Klik voor grotere afbeelding

Breaking nieuws op twitter: ijs & weder dienende vindt morgen de Vijf Merentocht (25/50km) plaats georganiseerd door de IJsclubs Giethoorn en Wanneperveen. Zie hierrr de aankondiging op Twitter en. Meer informatie op de website van IJsclub Giethoorn. En hierrr dus op Twitter. De foto hierboven van IJsclub Giethoorn toont dat de Vaderlandse ijsclubs wel degelijk over materieel beschikken om snel grote oppervlakken en afstanden ijs sneeuwvrij te krijgen.

Niet te verwarren met de grote Overijsselse Merentocht (200km) die langs nog een hele riedel dorpjes gaat (zie route).

We zijn nu duidelijk in fase 3 beland van de realisatie van een Elfstedentocht:

  1. Begin ijsaangroei en goede weerkaarten
  2. Officiële koudegolf (drie nachten strenge vorst, drie dagen matige vorst)
  3. Eerste kleine toertochten
  4. Eerste grote toertochten & wedstrijden
  5. Elfstedentocht
  6. Lekker verder schaatsen (LOL)

Vlak bij mij in de buurt gaat het gerucht dat woensdag de Bannetocht in het Jisperveld gereden kan worden. Op de website van de IJsclub Wijdewormer lees ik echter:

***ACTUELE STAND VAN HET IJS IN ONZE REGIO ***

 4 februari 2012

 Op dit moment is het ijs nog zeer onbetrouwbaar Veel gedeeltes zijn nog niet zo lang dichtgevroren. Het ijs is daar dus nog erg dun, bovendien zijn slechte plekken door de sneeuwval slecht zichtbaar. Wij zijn voorzichtig begonnen met het sneeuwvrij maken van het traject van de bannetocht. Hierbij is een van onze vrijwilligers door het ijs gezakt. Wat goed de ijskwaliteit weergeeft. Ons advies is momenteel dus nog niet het ijs op te gaan. Onze ijsmeester houdt de komende dagen de ijsgroei in de gaten. Mocht er nieuws te melden zijn leest u dit hier.

En hierrr dat is dus: ijsclubwijdewormer.nl. Nog dichter bij huis in Krommenie(dijk) heeft de IJsclub “Klein maar Dapper” gisteren met een kleine tractor en sneeuwschuiver en sneeuwfrees de grote ijsbaan vrijgemaakt waar vanmiddag om 13 uur clubkampioenschappen worden gereden. Voor 5 euro worden we met het hele gezin lid, wat een mijlpaal is aangezien we sinds juli 2008 in Krommenie wonen en we nog elke winter hebben kunnen schaatsen (vorig winter meer langlaufen). Dat dat nog lang zo door moge gaan.

Na afloop van de wedstrijden is er voor de kids een mini-elfstedentocht waarvan ik gisteren al de helft heb geschaatst. Schitterend zo’n machinaal vrijgeveegde piste! Op andere plaatsen was het ijs echt bagger vooral ook omdat de last van de sneeuw op het ijs water omhoog drukt! Vanochtend gaat het vegen van de elfstedenroute door ook op plekken waar het gisteren nog te zwak was.

Schiet hieronder de reacties maar vol met de situatie in jouw regio! #nederlandwintersportland


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

35 reacties

Gesloten voor reacties.