Frederic heeft een heel mooi weerbericht geschreven waarop ik niets wil afdingen, dat bericht staat als een huis maar toen ik de pubrun van het Amerikaans model zag is deze te mooi om niet te laten zien. Iedereen zit vol verwachting de weerberichten in de gaten te houden voor de krokusvakantie aanbreekt en hoopt op veel sneeuw en zon voor de aankomende wintersportvakantie. Hajo vertelde dat hij nog wel een paar koude (winterse) weerkaarten verwachte en hij krijgt gelijk! Nu hebben we dat zoveel gezien deze winter in het meteofiction gebied en uiteindelijk verdwenen alle winterse aspiraties als sneeuw voor de zon. Blij gemaakt met een dooie mus. Hardnekkige zuidwestcirculatie waarbij de zuidkant en later de westkant volop sneeuw kregen en dus een prima seizoen draaien. Wel op hoogte want echte koude vorstlucht liet meestentijds afweten maar veel dorpen liggen daar sowieso al wat hoger. De noordkant daar in tegen is op sommige plaatsen behelpen. Enerzijds door minder neerslag en anderzijds door de lagere ligging van de skigebieden. Als we eerlijk zijn dan is het eigenlijk in een groot gebied een prima seizoen behalve dan in sommige gebieden aan de noordkant met uitzondering van de gletsjers want die liggen ook daar er prima bij. Dus kom maar op met het weerbericht voor de noordkant! De pubrun maakt vele mensen blij en dat begint vanaf zondag.

ensembles Alpen

De ensembles zijn voor de noordkant prikpunt Noord-Tirol op de grens met Duitsland. Na een (zeer) zachte zaterdag komt zondag de kentering met sneeuw waarbij de sneeuwgrens daalt tot 900 meter hoogte en heel misschien wordt het in het dal van Zell am See ook nog wel wit al is dit nog niet zeker. Verse sneeuw op de eerste dag van je wintersportvakantie wat wil je nog meer? Dit scenario is al aardig betrouwbaar wat er daarna gebeurt is minder betrouwbaar maar niet minder leuk! In de ensembles zie je dat de zwarte en de blauwe lijn vanaf de 19e flink omlaag schieten. -5 graden op het 850 hPa vlak is ongeveer de vorstgrens in de allerlaagste dalen. Denk dan zo aan 600 meter hoogte (Kan wat varieren is geen vast gegeven maar een indicatie) Hoe is dat sommetje gemaakt? Temperatuur op het 850 hPa vlak is de temperatuur op ongeveer 1500 meter hoogte. (varierend ongeveer tussen 1200 en 1700 meter afhankelijk van de luchtdruk. Per 1000m zakt de temperatuur gemiddeld 7 a 8 graden ook weer afhankelijk van de weersituatie. De zwarte lijn en de blauwe lijn zijn de hoofdberekeningen van het model waarbij de zwarte lijn de beste resolutie heeft. De andere lijnen zijn expres aangebrachte verschillen in de uitkomst met andere input door afwijkingen erin te verwerken om een zo realistisch mogelijk beeld te verkrijgen. Elk lijntje kan een mogelijke oplossing zijn dus uitkomst van het weer. Door het gemiddelde te nemen van de ensembles (rode lijn) zie je hoe betrouwbaar de verwachting is en kun je mooi een trend eruit halen. Staan de lijnen ver uit elkaar pak dan je glazenbol er maar bij. Rond de 19e wordt het interessant maar wel met een grote spreiding dus onzekerheid nog.

9 feb pubrun

Het opbollend Azorenhoog snijdt de depressie boven de Oceaan af en zorgt voor een blokkade. Het zier er nog wel zeer fragiel uit maar het is genoeg om de stroming te doen kantelen naar meer noordelijke richting en dat betekend kansen op Nordstau van tijd tot tijd sneeuw dus vooral aan de noordkant. Daarmee wordt relatief koude lucht aangevoerd waarbij de sneeuwgrens daalt tot in het dal. Geen vervelende fohn meer aan de noordkant als dit uitkomt maar eerlijk is eerlijk er zijn ook zachte oplossingen. Elk lijntje in het diagram is een mogelijkheid. De blauwe lijn gaat voor droger weer maar wel koud en meer zon. Onderin zie je dat in het diagram bij de neerslagverwachting. De zwarte lijn is de (aanhoudende) sneeuw die het hoofdmodel berekend. Hoe realistisch is dit dan want Frederic vertelde dat de kans op hogedruk toeneemt.

ensembles hoge druk

De hoofdrun zit relatief laag in het ensemble dus of dit ook uit gaat komen dat is nog de vraag? Maar realiseer je dat elk lijntje een mogelijkheid is en vandaar ook mijn oproep om collectief te duimen, ik heb het beste met jullie voor. Later in de termijn neemt de kans op hogedruk verder toe. Wat is dan het verschil met deze run en het weerbericht door Frederic opgesteld? Dat zit hem in de details. Eigenlijk zijn er 3 varianten. Lukt het om een hogedrukgebied te gaan ontwikkelen boven Scandinavie met aanvoer van koude lucht in de Alpen met tijdelijk sneeuwkansen? of wordt het Azorenhoog platgewalst door de aanstormende depressies boven de Oceaan en blijven we in de westelijke stroming zitten met meer afwisselende warme en koudere periodes. of als laatste komt er weer een soort Varnia variant een hoog boven de Alpen met relatief zachte lucht maar wel mooi weer? Ik duim voor de pubrun!

tegeltje
Toepasselijk?


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

14 reacties

Gesloten voor reacties.