Het lijkt kat in het bakkie voor mijn eerste boude voorspelling van het seizoen 2012-2013. Ik ben zelf een beetje met stomheid geslagen dat het ook echt precies op maandag 15 oktober gaat gebeuren zoals ik begin oktober al aanvoelde. Het Oostenrijkse bergweerbericht spreekt nu van een naar 1800 tot 900m dalende sneeuwgrens en stelt dat met name aan de noordkant de hogere dalen wit worden. Het Franse bergweerbericht gaat uit van een sneeuwgrens van rond de 1200m en daar begint de hevige neerslag al vanavond. Het Zwitserse weerbericht zegt 1700 tot 1200m met 1000m voor de oostelijke gebieden.

GFS00u berekent 42cm sneeuw voor de Oostenrijkse westelijke hoofdkam. Laat dat wat optimistisch zijn, maar we kunnen gerust uitgaan van 20-30cm en dan spreken we toch echt van een dump. Laten we eens op het ensemble voor Oostenrijk kijken.

De temperatuurlijnen gaan twee graadjes onder de nul, wat overeenkomt met een vorstgrens van 1100m en een sneeuwgrens die zoals gewoonlijk nog een paar honderd meter onder ligt. In de hevige buien daalt het kwik lokaal verder waardoor de sneeuw echt zal blijven liggen. Anderzijds zien we het kwik ook weer flink opveren zodat we wat er maandag valt ook echt wel weer kwijtraken. Geen nood. Het mooiste is als het vanaf medio november sneeuwt van Noorwegen via de Wintersport-Arena Sauerland tot in de Alpen.  

En nu nog even een blik op de zuidkant. Het is namelijk geen nordstau die we morgen krijgen. Meer de hier welbekende sneeuwsandwich met een stukje stuwing vanuit het noorden maar vooral ook een klein Genua-laagje met zeer intense neerslag aan de zuidkant. Vooral zien we een veel groter aantal uren neerslag aan de zuidkant dan aan de noordkant. Pas in de nacht op dinsdag kan de sneeuwgrens daarbij mooi gaan dalen. Tuurlijk gaan we dan plaatjes van het Val Gardena bekijken, wat een van de gewaardeerde partners van deze website is.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.