De Achterhoekse snowboardster Melissa Peperkamp (17) vertrekt naar de Olympische Spelen in China! Tijdens de laatste drie World Cups in de afgelopen maand – in Canada, Verenigde Staten en Zwitserland – verzekerde zij zich met verve van een plek op de Winterspelen van 2022. Na Thedo Remmelink (ook uit Zelhem) en Annie Borckink is ze de derde Achterhoeker ooit die meedoet aan de Winterspelen. 

Al eerder won ze op de Jeugdspelen een zilveren medaille bij Slopestyle en een bronzen medaille bij Big Air en dit jaar, op 5 februari, rijdt ze als 17-jarige dus al haar eerste Olympische wedstrijd in China. ”Ik ging al skiën vanaf mijn derde levensjaar en ik stapte vrij snel over naar snowboarden, omdat ik mijn vader wilde inhalen, want op een board ga je harder!”, aldus een lachende Melissa bij een bezoek aan het kantoor van de Zwarte Cross. Haar ontwikkeling ging vervolgens rap, want bij haar eerste wedstrijden behaalde ze gelijk een podiumplek. In China neemt ze deel aan de onderdelen Slopestyle en Big Air. Slopestyle is haar favoriete onderdeel: een parcours met allerlei obstakels waarop ze originele trucs en sprongen moet laten zien.

Haar verrichtingen voor het Nederlandse team bij de Winterspelen zijn natuurlijk allemaal te volgen via de NOS-uitzendingen online en op televisie. Op 5 februari is de kwalificatie voor Slopestyle en op 6 februari de finale. Op 14 februari vindt de kwalificatie voor Big Air plaats en op 15 februari de finale. ”Samen met alle Feestfabriek collega’s kruipen we in ieder geval met een zakje chips en een glaasje Nozem Oil voor de buis om te juichen voor Melissa”, aldus de trotse Zwarte Cross festivaldirectrice Tante Rikie. Melissa zelf heeft er zin in: ”Ik ga daar gewoon lekker doen waar ik goed in ben en wat ik het allerliefst doe. Ik zou zeggen: houd mijn avonturen via mijn social media-kanalen in de gaten!”. 

De Zwarte Cross Talententuin helpt talentvolle sporters en culturele talenten een groter publiek te bereiken door ze via de kanalen van de Zwarte Cross te promoten. De poule van Talententuiners bestaat momenteel uit motorrijder Jeffrey Buis, kunstenares Maudy Alferink, mountainbiker Annemoon van Dienst, inline skater Stefan Selders, downhiller Tristan Botterham en snowboardster Melissa Peperkamp (zie WWW.MELISSAPEPERKAMP.NL). Bekijk ze allemaal via de Zwarte Cross Talententuin.

Maarten Meiners ook naar China op de reuzenslalom

Wie ook naar China gaat is Maarten Meiners. Onlangs op de reuzenslalom van Adelboden werd hij 28e en dat was voor het NOC voldoende om hem te laten afreizen. Helaas is nergens beeld van zijn run te vinden. Maar kijk toch ff…

Als de Zwitser Marco Odermatt als laatste start en dan de Oostenrijker Manuel Feller verslaat gaat het Zwitserse publiek complet uit zijn dak! Mooi! En het weer? Nog niet veel spannends te melden. Ja meer sneeuw in de Alpen. Details later.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.