Een mooi kiekje van de Freya-gletjser in het oosten van Groenland. En wat heeft dat te maken met het feit dat ik de categorie “cazy shit” aan dit weerbericht heb toegekend? En dan bedoel ik niet dat ik op de foto een prachtige slanke damesbuik ontwaar compleet met navel. Nee, kijk eens even mee in onderstaande tabel …

WTF gebeurt er op zaterdag 3 april daar? Het kwik keldert 30 graden. Vol uitgeschreven is dat d-e-r-t-i-g graden. Nee foutje van -13 naar -44ºC is 31 graden. Het kwik keldert dus met 31 graden in 24 uur.

Hier zie je het in de berekening van het Amerikaanse weermodel. En het zit al volledig in de goed voorspelbare fase. Het gaat dus gebeuren of in goed Fries: it giet oan!

Ik ontdekte dit hele gebeuren toen ik op de reguliere Europese weerkaarten Groenland in de buurt van het all time high voor luchtdruk zag komen. In de buurt dus van de 1083,8mb die op 31 december 1968 is gemeten in Agata in Siberië. Hartje winter dus zoals je zou verwachten. Hierboven nu de grafiek voor het midden van Groenland de komende dagen. Off the charts!

Hier zie je het van boven. Een krankzinnig stapeltje aan isobaren precies op dit momenteel nog in zeeijs ingebedde eiland dat ooit in warmer tijden (in de middelleeuwen) mooi groen was in de kustgebieden. Ik ga nog met een meteoroloog babbelen hoe het überhaupt kan zo’n drukgradiënt. Normaal kan dat alleen bij een depressie dat de lijntjes zich zo stapelen, omdat hier de drukgradiënt en de centrifugale kracht elkaar in evenwicht kunnen houden. Bij een hogedrukgebied wijst de drukgradiënt en de centrifugale kracht dezelfde kant op en daardoor waaieren de isobaren dan altijd ver uit elkaar. Het moet iets met de verschrikkelijke kou te maken die van de lucht een stroperig geheel maakt aan het oppervlak.

We hebben al verschillende dagen in de peiling dat het Amerikaanse model aan dit bijzondere gebeuren op Groenland een arctische storm recht over Europa naar de Alpen koppelt. Met dagenlange sneeuw in de Lage Landen vanaf 5 april. Enjoy “Arctic blast – the movie”. Of het gebeurt of niet, weerkaarten om in te lijsten.

Het Europese model doet niet mee. Een storing over het kanaal buigt hier de sneeuw om over Schotland en Ierland de oceaan op. Kleine donatie kan helpen dat we de sneeuw krijgen.

Fijne dag!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Wim · 30 maart 2021 op 13:04

Hier een link naar soort energieopwekking per land
https://www.electricitymap.org/map

Kirsten_dl · 31 maart 2021 op 01:44

Mooie analyse @hajo en best spannend op de weerkaarten !
Ik ben benieuwd hoe Tjiftjaf, Blauwborst, Heggemus, Rietgors, Ceti’s zanger volgende week zullen reageren op de koude terwijl ze gisteren nog uit volle borst hun lied zongen.

Deze al gezien ?
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/29/laagste-temperatuur-ooit-gemeten-op-aarde-bedroeg-111-graden-ce/

Ivo · 31 maart 2021 op 14:19

Groenlandhoog

Een groenlandhoog bevindt zich rond Groenland en IJsland. Vaak gaat een groenlandhoog gepaard met een negatieve NAO-index (met ook lagedruk bij de Azoren). Een groenlandhoog heeft vaak een noordelijke stroming langs Noorwegen richting de Benelux. In de winter kunnen er dan sneeuwbuien vallen in de Benelux. In de zomer brengt het vaak lage bewolking vanaf de Noordzee. Een groenlandhoog is geen garantie voor winterweer in de Benelux, want Groenland ligt ver van de Benelux, dus de windrichting kan ook niet noordelijk zijn.

Daarnaast is de druk op Groenland op weerkaarten altijd hoger dan in de werkelijkheid, want de Groenlandse ijskap ligt op kilometers hoogte, terwijl de weermodellen de luchtdruk weergeven op zeeniveau. Om hiervoor te corrigeren gebruikt men de formule voor de afname van luchtdruk met hoogte. Daarnaast is er een koude laag aan de grond, die de luchtdruk ook een afwijking geeft dankzij de formule.

Gesloten voor reacties.