Een mooi kiekje van de Freya-gletjser in het oosten van Groenland. En wat heeft dat te maken met het feit dat ik de categorie “cazy shit” aan dit weerbericht heb toegekend? En dan bedoel ik niet dat ik op de foto een prachtige slanke damesbuik ontwaar compleet met navel. Nee, kijk eens even mee in onderstaande tabel …

WTF gebeurt er op zaterdag 3 april daar? Het kwik keldert 30 graden. Vol uitgeschreven is dat d-e-r-t-i-g graden. Nee foutje van -13 naar -44ºC is 31 graden. Het kwik keldert dus met 31 graden in 24 uur.

Hier zie je het in de berekening van het Amerikaanse weermodel. En het zit al volledig in de goed voorspelbare fase. Het gaat dus gebeuren of in goed Fries: it giet oan!

Ik ontdekte dit hele gebeuren toen ik op de reguliere Europese weerkaarten Groenland in de buurt van het all time high voor luchtdruk zag komen. In de buurt dus van de 1083,8mb die op 31 december 1968 is gemeten in Agata in Siberië. Hartje winter dus zoals je zou verwachten. Hierboven nu de grafiek voor het midden van Groenland de komende dagen. Off the charts!

Hier zie je het van boven. Een krankzinnig stapeltje aan isobaren precies op dit momenteel nog in zeeijs ingebedde eiland dat ooit in warmer tijden (in de middelleeuwen) mooi groen was in de kustgebieden. Ik ga nog met een meteoroloog babbelen hoe het überhaupt kan zo’n drukgradiënt. Normaal kan dat alleen bij een depressie dat de lijntjes zich zo stapelen, omdat hier de drukgradiënt en de centrifugale kracht elkaar in evenwicht kunnen houden. Bij een hogedrukgebied wijst de drukgradiënt en de centrifugale kracht dezelfde kant op en daardoor waaieren de isobaren dan altijd ver uit elkaar. Het moet iets met de verschrikkelijke kou te maken die van de lucht een stroperig geheel maakt aan het oppervlak.

We hebben al verschillende dagen in de peiling dat het Amerikaanse model aan dit bijzondere gebeuren op Groenland een arctische storm recht over Europa naar de Alpen koppelt. Met dagenlange sneeuw in de Lage Landen vanaf 5 april. Enjoy “Arctic blast – the movie”. Of het gebeurt of niet, weerkaarten om in te lijsten.

Het Europese model doet niet mee. Een storing over het kanaal buigt hier de sneeuw om over Schotland en Ierland de oceaan op. Kleine donatie kan helpen dat we de sneeuw krijgen.

Fijne dag!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Wim · 30 maart 2021 op 13:04

Hier een link naar soort energieopwekking per land
https://www.electricitymap.org/map

Kirsten_dl · 31 maart 2021 op 01:44

Mooie analyse @hajo en best spannend op de weerkaarten !
Ik ben benieuwd hoe Tjiftjaf, Blauwborst, Heggemus, Rietgors, Ceti’s zanger volgende week zullen reageren op de koude terwijl ze gisteren nog uit volle borst hun lied zongen.

Deze al gezien ?
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/29/laagste-temperatuur-ooit-gemeten-op-aarde-bedroeg-111-graden-ce/

Ivo · 31 maart 2021 op 14:19

Groenlandhoog

Een groenlandhoog bevindt zich rond Groenland en IJsland. Vaak gaat een groenlandhoog gepaard met een negatieve NAO-index (met ook lagedruk bij de Azoren). Een groenlandhoog heeft vaak een noordelijke stroming langs Noorwegen richting de Benelux. In de winter kunnen er dan sneeuwbuien vallen in de Benelux. In de zomer brengt het vaak lage bewolking vanaf de Noordzee. Een groenlandhoog is geen garantie voor winterweer in de Benelux, want Groenland ligt ver van de Benelux, dus de windrichting kan ook niet noordelijk zijn.

Daarnaast is de druk op Groenland op weerkaarten altijd hoger dan in de werkelijkheid, want de Groenlandse ijskap ligt op kilometers hoogte, terwijl de weermodellen de luchtdruk weergeven op zeeniveau. Om hiervoor te corrigeren gebruikt men de formule voor de afname van luchtdruk met hoogte. Daarnaast is er een koude laag aan de grond, die de luchtdruk ook een afwijking geeft dankzij de formule.

Gesloten voor reacties.