Als Nederlander ben ik gezegend met familie precies halverwege de Alpen in Hamm am Rhein. Daar zit ik vanochtend nog met dochterlief en hondje op weg naar een leuke herfstvakantie thuis in Hopfgarten. Mijn neef heeft een beste oogst aan asperges en aardbeien achter de rug in dit kurkdroge jaar omdat je hier in het Rijndal altijd een bak grondwater kunt oppompen. Voor het eerst sinds ik me kan herinneren kon ik over de bodem van een oude zijarm van de Rijn lopen waar de boeren hier hun persoonlijke visvijver hebben. Nu ja lopen…. ik was net 20 centimeter in gevaarlijk drijfzand weggezakt. Alleen op handen en voeten kon ik me bevrijden zoals je op de foto aan mijn bemodderde klauwen ziet. Mijn neef trouwens heeft dit trouwens al vaak gezien… maar de Rijn zelf heeft wel degelijk een record lage stand. De oever is een groot zandstrand geworden waar ik tientallen mensen zag wandelen gisteren. Er zijn ook veel mensen verdronken weer in de Rijn, zegt mijn neef.

Ik Google het even en jeetje ja zeg. In augustus twee meisjes van 9 en 13 hier even verderop bij Worms. Lees het artikel hier. In Duitsland zijn de hele zomer 280 mensen verdronken lezen we. Is ons zwemlessysteem dan zo veel beter? Over naar het actuele weer….

Morgen hebben we een Iers hoog van 1045hPa liggen. Wat een knoepert zeg! Bedenk dat boeren met een boerenregels 150 jaar geleden best slim waren met wat ze uit de wolken konden lezen, maar ze hadden gewoon geen idee van druksystemen of wat er een paar duizend kilometer verderop tot ontwikkeling kwam. Wat we nu kunnen is gewoon heel knap…. behalve het toekomstig klimaat voorspellen dan aan de hand van modellen die op drijfzand zijn gebouwd.

En met deze knapheid weten we bijvoorbeeld vrij zeker nu dat komende zondag een bak ijskoude lucht recht van de noordpool tegen de Alpen en de Pyreneeën aan steekt. Dat laatste weten we pas sinds twee dagen. En dat maakt het allemaal nog lekker onvoorspelbaar. De kou kan zo maar naar Spanje schieten en dan komen de Alpen juist in een zachte zuidelijke stroming. Maar momenteel lijkt een full hit op de ALpen nog aardig waarschijnlijk.

Zaterdag gaat het kwik fors dalen en dan sneeuwt het de laatste dagen van oktober tot aan de voet van de Alpen. Ik rij die maandag weer van Oostenrijk naar Nederland met Hans van deBerghut.com dus ik kan erover berichten.

We begonnen over droogte. Dus kijk ik even of de laatste ontwikkelingen aan onze kant van de Alpen al verlichting brengen. Verlichting vooral voor de binnenvaart dan want binnenschippers liggen momenteel voor anker omdat ze niet meer vol kunnen laden en daarom niet meer met vrachtwagens kunnen concurreren. Snelwegen zijn dus juist voller. Viel mij ook afgelopen week op toen ik ’s nachts naar Nederland reed over de A3.

Nee het is toch eerder nog het stromingsgebied van de Donau, de Po dan dat van de Rijn en de Elbe waar het gaat regenen. In het Europese model komt daar Turkije bij. WTF gebeurt daar helemaal?

Nou bij die misser komende woensdag gaat dus die bak sneeuw die eerst naar de Alpen leek te komen nu naar de Turkse hoogvlakte en Georgië. Aan de Turkse zuidkust wordt een ware zondvloed berekend.

In de richting van 50mm per 6 uur zien we. Totalen van 300mm in de kaart hierboven. Het Amerikaanse model wil er nog niet aan maar hou het nieuws uit Turkije in de gaten. Of simpelweg Severe Weather Turkey op Facebook. Daar ook altijd fotoverslag van internationale weerfenomenen maar even puur voor Turkije spot ik deze nog vanochtend …..

Ze maken hun borst letterlijk nat daar…. of smeren in met vaseline …. want mijn 25cm sneeuw woensdag op de Hohe Salve is gecanceled in ruil voor hun 15-50cm sneeuw langs de hele noordkust!

Fijne zondag allemaal met hoog Xerxes!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.