Vannacht en vanochtend  is het zwischenhoch eehhh tussenhoog zouden we dat voortaan noemen. Deze keer alleen goed voor een ijzige nacht en hele ochtend blue bird over de Alpentoppen. Livigno meldde vanochtend -21,6°C. Hierboven een mysterieus webcambeeld uit Riederalp in Oberwallis. Nu meteen maar even een verzameling van andere mooi zonnige plaatjes (ochtendlicht)… 

[fbphotos id=512838918750318]

Flachau is een erg mooi plaatje van kunstsneeuwproductie. Les Menuires (pistes nog dicht) is echt heerlijk Frans zonnig. De freerideberg Mitterstein in het skigebied Die Tauplitz is meer dan uitnodigend. Het lawinegevaar is op niveau 1. Dus gaan met die banaan (met koppie erbij)! Zie ook de nieuwe pagina over lawinegevaar 😉

ijspluim

In de LL houden we een vreemde situatie van wel/geen winter. Vandaag is het natuurlijk prut. Maar dan komt volgens alle modellen en weerinstituten de winter best fel terug. Dat gaat samen met een naar de Alpen tollende depressie die op dit moment nog  tegen de Noorse Fjorden aan hangt. In het zog van die depressie keert de kou naar de LL terug en zijn er van woensdag tot vrijdag sneeuwkansen. Volg dat op de kaarten in de wintersportweerkamer en zie hier de sneeuwpluimen op buienradar.nl (9e grafiek van boven, regio instelbaar). 

föhndiagram

In de Alpen zien we vanaf vanavond twee dagen sneeuwval uit noord met harde wind uit noordwest. Woensdag slaat dat geleidelijk om en donderdag en vrijdag kan al sprake zijn van Föhn. Echter: we zitten nu al zo diep in de winter dat Föhn voor sommigen tenminste nog wel gelijk staat aan hoofdpijn, maar lang niet meer altijd met hoge temperaturen. Als de Italiaanse kant koud genoeg is zoals nu, blijft het bij Föhn gewoon stevig vriezen aan de noordkant. Wel moet je altijd de windsnelheden op hoogte in de gaten houden. Vooralsnog staat er geen storm op de kaarten. En ook zie je dan dat het boven op de pistes milder is dan beneden in het dal.

sneeuwverwachting

Het GFS-model laat vanochtend tot kerst niet of nauwelijks milde temperaturen over de Alpen toe. Met vanaf komend weekeinde weer wisselende sneeuwkansen voor noord- en zuidkant. En ook houd het model de LL-winter op de loer. Hierboven bijvoorbeeld een moment voor 17 december met sneeuw in Nederland (Vlaanderen regen, sorry). Het ECMWF-model gaat vanaf komend weekeinde wél richting hogere tempraturen in de Alpen. Logisch waarvoor we duimen. 

Kootwijkseduinen

Afsluitend nu we even afscheid nemen van de LL-winter: schitterende plaat van Sidney (niet te verwarren met Sydney) van een dagje Kootwijkseduinen: Nederland in de nieuwe kleine IJstijd (voornamelijk te beginnen vanaf 2014!).


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

117 reacties

Gesloten voor reacties.