Hoe blauw is blauw? Elke wintersporter weet dat de ultieme blauwe kleur van de hemel – soms zelfs gentiaanblauw – alleen in de winter in contrast met de sneeuw op de grond. Hierboven de top van de Grossglockner gezien vanaf het Lucknerhaus in de gemeente Kals.

Het is een “nieuwe” cam. Afgelopen februari gemonteerd.

We zitten in een uitdrogende fase in de Alpen. Reeds gevallen sneeuw sublimeert. Enkel sneeuwkanonnen maken de hellingen wit.

Dit soort plaatjes krijg je met dit weertype. Hierboven de Bernina-pas.

Hier de Jaunpas. Dat is ook Zwitserland.

De Franse Alpen geven nu helaas ook dit beeld. Het had er mooi gesneeuwd maar man wordt het weer snel groen allemaal.

Dan lijken ze in Oostenrijk harder te gaan met de kunstsneeuw. Hierboven Zell am See Kaprun.

En Hinterglemm! Ik kan niet wachten.

Sneeuw van moeder natuur zien we in Noorwegen. Tegen de hoofdkam aan sneeuwt het best hard. Beneden regent het nog.

Achter de hoofdkam zoals hier in Hemsedal … is het eerder nog troosteloos. Nou. Gewoon thuis maar genieten. Minimaal tot komende donderdag is het droog en zonnig.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.