ensZKdump0511

 

Vanochtend was het snel duidelijk: beide modellen kiezen nu voor de zuidkantdump. Met de hele voorgeschiedenis erbij is het nu geen boude voorspelling om keihard te stellen dat de zuidkantdump er komt. Hogere sneeuwgrens erbij hadden we gisteren al verklapt. Denk aan dikke sneeuw boven 1600m. Dat betekent dat Breuil-Cervinia (2000m) en Livigno (1800m) de toppers zullen zijn op 5 november. Met zeker een mooie kans voor Les Menuires en Val d’Anniviers om een beetje mee te doen. In het Val Gardena zal het dan toch vooral regenen in de dorpen hoewel de Dolomietenpieken en ook Seceda met zijn hooggelegen weerstation bedolven zullen raken.

zuidkantaccu0811

Zie eens deze accumulaties! Dat liegt er niet om. Noord-Italië kan zich opmaken voor nieuwe overstromingen. De Côte d’Azur ook zoals je ziet. Exact is dat niet te voorspellen. Wel is het nu zo goed als zeker dat er ergens uit dit hele gebied weer dramatische video’s zullen verschijnen. Of we Romy dan al kunnen toekennen? OK: als Livigno inderdaad er weer gaat uitzien zoals vorig jaar het hele seizoen dan is het toch een dump… wat mij betreft doen we Romy als er daar op hoogte minstens 50cm valt en het op twee iets minder voorspelbare plaatsen zoals Les Menuires of Obertauern of toch in de onder 1600m gelegen dorpen van het Val Gardena toch ook nog 30cm zal sneeuwen. Deal?

madridkoud

Het begint allemaal met warm weer in de Lage Landen. Komend weekeinde wordt weer een topper in de Lage Landen. Het is zo langzamerhand een droomherfst aan het worden. Daarna schiet over de oceaan een protie kou naar Spanje waar je u tegen zegt. Het gaat dan ook zeker mooi sneeuwen in de Picos d’Europa en de Pyreneeën. Zie eens die middagtemperatuur van 4ºC bij Madrid komende dinsdag! In Noord-Duitsland is het gelijktijdig bijna 20ºC. Global warming? Nee hoor gewoon yin en yang. Met deze opgezweepte temperatuurverschillen is de potentie dan gegeven voor de ontwikkeling van een vierarmig spook dat ook wel Genua-laag wordt genoemd. En dan gat het dus op 5 november binnen 24 uur helemaal mis.

einderustig

Het Amerikaanse model laat ons weer verder weg kijken en dit zou pure meteofiction zijn ware het niet dat het al dagen een vaste tendens is: hoge luchtdruk op het continent, de neerslag vooral tegen de Noorse kust en soms ook een storing op de Middellandse Zee. En wij vooral rustig herfstweer met de potentie voor bar winterweer alleen ten oosten van het Oekraïnse hoog. Dat het daar bij het pure landklimaat goed wintert en vooral goed sneeuwt hebben we vanochtend al in dit bericht gezien.

nachtvorst1411
Hebben we er dan nog wat aan als West-Europese winterliefhebbers? Om te beginnen gewoon niet getreurd: hoe langer zo’n rustige herfst duurt hoe plotselinger de winter straks diep in november kan binnenvallen. Onder zo’n hoog wordt het toch geleidelijk kouder en gaan de nachtvorsten oprukken. Op zeker moment komt dan de eerste echte transportkoude op gang. Mijn winterprognose is dat er à la 2012 één zo’n situatie zal leiden tot ongekende schaatspret maar dat er niet echt de potentie is voor een langer aanhoudende “horrorwinter”. Voor de Alpen maak ik me geen zorgen. Misschien gaan de noordkant en zuidkantdumps elkaar wel afwisselen. Dat zou nog eens een eerlijke winter zijn….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

41 reacties

Gesloten voor reacties.