ensZKdump0511

 

Vanochtend was het snel duidelijk: beide modellen kiezen nu voor de zuidkantdump. Met de hele voorgeschiedenis erbij is het nu geen boude voorspelling om keihard te stellen dat de zuidkantdump er komt. Hogere sneeuwgrens erbij hadden we gisteren al verklapt. Denk aan dikke sneeuw boven 1600m. Dat betekent dat Breuil-Cervinia (2000m) en Livigno (1800m) de toppers zullen zijn op 5 november. Met zeker een mooie kans voor Les Menuires en Val d’Anniviers om een beetje mee te doen. In het Val Gardena zal het dan toch vooral regenen in de dorpen hoewel de Dolomietenpieken en ook Seceda met zijn hooggelegen weerstation bedolven zullen raken.

zuidkantaccu0811

Zie eens deze accumulaties! Dat liegt er niet om. Noord-Italië kan zich opmaken voor nieuwe overstromingen. De Côte d’Azur ook zoals je ziet. Exact is dat niet te voorspellen. Wel is het nu zo goed als zeker dat er ergens uit dit hele gebied weer dramatische video’s zullen verschijnen. Of we Romy dan al kunnen toekennen? OK: als Livigno inderdaad er weer gaat uitzien zoals vorig jaar het hele seizoen dan is het toch een dump… wat mij betreft doen we Romy als er daar op hoogte minstens 50cm valt en het op twee iets minder voorspelbare plaatsen zoals Les Menuires of Obertauern of toch in de onder 1600m gelegen dorpen van het Val Gardena toch ook nog 30cm zal sneeuwen. Deal?

madridkoud

Het begint allemaal met warm weer in de Lage Landen. Komend weekeinde wordt weer een topper in de Lage Landen. Het is zo langzamerhand een droomherfst aan het worden. Daarna schiet over de oceaan een protie kou naar Spanje waar je u tegen zegt. Het gaat dan ook zeker mooi sneeuwen in de Picos d’Europa en de Pyreneeën. Zie eens die middagtemperatuur van 4ºC bij Madrid komende dinsdag! In Noord-Duitsland is het gelijktijdig bijna 20ºC. Global warming? Nee hoor gewoon yin en yang. Met deze opgezweepte temperatuurverschillen is de potentie dan gegeven voor de ontwikkeling van een vierarmig spook dat ook wel Genua-laag wordt genoemd. En dan gat het dus op 5 november binnen 24 uur helemaal mis.

einderustig

Het Amerikaanse model laat ons weer verder weg kijken en dit zou pure meteofiction zijn ware het niet dat het al dagen een vaste tendens is: hoge luchtdruk op het continent, de neerslag vooral tegen de Noorse kust en soms ook een storing op de Middellandse Zee. En wij vooral rustig herfstweer met de potentie voor bar winterweer alleen ten oosten van het Oekraïnse hoog. Dat het daar bij het pure landklimaat goed wintert en vooral goed sneeuwt hebben we vanochtend al in dit bericht gezien.

nachtvorst1411
Hebben we er dan nog wat aan als West-Europese winterliefhebbers? Om te beginnen gewoon niet getreurd: hoe langer zo’n rustige herfst duurt hoe plotselinger de winter straks diep in november kan binnenvallen. Onder zo’n hoog wordt het toch geleidelijk kouder en gaan de nachtvorsten oprukken. Op zeker moment komt dan de eerste echte transportkoude op gang. Mijn winterprognose is dat er à la 2012 één zo’n situatie zal leiden tot ongekende schaatspret maar dat er niet echt de potentie is voor een langer aanhoudende “horrorwinter”. Voor de Alpen maak ik me geen zorgen. Misschien gaan de noordkant en zuidkantdumps elkaar wel afwisselen. Dat zou nog eens een eerlijke winter zijn….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

41 reacties

Gesloten voor reacties.