Nu de basisscholen in Nederland dicht gaan is dit echt de buitenkans snel Berghotel Rudolfshütte te boeken! Kinderen tot 12 jaar zijn volledig gratis hier! Bedje, eten van luxe buffet en skipas. Deze foto van het luxe all-inclusive is van vandaag. In dit rotsige terrein boven 2300m heb je veel sneeuw nodig om de pistes te prepareren maar dat lukt dit seizoen makkelijk.

Dit is gewoon een weerbericht hoor maar meedeinend op de actualiteit van de sluiting van de basisscholen moet ik deze buitenkans noemen. Kijk eens naar dat weer voor de komende week. En als je Wintersportweerman noemt bij het boeken dan krijg je ook nog eens 10% korting. Dus bel snel +43 6563 82210 of gebruik op de info-pagina met foto’s en video’s dit formulier. Ik ben er helaas zelf niet komende week. Wel van 19 tot en met 26 februari. Can’t wait!

De meesten zullen denken: waar blijft het nieuws over de witte kerst. Welnu die is hier. Kijk maar: helemaal wit op de kaart. Tot en met tweede kerstdag nul neerslag in de Lage Landen en ook bijna niets in de Alpen. Dus die kogel is door de kerk. Geen Witte Kerst thuis. Maar wel vriezen misschien? Ja die kans is groot …. en al ruim voor kerst.

Het ensemble heeft nog een ontsnappingsclustertje dat blijft dooien dinsdag. Maar in principe hebben we vanaf komende dinsdag een vorstperiode te pakken. Daar durf ik nu wel een boude voorspelling van te maken. De eerste van het seizoen. En dat gaat dan over heel de kerst aanhouden met de onzekerheid daarna.

Ik verklap meteen ook dat er toch kleine sneeuwkansjes zijn. Kijk maar op de 23e bijvoorbeeld. In de hoofdrun vanochtend een flintertje op de 25e.

Dat ziet er da mooi paars uit maar enkel lokaal is het meer dan 2cm en heb je dus een witte kerst. Oost-Groningen en Alkmaar in deze berekening maar vergeet die meteen weer.

Veel zekerder is de Europese kaart. Europa krijgt toch mooie sneeuw en ook de Britse Eilanden. Vooral de Lage Landen zitten op de wip. Ook qua dooi zullen we zo zien.

Hier dan het spektakel tot het gaatje van het Europese model. We beginnen bij het uitzakken van de kou vanuit het noorden en zien dan hoe mooi de drukgebieden positie kiezen om de wind van noord naar oost te krijgen.

De tegenvaller van de dag is het Amerikaanse model. Nog voor de jaarwisseling dikke dooi. Maar ook hier vanaf de 23e tot de 29e een vorstperioodetje met sneeuwkansjes. Dus een beetje winters gaat het sowieso worden. Wat beloof ik precies met mijn boude voorspelling dan? Laten we zeggen één eerste echte ijsdag van het jaar, minstens 8 Hellmann-punten in De Bilt en schaatsen minimaal op de ondergespoten ijsbanen. Niet gek toch?

PS Wil je deze dagen meer weerberichten per dag? Overweeg dan een kleine donatie.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Jeroen · 16 december 2021 op 09:51

Mooie vooruitzichten. Ik moet terugdenken aan december 1996, toen de vorst zo rond de 19e inviel en uiteindelijk leidde tot een prachtige vorstperiode (en meer). Is de huidige situatie vergelijkbaar, Hajo?

Hajo · 16 december 2021 op 09:55

Een Marokkaanse berggids die ik nooit zal vergeten antwoordde op dit soort vragen altijd met “Si tu veut”… “Als jij het wilt”. Lijkt me het beste antwoord wat ik kan geven.

PS Waar heb jij nu zo’n mooie profielfoto kunnen uploaden? De meesten hebben hem helaas niet meer. Reageer je ingelogd?

    Jelle · 16 december 2021 op 11:36

    Hoo Hajo. valt er toevallig iets te zeggen over zuid zweden van hoogte karlstad en zuidelijk. wat zijn daar de kansen op winter de komende weken? ik zit daar vanaf 28 dec namelijk. als ik het zo zie lijkt het positief. als nederland koud is is het dan daar ook koud of dan juist nu niet? gr jelle

    Jeroen · 16 december 2021 op 14:53

    Die profielfoto kun je instellen op Gravatar.com. Je wordt dan door veel wp-websites herkend aan de hand van je e-mailadres.

Erik · 16 december 2021 op 16:36

Misschien is het teveel hopium, maar met nog ruim een week te gaan hou ik toch nog hoop op een witte kerst. Misschien stelt het weinig voor, maar een beetje wit is toch al leuk.

Aart · 16 december 2021 op 23:41

https://www.weerplaza.nl/15daagse/?type=both_pluim&r=midden
Het zal toch niet hè? Toch weer de warme kant op?
Wel een megapiek met sneeuw de 23e-24e in ECMWF model….. 🙂

Gesloten voor reacties.