Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Loves me, loves me not, loves me, loves me not, loves me

check ook eens

26 Reacties

 1. Marcel schreef:

  De Königssee, al twee keer in de winter met de boot naar St. Bartholomä geweest wat ook meteen het eindpunt is in de winter. De schipper heeft mij verteld dat er in de winter altijd gevaren wordt en dat het nog maar een keer is voorgekomen in zijn loopbaan dat men niet kon varen in de winter en dat waren de maanden januari en februari 2006.

  • Hajo schreef:

   Wauw. Wat ben ik weer blij met zo’n super community! Dat je zo snel het nieuws terug hoort wat je nodig hebt! Ik pas het ff aan….

   • Marcel schreef:

    Het was in de winter van 2006 zelfs mogelijk om met auto’s over de Königssee te rijden, als ik het goed heb, lag er 40cm dik ijs.
    Als je er toch bent, maak dan ook de tocht naar de Eiskapelle.

  • joke,riederalp schreef:

   Hebben ze zeker niet afgelopen winter mee gerekend!

   • Roland Bodegraven schreef:

    Ik kan mij vergissen, maar was het begin jaren 90 niet hopeloos? Afgelopen 10 jaar niets te klagen gehad. Heb jaren gehad dat voeten op raamhoogte voorbij kwamen langs de caravan. Zo veel dat je niet wist waar he het moest laten.

  • Floris schreef:

   Voor de liefhebbers: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1029/2018GL079799
   Daarin staat 12,2% per decennium. Dat is denk ik toch wat anders dan 12cm per decennium. Wat me opvalt is dat het grooste deel van de meegenomen meetstationnen Nederland en West Duistland zijn. Dit is toch niet representatief voor heel europa? Ben benieuws naar de deskundigen

   • Martijn sonnenberg schreef:

    Merkwaardige conclusie van AD. Uit de puntenbrij onder het artikel lijkt het vooral over laagland sneeuwhoogtes te gaan. -12% in NL is, vrij vertaald naar dhr ‘365 dagen herfst’ SK 0 cm afname

    • Roland Bodegraven schreef:

     Haha, en zo wordt de boel weer verdraaid….

    • Stefan Kaptein schreef:

     Die stelling staat nog steeds, maar met afgelopen winter, voorjaar en zomer in gedachten hoop ik dat ik deze stelling van 365 dagen herfst in de lage landen kan latrn varen. Vooralsnog ziet de opbouw naar de winter er mooi uit. Mis alleen de echte herfst stormen en harde wind. Ik als windsurfen kom zo heel wat vaar uren tekort, maar zo heeft ieder nadeel ook weer voordelen.

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Grappig dat het aantal meetstations in landen met een dicht meetnet is gereduceerd omdat er in Zweden relatief weinig meetstations staan (en juist in Scandinavie is een toename geconstateerd). Is het terugbrengen willekeurig, zijn vanaf het begin dezelfde stations in het onderzoek betrokken.
    Hoe zit het met de neerslag en het stromingspatroon… meer zuidwestenwinden leiden bijna automatisch tot zachter weer en dus minder sneeuw/eerdere afsmelt..enz enz

 2. Asten (Harmelen) schreef:

  Poeh, vanaf medio volgende week volledige oceaanblokkade. Stroming noord/noordoost en de berekeningen zijn nog bezig maar daar komt vanuit het noorden toch een bel met koude lucht aanzetten.. spannend !
  Alpen wit witter witst..

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Absurde run wat mij betreft.. lekker koud vanaf eind volgende week eindigend in een weersoep zonder WC..

   • Jopie schreef:

    Geweldige run. Weersoep hoeft helemaal niet negatief te zijn. Maar dat is erg afhankelijk van de voorgeschiedenis (synopsis). De aangevoerde lucht was immers koud. Als er sneeuw ligt en de van oorsprong koudelucht komt min of meer tot stilstand dan kan het nog erg koud worden. Zeker in heldere nachten. Maar vanaf 240 uur wisselt de uitvoer continu. Dus nooit te vroeg juichen (wel genieten van de voorpret).

