We hebben deze winter snel afgeleerd naar de Hollandse winter te kijken. Onderaan dit bericht een indicatie of volgende winter beter gaat worden. Nee de Alpen zijn nog steeds the place to be. Alhoewel Sauerland dus ook erin is geslaagd langdurig enkele pistes open te houden. je hebt maar een paar honderd meter hoogte nodig in ons klimaat. Hoe is het mogelijk dat het meer van Zell am See na zo’n lange warme periode nog steeds bevroren is? Laag dauwpunt overdag? Hoogleraar IJsvormingskunde kom er maar in. Oh nee, die hebben we niet. Al het geld gaat naar klimaat in 2100.

Heel mooi typerend voor de huidige weerfase deze kiek in het Rijndal vlak voor het Bodenmeer. Schitterende wolkenlucht.

Op hoogte (1500m) jaagt er ook echt een fikse wind over Europa. Hoe zijn de wolkenluchten in de Lage Landen? Vast ook 50 tinten grijs.

Tja en met die wind komt ook weer regen en sneeuw naar de Alpen. Maandag sneeuwgrens tussen 1000 en 1500m. Zondag nog opklaringen dat wel. Maar dan heb je geen leuk begin van de carnavalsweek. Alle verkleedpartijen in de après-ski maken veel goed. Is dat een trend? Ik kan het me van vroeger niet zo herinneren dat er zo massaal werd verkleed met krokus.

We kijken meteen verder ook op zoek naar een zonnetje. Maar he? Bergfex maakt het wel erg bont…. zo veel zon deze dagen? Nou het is iedereen gegund hoor… en het klopt ook dat ik nu zie dat de regen en sneeuw maandag pas in de namiddag komt. Nou dan kan ik de paraglider weer uit de kast halen… het lijkt er echt op dat de Apen deze week een beetje afgeschermd liggen van de westcirculatie over Europa waar de Lage Landen veel last van hebben. Ik zie Bergfex wel bijvoorbeeld voor Les Menuires en de rest van de westkant 10 centimeter sneeuw berekenen maandag. Artus zit sinds gisteren in Champéry en zal ons van daar laten horen hoe het weer zich in het westelijk Alpengebied ontwikkelt.

Ook geen monsterdumps dus komende week zo lijkt het nu dus. Eerst was 5 en 6 maart nog in beeld. Nu is 7 maart de sneeuwdag geworden. En daarna gaan we de meteofiction in met hoge uitschieters zoals hierboven op het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Slovenië.

Zie dat op de kaart gebeuren.

In een eerdere run was er kolossale neerslag voor de Oostenrijkse noordkant tussen 11 en 17 maart.

Hoe dat in zijn werk zou moeten gaan zie je hierboven.

En de accumulatie in die hoofdrun van gistermiddag is dit! Toch weer over de 2 meter op de gletsjers. OSAG noemen we dat.

verder laat het zich nu dus aanzien dat dan de week na carnaval nogal vies en guur wordt in de Alpen. Maar ook dat zal dan wel weer meevallen in een wisselend weerbeeld. De scherpste kou is er ook af. Eerst zou het bijna aanhoudend weer gaan vriezen in de Alpen. Nu eerder matige berekeningen.

Niet matig zijn de berekeningen voor Canada en Amerika de komende dagen. Absurd koud weer daar!

Zo zien we ook in het mondiale sneeuwdek terug dat de kou in China, Mongolië en Amerika zit en niet in Europa.

Het is nog yin en yang. Ergens te koud en ergens te warm. Pas als de hele mondiale temperatuur gaat wegzakken…. dan kan het koud koud koud rond het hele noordelijk halfrond zijn in de winter. Februari heeft daarin verzaakt. We zijn blijven staan waar we stonden. Voor winterminnend Nederland en Vlaanderen moet er gewoon nog 0,6ºC af mondiaal voor we cyclisch gedacht weer in Elfstedenpotentie komen. Hoe snel kan dat gaan? Dat kan in 2 jaar gepiept zijn. Veel sneller niet. Veel langzamer hoeft ook niet. Boeiend om te volgen. Fijn weekeinde allemaal en Jorne: veilige rit naar huis!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

35 reacties

Gesloten voor reacties.