adelboden1112

Adelboden in het Berner Oberland vanochtend. Hoe lager hoe meer de sneeuwkanonnen brullen. Rob schrijft in de reacties op het korte ochtendbericht:

Wow…In Flachau dal nu – 4.7 graden (1000M) en kanonnen volop aan….op berg (1600M) 7.6 graden…hoezo inversie….

Kijk dat is wat we nu hebben. Droog en warm op hoogte in de Alpen. ’s Nachts in de dalen kouder en kansen voor kunstsneeuw. Pas dinsdag komt een volgend front binnen en dat zou memorabel kunnen zijn.

nachtop17

Memorabel front

Het is namelijk de poot van het warmtefront die zich gaat vastzuigen aan de noordkant van de Alpen terwijl er in het oosten nog kou zit. Daardoor moet je in principe uitgaan van een hoge sneeuwgrens maar zijn verrassingen mogelijk. Hoe verder naar het oosten hoe beter eigenlijk. En hoe hoger hoe beter sowieso. Er kan tussen de 10 en 30mm neerslag uit vallen. Dat gaan we merken. Niet gunstig voor het sneeuwdek nu. En het is al zo behelpen. En logisch kort daarna komt de warme sector van het fronten systeem doorschuiven. En zijn de Alpen weer even fors warm op hoogte. Even? Of wat langer? That’s the question.

fransealpen1112

Europees model beroerd – prikpunt Franse Alpen

Het Europese model is echt beroerd vanochtend. Gelukkig is de extreem klote hoofdrun een zachte uitbijter (zwarte lijn) maar de rode lijn – het gemiddelde van alle scenario’s – klimt ook.

opdeoceaan1112

Prikpunt koude vlek

En dit is het prikpunt in de koude vlek op de oceaan. Dichtbij Groenland. Yin en yang. Logisch. Hier is de hoofdrun juist een koude uitbijter. Kortom: het kan verkeren…

thelecht-scotland1112

Schotland vanochtend

De uitgangssituatie vanochtend is zo dat de straalstroom recht over Schotland naar Denemarken blaast. Veel te noordelijk dus voor enige kans op winterweer. Alleen die Scandinaviërs hebben mazzel (maar ook nog weinig sneeuw). Lees net dan Skistar op het punt staat de bergbahnen van St.Johann gaan overnemen. Nieuwskop: Skistar kan köpa den Österrikiska skidanläggningen St Johann. Nemen ze dan ook de winter en de sneeuw mee? Op dit moment wordt het daar erg koud maar hebben ze ook nog weinig sneeuw. Hun Witte Kerst lijkt me echter gegarandeerd. En de “onze”? Met “ons” bedoel ik tegenwoordig “de Alpen”. Want de laaglandwinter zien we echt pas in het nieuwe jaar.

kerstsneeuwgfs

Witte kerst tot in Zuid-Duitsland

Nou er is echt nog steeds kans op een mooie Witte Kerst in de Alpen en zelfs in Zuid-Duitsland en Tsjechië. Alleen in het Amerikaanse model dan. Het Europese model verbranden we vanochtend ritueel. Met van die enge maskers op en zo. Gewoon Middeleeuws wild dansend die hele supercomputer in elkaar timmeren. Nee dan het Amerikaanse model vanochtend. Gewoon in de hoofdrun al meteen de eerste zondag van de kerstvakantie mooie sneeuw. Die kerstdump is al nummer 2 dan.

gfsglijbaan2012

Zondag sneeuw

Dames en heren wees gewaarschuwd. Uw weerman gaat met drie gezinnen naar Kleinwalsertal en komt daar volgende week zondagochtend aan. Hij is dus niet langer objectief. Hij heeft een sterke bias voor deze oplossing. Hoe heerlijk als we maandagochtend in winterwonderland zouden ontwaken. Al zouden alle liften dicht zijn. Als we ons hondje maar kunnen uitlaten in dat decor. Nee hoor… alles dicht is geen scenario. Er zijn pistes. En men doet er alles aan om die te behouden. De pisteboeren zullen deze twee winters nooit vergeten. Komt er een derde van dittum? Nee dat denk ik niet. Maar vertrouw nooit op iemand die prognoses doet. Zie zo iets altijd als nuttige input en infotainment. Ja ook heel Parijs is infotainment. Brood en spelen om de bevolking slapend te houden. Maar Wintersportweerman.nl is gratis. Parijs kost ietsje meer. En ik maak iedereen toch ook wel een beetje wakker geloof ik. Ik laat beide kanten zien. Oordeel zelf!

teflonec1112

K.U.T.K.A.A.R.T.

Kijk dit laat ik dus zien. De cliffhanger van het Europese model precies op het moment dat het Amerikaanse model dat leuke scenario uit de hoge hoed tovert. Teflon. Allemaal mijn nieuwe video al gezien? Wat doet het Amerikaanse model waardoor het anders wordt… die is namelijk mooi….

nachtop17

Memorabel front

We pakken weer even de Europese modelkaart erbij van dat warmtefront op de 16e en 17e. Kijk dan links en zie de twee depressiekernen boven de Azoren. In het Europese model versmelten die en houden die de patronen vast.

gfskansje

Oorsprong kans GFS

In het Amerikaanse model kiest de meest linker depressie meteen nadat hij de Amerikaanse kust verlaat een zuidelijke koers naar de Azoren. Aan de noordflank ontstaat een zwak hoog met 1025hPa. Aan de westflank daarvan komt dan uit de IJslanddepressie een noordwestelijke uitbraak die doorstoot naar de Alpen. Ja zo weinig is er nodig.

ens1112

Spreiding

Afsluitend nog het ensemble voor de Oostenrijkse noordkant van deze nieuwe best aardige hoofdrun (zwarte lijn). We zien dan om te beginnen dat er zelfs op 16 en 17 december nog 15% kans (drie lijntjes) is dat die neerslag kouder gaat uitpakken (hoe oostelijker hoe beter). En eerlijk is eerlijk: de dip op de 20e en 21e heeft weinig steun. Laten we zeggen 25% kans op dit optimistische scenario en 75% teflon. Over een half uur hebben we alweer een nieuwe set kaarten. Au! Sorry. Ik beet in mijn vinger…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.