De Achterhoekse snowboardster Melissa Peperkamp (17) vertrekt naar de Olympische Spelen in China! Tijdens de laatste drie World Cups in de afgelopen maand – in Canada, Verenigde Staten en Zwitserland – verzekerde zij zich met verve van een plek op de Winterspelen van 2022. Na Thedo Remmelink (ook uit Zelhem) en Annie Borckink is ze de derde Achterhoeker ooit die meedoet aan de Winterspelen. 

Al eerder won ze op de Jeugdspelen een zilveren medaille bij Slopestyle en een bronzen medaille bij Big Air en dit jaar, op 5 februari, rijdt ze als 17-jarige dus al haar eerste Olympische wedstrijd in China. ”Ik ging al skiën vanaf mijn derde levensjaar en ik stapte vrij snel over naar snowboarden, omdat ik mijn vader wilde inhalen, want op een board ga je harder!”, aldus een lachende Melissa bij een bezoek aan het kantoor van de Zwarte Cross. Haar ontwikkeling ging vervolgens rap, want bij haar eerste wedstrijden behaalde ze gelijk een podiumplek. In China neemt ze deel aan de onderdelen Slopestyle en Big Air. Slopestyle is haar favoriete onderdeel: een parcours met allerlei obstakels waarop ze originele trucs en sprongen moet laten zien.

Haar verrichtingen voor het Nederlandse team bij de Winterspelen zijn natuurlijk allemaal te volgen via de NOS-uitzendingen online en op televisie. Op 5 februari is de kwalificatie voor Slopestyle en op 6 februari de finale. Op 14 februari vindt de kwalificatie voor Big Air plaats en op 15 februari de finale. ”Samen met alle Feestfabriek collega’s kruipen we in ieder geval met een zakje chips en een glaasje Nozem Oil voor de buis om te juichen voor Melissa”, aldus de trotse Zwarte Cross festivaldirectrice Tante Rikie. Melissa zelf heeft er zin in: ”Ik ga daar gewoon lekker doen waar ik goed in ben en wat ik het allerliefst doe. Ik zou zeggen: houd mijn avonturen via mijn social media-kanalen in de gaten!”. 

De Zwarte Cross Talententuin helpt talentvolle sporters en culturele talenten een groter publiek te bereiken door ze via de kanalen van de Zwarte Cross te promoten. De poule van Talententuiners bestaat momenteel uit motorrijder Jeffrey Buis, kunstenares Maudy Alferink, mountainbiker Annemoon van Dienst, inline skater Stefan Selders, downhiller Tristan Botterham en snowboardster Melissa Peperkamp (zie WWW.MELISSAPEPERKAMP.NL). Bekijk ze allemaal via de Zwarte Cross Talententuin.

Maarten Meiners ook naar China op de reuzenslalom

Wie ook naar China gaat is Maarten Meiners. Onlangs op de reuzenslalom van Adelboden werd hij 28e en dat was voor het NOC voldoende om hem te laten afreizen. Helaas is nergens beeld van zijn run te vinden. Maar kijk toch ff…

Als de Zwitser Marco Odermatt als laatste start en dan de Oostenrijker Manuel Feller verslaat gaat het Zwitserse publiek complet uit zijn dak! Mooi! En het weer? Nog niet veel spannends te melden. Ja meer sneeuw in de Alpen. Details later.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.