De termijn waarop je kunt zien of leuke dingen uit de meteofiction doorgaan of niet is 3 tot 7 dagen vooruit. Als alle modellen het eens zijn en alle vorken uit de ensembles zijn verdwenen, kun je nieuwe stellige uitspraken doen. Bij deze: er komt in de Lage Landen geen sneeuw komend weekeinde.

Een boonvorming hoog vormt een noord-zuid blokkade precies over onze contreien en leidt de kou en sneeuw om naar Oostenrijk en de Balkan.

In het vervolg daarna gebeuren er alsnog spannende dingen met winterse neerslag. Op 25 februari schreef ik al:

Absoluut geen zeer extreem weer voor de Lage Landen maar steeds wel ergens op en plek in Europa. Een behoorlijk “vuile” periode lijkt het wel te worden. Dus geniet nog even van het mooie weer!

Of die sneeuw aan de Cote d’Azur er echt komt moet ik nog zien. In feite moet je ervan uitgaan dat de berggebieden een opfrisser krijgen en de rest aankijkt tegen een jammerijk einde van een zeer mooi begin van maart.

Het contrast tussen de eerste en tweede week van maart kon niet groter zijn! Een maximum van 8ºC is normaal in deze periode. Het hele volgende weekeinde lijkt nog onder de droge periode te vallen met pittige (lichte) nachtvorsten misschien. Daarna zijn er nog steeds wat wilde hangende lijntjes. Mocht het toch die kant op gaan dan lees je het hier als eerste maar ga ervan uit van niet.

Wat hadden we mooie berekeningen eind januari en begin februari dat het op z’n 1963 of toch tenminste 1997 verder had kunnen vriezen maar het is niet uitgekomen. In plaats van een recordkoude februari is het een zachte maand geworden. Toch hebben de winterpessimisten ongelijk gekregen: jullie activiteiten buiten en alle plaatjes in die schitterende dagen hebben het winterpessimisme verpletterd. Het leven wordt per dag geleefd. 1 perfecte winterdag thuis kan zo mooi zijn of mooier als een reis van twee weken door Lapland.

Ondertussen zitten we qua sneeuwdek in een negatieve fase: op China na heeft ons mooie Eurazische continent zin in het voorjaar. Met spanning wachten we op de nieuwe maandwaarde van Roy Spencer voor de temperatuur van ons aardklootje. We moeten nog flink zakken om ooit weer machtige lange winters mee te maken. Maar dat kan snel gaan. In luttele maanden zelfs.

Categorieën: Cancelled

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Paul A Club 1989 · 1 maart 2021 op 13:22

hoe is het met de zonneactiviteit? (te weinig tijd om hier momenteel in te duiken 😉

    Hajo · 1 maart 2021 op 13:39

    Naar de korte termijn zonneactiviteit hoef je voor het weer niet te kijken. In de 11-jarige cyclus zitten we nog 1 a 2 jaar in het minimum. Wat cyclus 25 daarna gaat doen is zeer spannend… NASA heft een zwakke cyclus voorspeld. Er zijn ook mensen die denken dat we a la Maunder minimum twee cycli gaan overslaan! Dat laatste zou echt alles op zijn kop zetten. Heeft geen zin daarop vooruit te lopen. gewoon maar afwachten wat er gebeurt.

Willem · 1 maart 2021 op 16:34

Hoi Hajo,

In het verleden sprak je veel over de kleine ijstijd. Dat is niet meer van toepassing lijkt me zo.

De huidige vorstperiode was wel even heel fijn, maar voor een wintersporter had die natuurlijk wel wat langer mogen duren.

Jammer dat de meteofiction niet uitkomt.

Het vergelijk met Lapland gaat wat mij betreft niet op. Al is het alleen al het landschap waarbij de bomen sculpture zijn.

    Hajo · 1 maart 2021 op 17:56

    Hoi Willem, nieuwe kleine ijstijd is absoluut nog een mogelijk scenario voor de komende paar decennia. De zonneactiviteit is momenteel veel lager dan hij geweest is tijdens winters als 1947 en 1963. De Super El Ninjo van 2015-2016 heeft bewezen dat het systeem nog warmte kwijt moet voor de afkoeling echt voelbaar wordt. Niemand kan exact voorspellen hoe hoog het zonnemaximum over een jaar of 5 gaat worden. Dat gaat heel veel bepalen voor de fase daarna. Ik verwacht dat we in de grafiek van Roy Spencer significant gaan blijven zakken minimaal tot het niveau van de jaren negentig. Ik ben daar zeer hoopvol over. Als skiër/paraglider/levensgenieter maakt het me persoonlijk niet uit of het warmer of kouder wordt. Maar voor de mensheid hoop ik dat tenminste het klimaatbedrog eindelijk eens open en bloot komt te liggen, zodat meer mensen eindelijk gaan zien hoe we op alle mogelijk manieren worden geflest.

Hajo · 1 maart 2021 op 21:49

De avondrun van het Europese model heeft een lijntje met meer dan 20cm sneeuw in Nederland op 10 maart.

Gesloten voor reacties.