Wat een heerlijke dag vandaag. Hierboven de geweldige livecam van Scheveningen die je via deze link gewoon tot zonsondergang maar moet blijven bekijken. Vooral vanwege de mooie kitesurfbeelden natuurlijk. Zelf ben ik ook even aan het strand geweest rond het middaguur. Heerlijk was het en gezwommen in zee heb ik ook voor het eerst dit jaar. Heerlijk verfrissend.

zeewater0807

 

Het zeewater zit nu rond de 16°C. Met die temperatuur krijg je mij met geen stok een zwembad in, maar de zee voelt dan al heel aangenaam. Het zal het overweldigende natuurschoon wel zijn (als je de lelijke nu ook stilstaande windmolens op zee even uitgumt uit je blikveld). We lopen nog een graad achter op vorige zomer en vier graden op 2009. Het lopende maandgemiddelde is nu 17,7°C tegen 17,9°C normaal. Gezien de verwachting gaat juli absoluut iets warmer dan normaal eindigen, daarmee de reeks van zes te koude maanden afsluitend. Tevens een forse afwijking van juli 1962. Klik voor tabel. Jullie weten waarom ik daarop let.

ens0807_06

Hoe staat het met de bewolking de komende dagen. Woensdag gaat het erom hangen of we de lopende weerwedstrijd al kunnen sluiten. Er is een goede kans op uitstel tot zondag. Dat zouden dan 8 puur zonnige dagen zijn wat Roland tot winnaar zou maken (zie tabel). Zondag de 14e wordt het dan spannend of er zelfs lichte neerslag komt. Het Amerikaanse model zegt van wel. Het Europese van niet. Wat de luchtdruk doet is natuurlijk bepalend en de kansverdeling daarin zie je heel mooi in bovenstaande grafiek van de 06u run. Er is ook een eigenwijs lijntje dat de 1025hPa vasthoudt tot het gaatje.

wolf-telegraaf

Voor zover interesse voor weer en natuur stammen van een algemene passie voor “wildheid” wil ik in dit bericht even stilstaan bij de dode wolf van Luttelgeest. Heel mooi dat de canis lupus terug is in Nederland. Heel jammer natuurlijk dat de bevestiging komt van een te pletter gereden dier. Zou ik ze ooit nog gaan horen huilen in mijn eigen land? En helaas moeten we afsluiten met nog een R.I.P.

Het gaat om de freerunner Pavel Kashin. Medio afgelopen week ging een sprong mis en stortte hij zestien verdiepingen neer. Hij is inmiddels begraven naast Viktor Tsoi, de Russische rockster met hoog James Dean-gehalte die hij zo bewonderde. Wie om zijn dood zoals Geenstijl lacherig gaat doen die vind ik zeer ongepast bezig. Dit was geen sukkel die zijn grenzen niet kende. Hier is gewoon echt tragisch iets verschrikkelijk misgegaan. Anderzijds geldt wel altijd: don’t push your luck!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.