Even de ogen uitwrijven na weer vele dagen met zeer warm weer in de Alpen. Er komt me toch een bak sneeuw aan op de hogere pistes en ook de dalen worden even weer wit. En …. zelfs in Nederland gaat het sneeuwen maandag. Heus! Ik durf er een boude voorspelling van te maken.

Zo gaat het gebeuren …

Met zeker een leuke opfrisser voor het Kitzsteinhorn met sneeuw die daar op die hoogte nog lang meekan (meivakantie bijvoorbeeld). Maar mag het misschien een beetje meer zijn?

Zoals berekend voor Engelberg bijvoorbeeld. Dikke meter…. de zuidkant krijgt echt niets!

En hoe dan in de Lage Landen … temperatuurdip. En zoals je ziet nog lang niet duidelijk hoe snel dat weer opveert volgende week. Kan best ook ff fris blijven.

Sneeuwbuien zo goed als zeker. Wit worden niet natuurlijk. Poedersuikertje misschien. Ontwikkelingen blijven volgen. Elke dag meer duidelijkheid.

Hierboven NL in het Amerikaanse model.

En dit voor die omgeving Engelberg. Pure noordkant. Kou van eind maart komt misschien terug in april.

Afsluitend: Californië zou een soort woestijn worden met global warming. Geen sneeuw meer. Geen regen. Nou zoals hierboven ziet het er nu uit en …

… de sneeuw moet nog smelten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

DP · 24 maart 2023 op 20:07

Hajo,
Mooie opfrisser om met Pasen nog eens te gaan. Oostenrijk of Frankrijk?
H eb je het nieuwste rapport van het IPPC gezien? Wat is jou gedachte erover?

Gesloten voor reacties.