 3. Ab schreef:

  GFS 6z run gaat Idd de koude tour op voor de LL richting eind november. Met dan kans op ijsdagen aldus de hoofdrun van GFS 6z

 4. Ronaldo schreef:

  GFS 06u is k-k-k-k-koud!! Deze drukconstellatie ergens in januari of februari en we staan binnen 2 dagen op de schaats. Nu in november natuurlijk ook wel lekker. Denk dat de hoofdrun straks onder in de pluim hangt.
  Nock nock….Who’s there??
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/lb03Kimjhs.gif[/img]

  • Martijn sonnenberg schreef:

   De straalstroom zit wederom laag in Europa. Lijkt al over de Middellandse zee te schieten. Hiermee geen west-circulatie. Als die straalstroom al zover zuidelijk ligt ( is ook elders zo), is er dan kans dat dit langdurig zo blijft en het noordelijk halfrond boven zeg maar 50e breedtegraad binnen de polaire zone blijft komende maanden? Gezien het afnemen van de zonne-activiteit icm het winter minimum?

  • Ronaldo schreef:

   Zoals verwacht is de hoofdrun aan het einde de koude uitbijter! Hajo gaf aan tot aan 21-11 en verder kijken moeten we maar niet doen. Zoals de vlag er nu bij hangt durf ik wel 2 dagen verder te kijken. Maar vanaf 23-11 schiet het echt alle kanten op!
   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/1411-graphe6_1000_511_94___.gif[/img]

   • Ronaldo schreef:

    Deze is ook wel leuk. Een overzicht van 4 verschillende kaarten in 1 frame.

    Linksboven: de afwijking op 5.5 kilometer hoogte (500hpa) met de gemiddelde hoogte op die breedtegraad. Hoe donkerder rood hoe sterker de afwijking des te sterker het hogedrukgebied.

    Rechtsboven: de luchtdruk op zeeniveau.

    Linksonder: T850 = de temperatuur op zo’n 1500 meter.

    Rechtonder: T2M = temperatuur op neushoogte. Je kunt zelf zien, hoe blauwer hoe kouwer 😉 (goeie uitdrukking voor in het weercafé 🙂 ) hik.

    [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/4_span_2018-11-14_1233.png[/img]

 5. Roland Bodegraven schreef:

  De klauw van de russische beer

 6. Christine schreef:

  gfs06 weer geen tot nauwelijks neerslag voor de alpen wel koud maar geen natuursneeuw

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Noordkant Oostenrijk 10-40 cm… 2 jaar geleden lag er tot de dag voor onze kerst skivakantie in Hochkrimml vrijwel alleen kunstsneeuw en viel er die nacht 25 cm… Fantastische week gehad !.
   En dit jaar zijn er nog 5 weken te gaan en zullen de berekeningen elke 6 uur nog veranderen..

 7. Artus schreef:

  Op hoop van zege. Maar ik heb wel de indruk dat er oftewel veel sneeuw/regen (een te hoge sneeuwgrens) zal vallen vanaf 22/11 oftewel weinig sneeuw, maar wel intense koude.

  Het zou ‘s nacht -20 ° C kunnen vriezen in de Alpen, maar dit is pure meteofiction :

  http://www.meteociel.fr/modeles/gefs_cartes.php?ech=192&code=4&mode=4&carte=0

  Hopelijk krijgen we de Russische beer weer te zien eind december/begin januari, nadat er een dik pak sneeuw zal gevallen zijn en kan heel Nederland en waarom ook niet België op de s

 8. Ronaldo schreef:

  Ondanks de geweldige GFS run van zojuist moeten we e.e.a. wel in een bepaald perspectief blijven zien. De pluim is er namelijk niet beter op geworden. De mogelijkheden dat de T850 lager dan -5°C is op 23-11 is kleiner geworden. Alleen de hoofdrun is een uitschieter gebleken! Dus de kans op een knuffel beer ipv een Russische Beer is nog steeds aanwezig op termijn. #beastfromtheeast

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/verg-Webp.net-gifmaker-2.gif[/img]

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.