En weer pissen we naast de pot met de -20ºC en winnen de Duitsers. Het is net als met voetbal.

En met die kouderecords is het ook een beetje ontdek je plekje, want kijk nu zo’n plaatsje als Sontra in Hessen. Nooit van gehoord maar prachtig! Vier uurtjes met de auto vanaf Utrecht. Daar werd woensdagochtend -25,6ºC gemeten en dat was maar 2,7ºC meer dan het absolute Hessische record van -28,3ºC van 13 januari 1963 in Kassel. 34 jaar geleden in 1987 was het voor het laatst zo koud met -26,3ºC.

Dan is het toch bijzonder dat wij in februari 2012 nog top 10 koud zijn geweest van alle winters sinds 1901.

Dat vergeet je toch niet gauw. Hier mijn weerbericht van toen. En ik raad iedereen aan voortaan ook niet zo vergeetachtig meer te zijn. Ja we hebben weinig echt strenge winters meer gehad lange tijd. Maar genoeg signalen dat het nog kan en dat het weer gaat komen.

Voor de liefhebbers nog even de weerkaart van die ochtend. Een Scandihoog met een lange snuit en een goed sturende Italiaanse depressie. Ook ten westen van ons werd het zeer koud: in het dorp Braemar in de Schotse Hooglanden werd het in de ochtend van 11 februari -23.0°C, de laagste temperatuur in het Verenigd Koninkrijk sinds 1995 en de laagste februari-temperatuur sinds de vijftiger jaren.

Maar goed: deze fase zijn we ver gebleven van dat soort lage temperaturen. Hierboven de laagste waarden van vanochtend. Pittig koud voor de mannen die nu de #gekindekop200 rijden. Er was veel publiek aan de start om 6 uur:

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door dudeljo (@appelpieter)

Om 9 uur het bericht dat ze er al 50km op hadden zitten. Maar dit terzijde. Slechts enkele stations zullen een officiële koudegolf kunnen noteren. De Bilt zeker niet. We zijn op weg naar 40 Hellmann-punten vandaag (zie hierrr) en dan zijn we een “normale” winter binnen ons klimaat.

Harmonie-model zat best goed gisteravond. Er had enkel een grijs vlekje bij Heino moeten zitten. Zo leer je de modellen ook weer beter kennen en kun je toekomstig scherper oordelen.En het ijs verdwijnt nu snel. Heb gauw even gekeken, maar maandagmiddag na de regen/ijzel kun je nog wel schaatsen en dinsdagochtend voor de regen uit. Woensdag wordt een grotendeels droge dag op wat motregen na. Maar dan is het echt voor de waaghalzen. Ben benieuwd.

We quoten even het KNMI voor maandag:

Maandag overdag is het bewolkt en valt er af en toe regen. Omdat de temperatuur in de ochtend nog dicht bij het vriespunt ligt en de vorst nog in de grond zit kan er enige tijd verraderlijke gladheid door ijzelvorming optreden. De grootste kans hierop is voor de noordoostelijke helft van het land. In de loop van de middag wordt het van het westen uit overwegend droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 2°C in het uiterste noordoosten tot 7°C in het zuidwesten en zuiden. De wind draait geleidelijk van zuid tot zuidoost naar zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

OK duidelijk.

Dit is in millimeters wat er maandag valt bij een temperatuur van rond 4 graden. Ben hel benieuwd wat het doet. Daar in het oosten waar maar 2 mm valt en het aanvriest zou je op bobbelijs nog even moeten kunnen schaatsen. In de nacht op dinsdag vriest het nergens meer maar die hele ochtend eb begin van de middag is het nog droog…

In principe vandaag de laatste schitterende dag. Verder naar eigen inzicht!

En de groeten uit Friesland waar deze 4 kennissen van me de Elfstedentocht aan het schaatsen zijn as we speak.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr. Hellmann-getal hierrr.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Paul A Club1989 · 14 februari 2021 op 08:59

Iedereen hele fijne ijs-en sneeuwpret dag vandaag! Pluk de dag, meer kan je toch niet doen, morgen is morgen!!

Floris · 14 februari 2021 op 18:41

Heerlijke schaatsdag gehad!

Tweede deel van de middag ging de kwaliteit van het ijs wel (flink) achteruit, vooral omdat de zon soms best krachtig was (-> geen wolken).

Maandagmiddag nog even schaatsen (in midden Nederland) lijkt mij niet realistisch, vooral vanwege het feit dat er komende nacht nauwelijks/geen nachtvorst wordt voorspeld.

Gesloten voor reacties.