De Funtensee even over de grens in Beieren. De koudepool van Duitsland. Vannacht nog een laf nachtvorstje. Nog niet het geweld zoals op 24 december 2001 toen het er −45,9 °C vroor. het verschil dit jaar is dat ik er vlakbij woon.

Ik zit hemelsbreed op misschien 60km van de koudepool. Nu wilde ik net beloven er komende winter op zo’n koude nacht eens in het Kärlingerhaus te gaan zitten te gaan zitten, maar nu zie ik dat het vanuit Oostenrijk een tocht is van 6 à 7 uur met een gezekerde klim ertussen. Vanuit Duitsland is het een tocht van 3 à 4 uur door de Saugasse. Hiervoor moet je eerst een stuk met de boot over de Königssee en van Marcel hieronder in de reacties weten we dat dat gewoon kan.

In de voor midden-Europa zeer strenge en sneeuwrijke winter 2005-2006 voer de boot niet en kon je met je ski’s gewoon over het meer toeren. De foto is uit deze hele fraaie tochtenbeschrijving van de toerskitocht naar het Kärlingerhaus waar ’s winters een lager is met 12 bedden. Maar geen houtkachel wegens brandgevaar. Niettemin: ik beloof jullie dat ik de tocht van 6 à 7 uur een keer ga maken deze winter. Facebook live vanaf de Funtensee bij -35ºC dat zou wat zijn.

Zo ver is het nog niet. Het is nog herfst. De vorst moet nog komen. Wel hebben we al inversie. Heel fraai te zien hier op de cam bij Bad Reichenhall. Eergisteren hing een paraglider een paar honderd meter boven de Hohe Salve op de thermiek die ontstaat als de inversie opgeruimd wordt door de zon. Ik ga zo ook eens die klim van 1300m maken met 7 kilo op mijn rug om toch nog eens van de huisberg te vliegen nu de liften hier in revisie zijn.

Hoog in de bergen heb je geen last van de heiigheid onder de inversie. Hier bij de Rudolfshütte was het weer een briljante sterrenhemel. Leuk om even te melden dat het storm gelopen heeft op de WSWM kerstactie om samen op deze schitterende plek te zijn met kerst. Je kunt nog een gooi doen via dit formulier. Met kerst was er nog veel ruimte omdat Duitsers nu eenmaal thuis onder de kerstboom willen zitten. Overweeg ook om mee te gaan naar de opening van Les Menuires op 8 december. Ook daar hebben we al een leuke groep bij elkaar.

Deur open of deur dicht?

Ik gooi vanochtend een beetje de handdoek in de ring met betrekking tot de meteofiction. 21 november is wat mij betreft de uiterste grens tot waar we kunnen kijken. Daarna is het echt koffiedik. Hierboven zie je in de laatste twee runs van het Amerikaanse model waar het kantelpunt zit: of de deur gaat open voor een Arctische uitbraak of hij blijft dicht.

GFS18u een winterdroom

De voorlaatste run van het model leverde een ware winterdroom op. December 2010 zeg maar. Misschien wel 15cm sneeuw in de Lage Landen. Wel met aan het einde regen in de Lage Landen met een glijbaan naar de Alpen. Iedereen heeft daar vrede mee geloof ik. Iedereen die van wintersport in de Alpen houdt. Meters sneeuw hier heb je alleen als het thuis in Nederland even mag regenen.

De laatste run van het Europese model is een kwakkelrun en die zullen we blijven zien. Kwakkelen is nu eenmaal de standaardmodus voor de Nederlandse winter. Duidelijk ook minder sneeuw in de Alpen met die run. Maar wel weer iets bijzonders in de cliffhanger: sneeuw in Griekenland met zuidenwind! Om aan te geven hoe koud zuidoost-Europa dan geworden is. Tja er is kou en die moet ergens heen. Heel veel lampen moeten op groen staan voor hij echt de Lage Landen gaat veroveren.

ECMWF analyse volgt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.