Net (21:00 u.) Hajo gesproken die aangaf dat het vandaag strak blauw was in het Pitztal met nog lage temperaturen. Vanaf morgen wordt het in de gehele Alpen een stuk warmer, met aan de zuidkant op wo/do/vr mogelijk 20 °C. (Karinthië) Zij die er nu zijn, kunnen genieten en zich laten bruinbakken. Zaterdag en zondag gaat de temperatuur al wat dalen en zijn we het voorjaarsweer kwijt. Zondag t.g.v. een zwak front enige neerslag aan de noordzijde ter hoogte van Oostenrijk; sneeuw pas vanaf 1200 m. Tot en met het weekend dus vrij saai weer om over te schrijven. Des te mooier zijn de prognoses voor volgende week.

Volgende week volgens het GFS model: . . . . vooral sneeuw aan de noordkant
Hoe het de komende dagen verder gaat verlopen, gaan we eerst bekijken aan de hand van het GFS-model. Het mooie weer in de Alpen danken we aan een hogedrukgebied boven midden Europa dat de komende dagen via de Noordzee richting Scandinavië trekt. In de nacht van vrijdag op zaterdag komt het centrum nabij Oslo te liggen, terwijl het enkele dagen later niet meer zo duidelijk aanwezig is. Tegelijkertijd begint het Azorenhoog haar invloed langzaam terug te trekken naar het zuidwesten (Spanje).

Tussen beide hogedrukcellen komt de weg vrij voor een depressie die op maandag uitdiepend vanaf Schotland boven de Noordzee aankomt. Dit wordt de opmaak voor een interessante, koude en sneeuwrijke week voor het Alpengebied. Het koufront van deze depressie loopt maandagmiddag/avond tegen de gehele noordkant van de Alpen aan. Dit brengt eerst regen (boven 1500 m. sneeuw), maar tegen de avond gaat de regen ook in de lagere dalen over in sneeuw.  De temperatuur daalt snel en stevig. Het koufront trekt snel verder zuidwaarts, waarbij zich tegelijkertijd bij Genua een separate lagedrukkern vormt.

Dinsdag komt de neerslagactiviteit meer te liggen aan de oostzijde tot aan de Julische Alpen en aan de zuidkant op de Dolomieten. Woensdag nadert aan de noordkant dan weer de z.g. back-bent occlusie van de depressie, die zelf dan is gevorderd tot op de Duits-Poolse grens. Tegen die tijd zijn de temperaturen duidelijk gedaald. Op 1500 m is het dan -5 in de Franse Alpen en -8 in Oostenrijk. Zie het ensemble voor Innsbruck. Daling van temperatuur vanaf zondag met spreiding van de leden. De meesten hebben echter wel een koude oplossing. Kijk ook even naar de onderzijde van het diagram: er gaat de nodige neerslag vallen vanaf 4 en 5 maart.

Ensemble voor Innsbruck

Volgende week volgens het Canadese model: . . . . koud en droog!
Het Canadese model laat het hogedrukgebied nabij Oslo verder opbouwen en houdt volgende week boven het grootste deel van Europa een oostelijke stroming in stand met koude en droge continentale lucht. Daarbij een lagedrukgebied boven Italië met mooie sneeuwkansen voor de de zuidzijde van de Alpen.

Volgende week volgens ECMWF: . . . . zwaartepunt sneeuw meer aan de zuidkant van Alpen
Het Europese ECMWF laat dinsdag de depressie vanaf Schotland via de zuidelijke Noordzee verder afzakken naar de Golf van Biskaye en West Frankrijk, waarna het woensdag aankomt boven de Alpen. In dit scenario krijgt de zuidkant van de Alpen beduidend meer neerslag.

Dichter bij huis . . het Sauerland
Ook daar is het de komende dagen warm te noemen. Zelf te warm voor de sneeuwkanonnen. Zondag trekt er een zwak front over dat enige regen brengt. Maandag volgt dan (volgens GFS) het koufront met regen, dat snel overgaat in sneeuw. Ook dinsdag zal het van tijd tot tijd sneeuwen, waarbij de temperatuur dan weer tot Dauerfrost (boven 600 m.) zal zijn gedaald (zie ensemble Sauerland).

Ensemble Sauerland

Morgenochtend maar weer eens zien wat de modellen dan weer voor ons in petto hebben.

Afsluitend de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van vandaag

[fbphotos id=362150830485795] 

Categorieën: Nieuws

Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

3 reacties

Gesloten voor reacties.