Vandaag op 22 oktober 2014  kunnen we, de allereerste door Wintersportweerman benoemde sneeuwdump, Luuk presenteren. En Luuk is me er eentje. Ziet die radar er zo vroeg niet al lekker uit? Nu al veel sneeuw in Zwitserland, maar Oostenrijk komt later vandaag zeker aan de beurt. Jummie! Het klinkt allemaal een beetje raar, maar Luuk (genoemd naar de zoon van vaste reageerder Paul) is een restant van ex-orkaan Gonzalo. [metaslider id=44813] Dit tropische systeem is als een razende de Atlantische Oceaan overgetrokken. Leo had gisteren in de reacties al een mooi filmpje ven Eumetsat geplaatst. Ik heb zelf wat geknutseld met foto’s van de Modis Satelliet. En omdat het de restanten van een tropische storm betreft, heeft Luuk enorm veel vocht in zijn systeem zitten. Deze vochtige lucht is vermengt met veel koudere lucht, aangezogen vanuit het hoge noorden, en dat wordt vandaag allemaal tegen de noordelijke Alpenboog aangekwakt.

Bruut, met al die mooie rooie kleuren. Hele dikke sneeuwval. De sneeuwgrens zal liggen rond of zelfs net onder de 800 meter. En wellicht met hele stevige en intensieve sneeuwval zullen ook de iets lagere dalen  (natte) sneeuw te zien krijgen door neerslagafkoeling. Werd er eerder deze week ongeveer 50 cm voorspeld, o.a. door mij afgelopen zaterdag, daar is nu gewoon 50 cm bijgekomen. Gaan we echt 1 meter sneeuw (of meer) halen? Dit zijn de accumulaties die de 2 toonaangevende weermodellen (EC & GFS) en de GEM berekenen tot vrijdagnacht.

EC tot en met vrijdag. Ehmmmm….1 meter!

GFS, zie ik daar + 1 meter….?

GEM12 2210 +63

Goedemorgen GEM….ook + 1 meter!

Met een frontale noordelijke stuwing heel veel neerslag potentie. Nondejuu, kan iemand in mijn arm knijpen. Frederic had eergisteren het al aan zien komen. Toch weer een chapeau voor Frederic dan, al moeten we wel wachten tot vrijdagavond. Zullen we dan wel 1300 meter hoogte als graadmeter nemen?

Want in de loop van donderdag zal de sneeuwgrens wel iets oplopen. Maar de neerslag neemt dan ook wel weer iets af. Vrijdag zal het in Tirol en Vorarlberg dan weer droog zijn maar ten oosten van Salzburg zal de neerslag dan nog wat nasputteren. Sneeuwgrens dan wel oplopend boven de 1000 meter. Dat wordt dus webcam spotten de komende 2 dagen. Wie helpt mee de mooiste in de reacties te plaatsen?

Het is nog donker in de Alpen. Hier in ieder geval 1 vanuit mijn geliefde Filzmoos

En wit is het ook al in Die Tauplitz

Bericht even bijgewerkt om 10.45 uur.

Zo….nu even de “feel good” beelden in daglicht

Obertauern op 2000 meter. Natuurlijk al dikke sneeuw.

Reschensee op 1500 meter ook mooi wit.

WalserStuba in het Kleinwalsertal…ook yummie!

Dit is ook in het Kleinwalsertal…op 2000 meter en aldaar -4°C.

Wurzer Alm vrij oostelijk in Oberösterreich nabij Hinterstoder op 800 meter. Lage sneeuwgrens dus aldaar.

64729_828800243839152_3026239501638074398_n

Bruno uit St. Martin in Tennegebirge postte deze in de reacties. Top foto Bruno.

 

Deze tweet is van Hans ter Braak uit Mittelberg zo’n 3 uur geleden. Sneeuw tot bijna in het dal en een dalende sneeuwgrens.

Deze tweet van Haus Walser Berge (ook Hans ter Braak in Mittelberg) laat zien dat de sneeuwgrens tot in het dal is gedaald.

Nou ja… need I say more. Dit is de trend voor vandaag en morgen in een notendop. H/T Hans.

Mooie beelden. Heb je een mooiere gezien? Post het in de reacties en wij maken hem zichtbaar.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

65 reacties

Gesloten voor reacties.