Wat een heerlijke dag vandaag. Hierboven de geweldige livecam van Scheveningen die je via deze link gewoon tot zonsondergang maar moet blijven bekijken. Vooral vanwege de mooie kitesurfbeelden natuurlijk. Zelf ben ik ook even aan het strand geweest rond het middaguur. Heerlijk was het en gezwommen in zee heb ik ook voor het eerst dit jaar. Heerlijk verfrissend.

zeewater0807

 

Het zeewater zit nu rond de 16°C. Met die temperatuur krijg je mij met geen stok een zwembad in, maar de zee voelt dan al heel aangenaam. Het zal het overweldigende natuurschoon wel zijn (als je de lelijke nu ook stilstaande windmolens op zee even uitgumt uit je blikveld). We lopen nog een graad achter op vorige zomer en vier graden op 2009. Het lopende maandgemiddelde is nu 17,7°C tegen 17,9°C normaal. Gezien de verwachting gaat juli absoluut iets warmer dan normaal eindigen, daarmee de reeks van zes te koude maanden afsluitend. Tevens een forse afwijking van juli 1962. Klik voor tabel. Jullie weten waarom ik daarop let.

ens0807_06

Hoe staat het met de bewolking de komende dagen. Woensdag gaat het erom hangen of we de lopende weerwedstrijd al kunnen sluiten. Er is een goede kans op uitstel tot zondag. Dat zouden dan 8 puur zonnige dagen zijn wat Roland tot winnaar zou maken (zie tabel). Zondag de 14e wordt het dan spannend of er zelfs lichte neerslag komt. Het Amerikaanse model zegt van wel. Het Europese van niet. Wat de luchtdruk doet is natuurlijk bepalend en de kansverdeling daarin zie je heel mooi in bovenstaande grafiek van de 06u run. Er is ook een eigenwijs lijntje dat de 1025hPa vasthoudt tot het gaatje.

wolf-telegraaf

Voor zover interesse voor weer en natuur stammen van een algemene passie voor “wildheid” wil ik in dit bericht even stilstaan bij de dode wolf van Luttelgeest. Heel mooi dat de canis lupus terug is in Nederland. Heel jammer natuurlijk dat de bevestiging komt van een te pletter gereden dier. Zou ik ze ooit nog gaan horen huilen in mijn eigen land? En helaas moeten we afsluiten met nog een R.I.P.

Het gaat om de freerunner Pavel Kashin. Medio afgelopen week ging een sprong mis en stortte hij zestien verdiepingen neer. Hij is inmiddels begraven naast Viktor Tsoi, de Russische rockster met hoog James Dean-gehalte die hij zo bewonderde. Wie om zijn dood zoals Geenstijl lacherig gaat doen die vind ik zeer ongepast bezig. Dit was geen sukkel die zijn grenzen niet kende. Hier is gewoon echt tragisch iets verschrikkelijk misgegaan. Anderzijds geldt wel altijd: don’t push your luck!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.