Het lijkt kat in het bakkie voor mijn eerste boude voorspelling van het seizoen 2012-2013. Ik ben zelf een beetje met stomheid geslagen dat het ook echt precies op maandag 15 oktober gaat gebeuren zoals ik begin oktober al aanvoelde. Het Oostenrijkse bergweerbericht spreekt nu van een naar 1800 tot 900m dalende sneeuwgrens en stelt dat met name aan de noordkant de hogere dalen wit worden. Het Franse bergweerbericht gaat uit van een sneeuwgrens van rond de 1200m en daar begint de hevige neerslag al vanavond. Het Zwitserse weerbericht zegt 1700 tot 1200m met 1000m voor de oostelijke gebieden.

GFS00u berekent 42cm sneeuw voor de Oostenrijkse westelijke hoofdkam. Laat dat wat optimistisch zijn, maar we kunnen gerust uitgaan van 20-30cm en dan spreken we toch echt van een dump. Laten we eens op het ensemble voor Oostenrijk kijken.

De temperatuurlijnen gaan twee graadjes onder de nul, wat overeenkomt met een vorstgrens van 1100m en een sneeuwgrens die zoals gewoonlijk nog een paar honderd meter onder ligt. In de hevige buien daalt het kwik lokaal verder waardoor de sneeuw echt zal blijven liggen. Anderzijds zien we het kwik ook weer flink opveren zodat we wat er maandag valt ook echt wel weer kwijtraken. Geen nood. Het mooiste is als het vanaf medio november sneeuwt van Noorwegen via de Wintersport-Arena Sauerland tot in de Alpen.  

En nu nog even een blik op de zuidkant. Het is namelijk geen nordstau die we morgen krijgen. Meer de hier welbekende sneeuwsandwich met een stukje stuwing vanuit het noorden maar vooral ook een klein Genua-laagje met zeer intense neerslag aan de zuidkant. Vooral zien we een veel groter aantal uren neerslag aan de zuidkant dan aan de noordkant. Pas in de nacht op dinsdag kan de sneeuwgrens daarbij mooi gaan dalen. Tuurlijk gaan we dan plaatjes van het Val Gardena bekijken, wat een van de gewaardeerde partners van deze website is.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.