oostelijke wind.

Al was het maar dat we een keer afkoeling zouden kunnen beleven, want zoiets lijkt al uit je geheugen gewist.

Het patroon lijkt in die runs dat er telkens een laag naar de Azoren gaat. Blijkbaar toveren de kaarten een hoge druk die blijkbaar voldoende. Los van dit alles, wie tekent niet voor lekkere frisse droge dagen met een windje uit het oosten.

Spyfromthesky

EDUARD · 22 november 2020 op 12:47

Alles is schitterend. Zelfs tegenslagen in je leven.
Het is hoe je ermee dealt en we samen er tegenaan kijken. Positief of negatief.
Moedernatuur is de baas. Noemen ze ook wel, “Het Geloof”!
Als je geen geloof hebt en 100% je schouders eronder zet dan krijg je een wereld zoals die zich nu
zich laat zien. Dat vertaalt zich in de macht.

De meeste mensen zijn te druk met de dagelijkse gang van zaken. Druk, druk, druk! Meestal duurt dat 40 jaar en dan gaat men met pensioen en dan pas beseft men waar heb ik mij al die jaren druk om gemaakt? Er is zoveel meer dan en zoveel meer om van te genieten.
Het leven is veel en veel te kort maar beseffen dat pas als het al te laat is.
Als je zelf je vrijheid niet pakt dan laat je je leven door de media, kranten, social media, overheden bepalen, en die hebben maar 1 doel, hun ellende elke dag weer de wereld in gooien. Daar verdienen ze een dikke boterham voor.
Het wordt tijd dat het systeem gereset wordt en mensen aan de macht komen die spiritueel zijn en het positieve verhaal kunnen verwoorden, ondanks alle tegenslagen die op ons pad komen.

Een utopie weet ik…………..
Logisch dat steeds meer mensen schijt overal aan hebben en denken het interesseert me niet meer. Als je elke dag energie steekt in zoveel negativiteit, dat elke dag over ons heen wordt gegooit, dan wordt je vanzelf wel ziek.

Matthijs · 22 november 2020 op 12:49

Heb weleens gehoord dat het heel gunstig als eerst de vorst in de grond kan gaan voordat de echte sneeuw haat vallen. Is dat nu gaande of nog te warm?

  EDUARD · 22 november 2020 op 13:44

  @Matthijs,

  Dat is altijd goed. Eerst een periode van droog weer (scandihoog) met dikke vorst, weinig wind zodat het ijs kan aangroeien en daarna als het ijs dik genoeg is een bak sneeuw.

  Hier in Nederland is het meestal kwakkelen. Eens in de zoveel tijd heb je geluk dat alles goed valt. Scandihoog, blokkade. Oostenwind, Noordoostenwind etc etc.

  De winter komt eraan in heel veel landen.
  Voor ons land blijven de temperaturen normaal voor de tijd van het jaar.
  Geen winterinval de komende tijd.

Wim · 22 november 2020 op 14:41

Ik vind dit toch wel behoorlijk fris voor begin december.
http://wxweb.meteostar.com/sample/sample_C.shtml?text=EHTW

Tjeerd · 22 november 2020 op 19:37

Bah Hajo, alles draait om jou. Ga eens kijken op de IC in Nederland. Nee, dat doe je niet. Alleen maar van internet delen over jouw site. En hoe intelligent jij wel wel niet bent. En als het jou niet aan staat, verwijder je het. Waardeloos.

  Sneeuwfanaat · 22 november 2020 op 20:11

  Mooie inhoudelijke reactie dit! Fijne avond Tjeerd

  Hajo · 22 november 2020 op 21:02

  @Tjeerd. Heb even op Facebook gekeken naar wie je bent aangezien we elkaar afgelopen winter misgelopen zijn. Je lijkt me een sympathieke kerel. Leuk leven heb je. Gefeliciteerd.

  Ron · 22 november 2020 op 22:23

  Helemaal eens! Hajo heeft maar één droom en dat is lang genoeg leven om de volgende ijstijd mee te maken. Ik heb nieuws voor je Hajo, die gaat niemand meer meemaken!

Hajo · 22 november 2020 op 21:05


Mooi Scandihoog in avondrun GFS.

  Carl · 22 november 2020 op 21:38

  Laatste kaarten van gfs echt bangelijk. En heuse storm. In de Ardennen en later groot deel van Europa pas sneeuw vanaf hoogte 500m

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *