De huiskamervraag van vanochtend is waar de foto met het bootje is genomen afgelopen vrijdag. Maar nu eerst een blik op ons eigen land. Toen ik vanochtend wakker werd hoorde ik een geluid dat ik lang niet had gehoord: om het huis gierende wind. Goeddeels noordenwind.

wind2209b

Hier het windveld rond de ochtendspits. Zelfs windkracht 7 er al bij. Is de herfst dan definitief gearriveerd? De titel van dit bericht geeft antwoord.  

buienrijen2309

De neerslag is nog beperkt. Wat buitjes. Mooi in een rijtjes optredend. Stel je de “dalen” tussen die buienrijen voor en je ziet een golf. In de natuur is alles golfslag. Het weer is golfslag. Het klimaat is golfslag. En wij mensen staan erbij en kijken ernaar. 

maselv2209

Arctische aanvoer in feite die in Noorwegen vanochtend al voor de eerste sneeuw in de bergen zorgt zoals je op deze webcam ziet. Een compliment voor Fréderic die toch een neus heeft voor tropische stormen die bij ons de weerpatronen flink om kunnen wervelen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Npw24bOIhkE

Over wervelen gesproken. Mis niet de windhoos in Klazienaveen die daar zaterdag passeerde en die een mooie notering op wetteronline.de kreeg. Weer.nl heeft een mooi verhaal over de onweersbuien die in het zuiden van Nederland (ook in België?) optraden zaterdagochtend terwijl er grondmist was! Stabiel weer in de onderste luchtlagen dus en toch onweer! Vrije convectie was de oorzaak. Een moeilijke term voor “los van de grond” raakte de opbouw van de atmosfeer instabiel door het op grote hoogte binnendringen van koude Arctische lucht terwijl onderin juist nog warme lucht vanuit het zuiden binnendrong. En het bizarre was dat dus na het onweer de mist direct weer terug was. Dat had ik graag mee willen maken. Wie van jullie heeft het waargenomen?

moezel1909

Komen we bij de huiskamervraag. Het bootje voer vrijdag in het Ruhrgebied na zeer heftig onweer. En hierboven zie je wat er in het lokaal erg nauwe Moezeldal gebeurde. Ja de buien worden steeds extremer tot de apocalyps ons allemaal verzwelgt tot ze weer een paar jaar wat minder heftig worden. Dit onweer hebben we in Nederland niet gehad toch vrijdag? In België? Anyway: diezelfde warme lucht schoof zaterdag het zuiden van Nederland binnen met die vreemde buien dwars door de mist als gevolg.

temp850_2309

Fréderic heeft gisteren al beschreven dat de Alpen wit gaan worden. Komende nacht om precies te zijn. Rond Die Tauplitz zien we de sneeuwgrens al dalen naar iets van 1200m (op 1500 meter temperatuur rond vriespunt) en Obertauern wordt dus sowieso wit tot in het dorp. 

tempsalpen2309

Morgenvroeg de plaatjes van de sneeuw. Ik hoef dan niet eens vroeg op te staan: het vriest in de Alpen namelijk stevig als het in de vroege uurtjes opklaart over de vers gevallen sneeuw. Kleine excursie van de noordpool naar een paar duizend kilometer zuidelijk.

 pluim2309

En blijft het herfstige weer? Nee hoor! Heb je nog een schilderklus buiten dan is komend weekeinde je perfecte kans. 

windstoot2309

 

Je ziet het: ook in Krommenie en elders langs onze kust is de harde wind vanaf zaterdag weer weg. De luchtdruk loopt op en we zijn weer terug bij ons ideale herfstweer.   


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.