…want de eerste vlaag met warm hoogzomer’s weer is onderweg.  Met slechts 16 a 18 graden donderdag namiddag (na een regenstoring) kunnen we nog een keer de koelte het huis in laten. Tenminste ik vind dat altijd erg fijn voor aanvang van een warme periode. 

rsum_14060512_14060312 Maar voor het zover is, moeten we nog morgen doorkomen. Morgen is het de slechtste dag van de week, in de late ochtend en middag trekt een koufront over ons land en laat lokaal flink wat neerslag achter. Het Hirlam model komt zelfs met 38 mm in Zeeland. Minder enthousiast met de neerslag is het Amerikaans weermodel, zei laat ”slechts” 6 tot 20 mm overtrekken. tmax_14060518_14060312 Donderdag komen we dan aan de achterzijde van het lagedrukgebied te zitten, regengebieden trekken langzaam weg naar Noord-Duitsland en Scandinavië.  In de nog wat onstabiele en vochtige lucht kan in de middag een enkele flinke bui ontstaan. Wel is het gevoelsmatig fris, met slechts 16 a 18 graden, en een westen briesje. Hoe anders is dit op zaterdag ! Rmgfs1022 Met een bovenlucht temperatuur zaterdag (op ongeveer 1,5km hoogte) van ruim 15 tot bijna 17 graden in Limburg heb ik het wel te doen met de mensen van de Roparun. Want de vuistregel met zonnig weer is dat je bij deze waarde’s altijd 13 tot 15 graden bij mag op tellen wil je uitkomen op de temperatuur aan de grond. Juist je komt dan uit op meest 28 tot 31 a 32 graden.  Poeh dat is toch wel vervelend voor hun. Ook zondag en maandag moet rekening gehouden worden met vergelijkbare temperaturen. Echter zondag en vooral maandag nemen onweerskansen flink toe. Over deze maandag volgt dadelijk meer. 

BeNeLux_2014060212_pcp_174Vooral de Maandag moet goed in de gaten worden gehouden zoals het er nu na uitziet. Herhaaldelijk komen modellen met flinke neerslagsignalen (tot 44 mm in 3u tijd !)  in de namiddag en avond. Dit in combinatie met de hoge temperaturen en veel (warmte) energie in de lucht kon dit best wel eens flink vuurwerk opleveren.

Rmgfs1506 Amerikaans model laat de belangrijkste energiewaarden voor flink onweer oplopen tot  hoge waarde’s (CAPE tot over de 3000 J/kg en een Lifted van -10). Natuurlijk zien we dit soort energie vaker met dit soort temperaturen (ook de zaterdag al), en her en der wordt al flink gespeculeerd op internet dat het tot flink noodweer komt. Maar dan moet de lucht natuurlijk wel vochtig genoeg zijn en is er een ”trigger” nodig. Deze ingrediënten lijken duidelijk nog te missen voor de zaterdag en is er slechts kans op een lokale (ook flinke!) onweersbui. Anders geldt dit voor de maandag, resten van een koufront trekken over en daarmee ook vochtigere lucht. Vooral dit koufront lijkt de trigger te zijn voor het ontstaan van de buien.

We gaan de buienontwikkelingen in de modellen goed in de gaten houden. Natuurlijk hopen we dat de Roparun en alle andere buitenactiviteiten bespaard blijven van onweersbuien op de maandag. Maar persoonlijk gesproken (onweersliefhebber) mag het van mij maandagavond best los gaan. 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

8 reacties

Gesloten voor reacties.